Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

"«La Stampa»: Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο - πυρήνες των τζιχαντιστών"

Η εξάπλωση του ριζοσπαστικού Ισλαμισμού μεταξύ του αλβανόφωνου πληθυσμού, συνεχίζει να ανησυχεί τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, καθώς έχει εντοπισθεί ένα δίκτυο Αλβανών τζιχαντιστών που δρα στην αλβανική διασπορά, ιδίως στην Ιταλία όπως σημειώνει το Tanjug επικαλούμενο την εφημερίδα του Τορίνου «La Stampa».

Από την Ευρώπη, το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στην υψηλότερο βαθμό ‘εξαγωγής τζιχαντιστών’ που πολεμούν στη Συρία και το ποσοστό αυτό κρίνεται ανησυχητικό και δυσανάλογο με τον πληθυσμό του.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι Τζιχαντιστές αλβανικής καταγωγής, κατέχουν υψηλές θέσεις μεταξύ των ισλαμικών παραστρατιωτικών ομάδων, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.

Οι ρίζες του προβλήματος ανάγονται στη δεκαετία του 1990 του περασμένου αιώνα, όταν τα Βαλκάνια έγιναν γόνιμο έδαφος για την κατάκτηση και επέκταση του Βαχαμπισμού.

Η νέα γενιά των Βαλκάνιων μουσουλμάνων διαμορφώθηκε μέσα από τις γενναιόδωρες υποτροφίες των φονταμενταλιστικών σχολείων της Αραβικής Χερσονήσου, καθώς οι Άραβες χρηματοδότησαν και επιμελήθηκαν πολλών νεόκτιστων τζαμιών – 100 από τα οποία ανεγέρθησαν στο Κοσσυφοπέδιο μέσα σε μια δεκαετία (10 τζαμιά ετησίως) και άρχισε να ρίχνεται το δηλητήριο της Τζιχάντ.

Είκοσι χρόνια αργότερα, προϊόν όλων αυτών των δραστηριοτήτων ήταν η προσέλευση στη Συρία Αλβανών τζιχαντιστών, που υπολογίζονται σε πάνω από 1.000. Οι Αλβανοί τζιχαντιστές, μόνο από Κοσσυφοπέδιο, υπολογίζονται σε 900, σύμφωνα με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και την KFOR.
Τα δίκτυά τους είναι πολύπλοκα και συχνά συνυφασμένα με ισχυρή δράση της εγκληματικότητας, έτσι ώστε να είναι καλά οπλισμένοι και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, αναφέρει η εφημερίδα.

Ιδιαίτερα στην Ιταλία, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, οι τζιχαντιστές προέρχονται από τους πυρήνες των δυτικών Βαλκανίων.

Αλβανοί ιμάμηδες έρχονται τακτικά στα τζαμιά στην Ιταλία προκειμένου να διαδώσουν τις ιδέες τους μεταξύ των μουσουλμάνων προκειμένου να προσληφθούν πιστοί μουσουλμάνοι για τους σκοπούς του Ντάες, γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Οι ιταλικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά τους Βαλκάνιους φονταμενταλιστές, γνωρίζοντας το πόσο επικίνδυνοι είναι για την Ιταλία.

Η «La Stampa» προειδοποιεί τις ιταλικές αρχές ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει κάτι ανάλογο του Βελγίου και της Γαλλίας- ένα φρούριο τζιχαντιστών που θα παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη σε τρομοκράτες για σχεδιασμό επιθέσεων.





Πηγή:
echedoros-a.gr