Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

"Επική νίκη του Ασάνς των wikileaks - Δικαιώθηκε στον ΟΗΕ και έβγαλε πανηγυρικό λόγο στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού"

Λάβρος κατά της βρετανικής, της σουηδικής και φυσικά της αμερικανικής κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ σε ομιλία του στο Λονδίνο, από την πρεσβεία του Ισημερινού, μετά τη δικαίωσή του από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η βρετανική κυβέρνηση ωστόσο σκοπεύει να κινηθεί κατά της απόφασης του ΟΗΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ να κάνει μάλιστα λόγο για «γελοίο πόρισμα».


Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει καταφύγει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, και από εκεί στις ΗΠΑ, τις οποίες έχει εξοργίσει δημοσιοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Μιλώντας χθες Παρασκευή στο συγκεντρωμένο πλήθος από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, ο Ασάνζ χαιρέτισε ως «αδιαμφισβήτητη νίκη» την απόφαση του ΟΗΕ υπέρ του, η οποία ορίζει ότι συνελήφθη και κρατείται αυθαίρετα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Ασάνζ επισήμανε πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία ηττήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο. «Τι γλυκό που είναι!» είπε, επιδεικνύοντας ένα αντίγραφο της απόφασης της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση, την οποία χαρακτήρισε ιστορική όχι μόνο για τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά και για «την ανεξαρτησία του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών».


«Αυτή είναι μια απόφαση σύμφωνη με τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία, που στρέφεται εναντίον του ΗΒ, της Σουηδίας και κυρίως των ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks σημείωσε πως ο ίδιος ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την απόφασή του «νομικά δεσμευτική», το οποίο σημαίνει πως η απόρριψή της από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ήταν μόνο «λόγια». Εξού και τόσο η Βρετανία όσο και η Σουηδία, παρότι μπορούσαν, δεν άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, πρόσθεσε ο Ασάνζ.

Σήμερα Σάββατο, ωστόσο, έγινε γνωστό πως τελικά η Βρετανία θα ασκήσει αυτό το δικαίωμά της, σε περίπτωση όμως που η έφεση απορριφθεί, η απόφαση υπέρ του Ασάνζ θα είναι τελεσίδικη.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρίνισε ότι η απόφαση της ομάδας εργασίας είναι έμμεσα δεσμευτική, δηλαδή δεν προκύπτει από υποχρεώσεις των κρατών έναντι της ομάδας εργασίας, αλλά έναντι των συμβάσεων, των νόμων και δεσμεύσεών τους.

Ο Ασάνζ προειδοποίησε πως, αν αυτή η «παράνομη, ανήθικη κράτηση» συνεχιστεί παρά την απόφαση του ΟΗΕ, οι υπεύθυνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις.

Ύστερα από 20 χρόνια αποκαλύψεις για τη διαφθορά στο πλέον υψηλόβαθμο επίπεδο, συνέχισε, ο ίδιος περίμενε τη δική του δίωξη. «Αλλά τι δικαίωμα έχουν οι ΗΠΑ, το ΗΒ, η Σουηδία, να αρνούνται στα παιδιά μου τον πατέρα τους για πεντέμισι χρόνια … Σήμερα παίρνουν τον πατέρα τους πίσω.»

Ακολούθως ο Ασάνζ διάβασε αποσπάσματα της απόφασης του ΟΗΕ, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει ότι δικαιούται και αποζημίωση. Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τον οργανισμό, τον λαό και την κυβέρνηση του Ισημερινού, τους υποστηρικτές του σε όλο τον κόσμο, καθώς και τους «καλούς ανθρώπους» στις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ.





Πηγή:
zougla.gr