Πρόκειται
για μελέτη που έγινε σε 451.250 άτομα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες και
είχε ως με επικεφαλής την επιδημιολόγο Καμίλ Λασάλ της Σχολής Δημόσιας
Υγείας του Imperial College του Λονδίνου. Μάλιστα σε αυτήν συμμετείχε
και η Ελληνίδα Ιωάννα Τζουλάκη, λέκτορας στην Επιδημιολογία και
Βιοστατιστική στην Ιατρική Σχολή του Imperial College.
Τα
άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν από 35 έως 70 ετών, χωρίς κάποια
χρόνια πάθηση και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12 έτη. Το
συμπέρασμα που προέκυψε ήταν το ίδιο με εκείνο πολλών άλλων μελετών: Οι
άνθρωποι των οποίων η διατροφή αποτελούνταν τουλάχιστον 70% από φυτικά
προϊόντα κινδύνευαν, κατά μέσο όρο, 20% λιγότερο από θάνατο οφειλόμενο
σε καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν περισσότερα
ζωικά τρόφιμα, σε σχέση δηλαδή με εκείνους που η διατροφή τους
περιλάμβανε φυτικές τροφές σε ποσοστό λιγότερο από 45%.
Όπως
ήδη επισημάνθηκε, δεν πρόκειται για κάτι που προκαλεί έκπληξη καθώς σε
αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν καταλήξει και αρκετές άλλες μελέτες. Είναι
γνωστό άλλωστε ότι οι vegans και vegetarians όχι μόνο έχουν μεγαλύτερο
προσδόκιμο ζωής αλλά επιπλέον αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα
υγείας σε σχέση με όσους τρώνε κρέας και γενικώς τρόφιμα ζωικής
προέλευσης.
Πηγη: