Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

"Πρώτο θέμα στο Ιραν οι τουρκικές παραβιάσεις και η ανοχή μας"

Την ιρανική επικαιρότητα απασχολούν οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία πετούν πάνω από το Αιγαίο και τα νησιά μας.

Το presstv κάνει αναφορά στα χθεσινά γεγονότα όταν έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ένα αεροπλάνο ηλεκτρονικού πολεμου πραγματοποίησαν περίπου 20 παραβιάσεις του εναέριου χώρου στην περιοχή των νησιών του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου.

Το ιρανικό μέσο επισημαίνει το ότι τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα και πως δύο φορές ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά που τα αναχαίτισαν.

Το presstv κάνει λόγο για μακραίωνη διαμάχη για την εδαφική, θαλάσσια και εναέρια ιδιοκτησία στο Αιγαίο και προχωρά σε ξεχωριστή αναφορά στην κρίση των Ιμίων το 1996 σημειώνοντας πως Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά στον πόλεμο.

Οι ιρανοί υπογραμμίζουν τη χρονική σημασία του χθεσινού συμβάντος καθώς η παραβίαση συνέβη ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ξεκινήσει ναυτικές περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίου σε μια προσπάθεια να ανακοπούν τα μεταναστευτικά κύματα από την Τουρκία με προορισμό την Ευρώπη.


Τέλος το ρεπορτάζ κλείνει αναφέροντας τις ανησυχίες της Αθήνας για πιθανή ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Αγκυρας στο Αιγαίο επ'αφορμή της προσφυγικής κρίσης.
Στρατής Μαζίδης



Πηγή:
freepen.gr