Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

"Οι Κούρδοι στο Ιράκ Συνεχίζουν από Νίκη σε Νίκη κατά του ISIS – Η Τουρκία πιο Στριμωγμένη από ποτέ…"

Οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας έχουν αποδειχθεί οι πιο αξιόπιστοι μαχητές κατά του ISIS, κάνοντας όλη την διεθνή κοινότητα να τους σέβεται και να παραδέχεται την μεγάλη τους προσφορά στον αγώνα κατά της παγκόσμιας αυτής απειλής. Οι τελευταίες τους μάλιστα επιτυχίες δείχνουν να γέρνουν σημαντικά την πλάστιγγα ειδικά στο Ιράκ, γεμίζοντας αισιοδοξία για τελική πτώση του Ισλαμικού τρόμου. Βέβαια όλα αυτά σίγουρα πικραίνουν την Τουρκία που έχει επενδύσει στην πολεμική κατά των Κούρδων περισσότερο απ ότι κατά του Ισλαμικού Κράτους.


Έτσι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Ιράκ, μετά από σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους , οι δυνάμεις Peshmerga του ιρακινού Κουρδιστάν ανακατέλαβαν την στρατηγική πόλη Koudellah στο δυτικό Makhmur στο βόρειο Ιράκ. Οι κουρδικές δυνάμεις  Peshmerga ξεκίνησαν μια επίθεση στο αρχηγείο του ISIS στο προάστιο του Makhmur, βομβαρδίζοντας θέσεις των μαχητών με  βαρύ πυροβολικό. Μετά από δύο ημέρες συγκρούσεων στην περιοχή, τα στρατεύματα Peshmerga, που υποστηρίζονται από τις τοπικές φυλετικές δυνάμεις, κατάφεραν την Πέμπτη  να ανακτήσουν την Koudellah και να εκδιώξουν τους μαχητές του  ISIS από την πόλη.
«Η Koudellah χρησιμοποιούνταν συνεχώς από τους τρομοκράτες του ISIS  ως στρατιωτική βάση από την οποία είχαν επανειλημμένα επιτεθεί στο στρατό των Peshmerga», δήλωσε ο αξιωματικός Ρεσίτ-Σούφι    στο πρακτορείο ειδήσεων ARA  στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. Συγκεκριμένα ανέφερε για την σημαντική νίκη ότι, «Ανακαταλαμβάνοντας την πόλη θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις των Peshmerga να απελευθερώσουν οριστικά  το σύνολο της περιοχής από τους  τρομοκράτες του ISIS» ενώ πρόσθεσε ότι η συμμετοχή των τοπικών φυλετικών ομάδων στη μάχη κατά του ISIS «αντανακλά την πίστη των ανθρώπων στην ικανότητα των Peshmerga να ανακτήσουν περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS».
Η Koudellah ήταν επίσης μια κύρια διαδρομή ανεφοδιασμού για τους μαχητές του  ISIS  μεταξύ Mosul  και Qayarrah, δύο σημαντικών προπυργίων για τον ISIS στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Θεωρούμε την συγκεκριμένη επιτυχία καθοριστική για την τελική έκβαση των επιχειρήσεων κατά του ISIS στο Ιράκ και τους Κούρδους να αποτελούν όλο και περισσότερο τους πλέον σημαντικούς μαχητές κατά της τρομοκρατίας. Αυτό φυσικά ανησυχεί εξαιρετικά την Τουρκία και δεν είναι λίγα τα εμπόδια που έβαλε σε όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι τώρα, ενώ θα συνεχίσει την αρνητική της στάση και στο μέλλον. Εδώ είναι που κυρίως οι ΗΠΑ καθόσον η Ρωσία ήδη την έχει απομονώσει, θα πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα ώστε να τη συμμορφώσει.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


Πηγή:
pentapostagma.gr