Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ιρανικός Τύπος: «Η Ελλάδα «γέφυρα» για τις σχέσεις Ιράν-ΕΕ ενώ η Τεχεράνη ανοίγει αγορά 400 εκατ. για την χώρα μας»

Εκτενές ρεπορτάζ από το ιρανικό τύπο παρουσιάζει  την πρόταση του Υπουργού  Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος υπογράμμισε την προθυμία της χώρας μας  να αποτελέσει «γέφυρα» μεταξύ του Ιράν με την ΕΕ  και να συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της
Τεχεράνης με το εξωτερικό, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FNA.

Ο κ. Κουρουμπλής, έκανε τις δηλώσεις  σε μια συνάντηση με τον Πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα , κ.Majid Motallebi Shabestari.
Ο ίδιος σημείωσε  ότι το Ιράν είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη που συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ χαιρέτισε τον περσικό  αρχαίο πολιτισμό.
Ο Υπουργός εσωτερικών  εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας να ενισχύσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τεχεράνη, και είπε ότι οι μακροχρόνια  ιστορικές σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας θα μπορούσαν να προετοιμάσουν  το έδαφος για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων Ιράν-ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο  Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Ιράν τον Φεβρουάριο με στόχο την ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.
Σε  συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος του Ιράν Es’haq Jahangiri δήλωσε ότι η Τεχεράνη καλωσορίζει ευρύτερες σχέσεις με την Αθήνα σε όλους τους τομείς.
Ο Jahangiri είπε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επεκτείνουν την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Τεχεράνη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαδρομή διέλευσης για τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κεντρική Ασία, η οποία έχει μια αγορά 400 εκατ. πολιτών .
Τόνισε, επίσης, ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διευρύνουν τους δεσμούς στον τομέα της επιστήμης, του τουρισμού και του πολιτισμού, προσθέτοντας ότι τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών θα πρέπει να ενεργοποιηθούν  για το σκοπό αυτό.
Αναφερόμενος στην αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας στην Κεντρική Ασία και την Ευρώπη, ο Ιρανός αντιπρόεδρος  είπε ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα της ασφάλειας, καθώς, ιδιαίτερα και  στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, είπε ότι η πυρηνική συμφωνία και η άρση των κυρώσεων θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, επιθυμούν στρατηγικούς δεσμούς με το Ιράν.
Εν κατακλείδι, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία, καθώς και του διαλόγου και της συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών-θρησκευτικών ομάδων και παρατάξεων, κάτι που ικανοποιεί και την Τεχεράνη .
Πέρα από τις δηλώσεις, των πολικών,   το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ελληνική οικονομία στην κεντρική Ασία. Εμείς  θα φροντίσουμε για τις σχέσεις με την ΕΕ και οι Ιρανοί για την προώθηση της ελληνικής βιομηχανίας και του εμπορίου.
Το βαθύτερο συμφέρων όμως  των Ιρανών  είναι η μετατροπή της Ελλάδος σε «πλατφόρμα» εξαγωγής  ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Εάν υλοποιούνταν και ο αγωγός  πετρελαίου Ιράν –Συρία και η προέκταση του κατέληγε ενδεχομένως σε Κύπρο και Κρήτη , αυτό θα μετέτρεπε   την χώρα μας σε έναν μεγάλο  ενεργειακό κόμβο . Για αυτό και μας «πολεμούν»  λυσσαλέα όλοι οι «γύπες» των γνωστών οικογενειών παγκοσμίως, εδώ και έξι χρόνια.




Πηγή:
pentapostagma.gr