Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

"Ξεσηκώνονται και οι Σέρβοι κατά του ΝΑΤΟ μετά την Βουλγαρία"

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Μετά τις αντιδράσεις στην Βουλγαρία από το εθνικιστικό κόμμα « Ατάκα» εναντίον του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με άρθρο στο pentapostagma.gr, με τίτλο: «Άνεμος» αλλαγών στην Βουλγαρία αποτελεί προάγγελο εκδίωξης από τα Βαλκάνια ΕΕ και ΝΑΤΟ ;, τώρα ήρθε και η σειρά της Σερβίας.
Η  Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Κινήματος «Πόρτες» της Σερβίας εξέδωσε μια επίσημη ανακοίνωση  σχετικά με την διαφαινόμενη προσέγγιση της Σερβίας με το ΝΑΤΟ, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.


Υπενθυμίζεται ότι  σε τέτοια περίπτωση πρέπει  σήμερα στην Σερβία να διαλυθεί το Κοινοβούλιο και να οριστεί  ημερομηνία για πρόωρες εκλογές, τονίζει  το κίνημα «πόρτες», ζητώντας  εκλογές από την κυβέρνηση της χώρας.
Κρίνοντας  δε από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της κοινής γνώμης, οι πιθανότητές του πατριωτικού  συνασπισμού να λάβει  πολύ υψηλά ποσοστά στην  συνέλευση, είναι πολύ μεγάλες.
Η ανακοίνωση τονίζει τα εξής :
Το σερβικό κοινό είναι στα όρια της υπομονής του  λόγω της πολιτικής της αναγκαστικής εισόδου  της Σερβίας στη σφαίρα επιρροής του ΝΑΤΟ με την μέθοδο του «συρσίματος» μέσω τμηματικών συμφωνιών. Ήρθε η ώρα  το παιχνίδι του «καλού μπάτσου και του  κακού μπάτσου» που εφαρμόζουν Αλεξάνταρ Βούτσιτς ( Πρωθυπουργός που ωθεί  την  Σερβία στο ΝΑΤΟ) και Τόμισλαβ Νίκολιτς (Πρόεδρος που είναι  σε αντίθεση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ) να διακοπεί.
Δεν πιστεύουμε στην ειλικρίνεια είτε του πρώτου είτε του δεύτερου, επειδή οι συγκεκριμένες «δράσεις»  με το ΝΑΤΟ , καταδεικνύουν  πόσο μακριά απέχουν από την  διακηρυγμένη ουδετερότητα των σερβικών ενόπλων δυνάμεων . Γι “αυτούς είναι  καιρός να τουλάχιστον να δείξουμε συμβολικά ότι δεν είμαστε  μαριονέτες στα χέρια των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων του ΝΑΤΟ και ότι θα διατηρήσουμε τουλάχιστον ένα κομμάτι της αυτονομίας μας στην λήψη αποφάσεων.
Είναι καιρός  επειγόντως και χωρίς δισταγμό να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό προς τους εκπροσώπους του ρωσο-σερβικού  ανθρωπιστικού κέντρου στην πόλη  Νις. Είναι σημαντικό ότι οι εκπρόσωποι του κέντρου αυτού έλαβαν το ίδιο καθεστώς, τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στην Σερβία.
Στον πυρήνα του,  το ΝΑΤΟ  είναι μια επιθετική στρατιωτική συμμαχία  χωρίς αμφιβολία , και  δεν μπορεί στην πραγματικότητα να εξομοιωθεί σε μια ανθρωπιστική οργάνωση όπως είναι  το ρωσο-σερβικό ανθρωπιστικό κέντρο. Αλλά η ίση μεταχείριση των δύο οργανισμών  δείχνει  ότι η χρήση βίας  εναντίον μας πριν από 17 χρόνια, η δολοφονία  πολιτών μας και η καταστροφή των βιομηχανικών εγκαταστάσεων μας και των υποδομών μας, είχε ως  επιβράβευση τα σημερινά  προνόμια και την ειδική τιμητική ιδιότητα( ΝΑΤΟ), από την σερβική κυβέρνηση.
Επειδή το 80% των Σέρβων πολιτών  τάσσεται  κατά την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, εμείς πεισματικά επιμένουμε  και θα επιμείνουμε ότι με τις επικείμενες εκλογές στην Σερβία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την είσοδο  ή  όχι της χώρας στο  ΝΑΤΟ. Η υλοποίηση ενός δημοψηφίσματος  θα επιβεβαιώσει την βούληση του λαού και θα ενισχύσει  την θέση της ουδετερότητας της χώρας.
Το επόμενο σημαντικό βήμα, είναι η ανάγκη για αλλαγές στον τομέα  σχεδιασμού της  άμυνας της Σερβίας . Καθώς οι κύριες δράσεις είναι ο   «ευρωπαϊκός   τρόπος» μαζί με την  σημαντική βοήθεια του ΝΑΤΟ ως εγγυητή της περιφερειακής ασφάλειας. Εκτός του δηλωτικού  όρου «στρατιωτικές συμμαχίες» δεν υπάρχει καμία αναφορά στο συνασπισμό των χωρών του  CSTO ή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως εταίρου.
Είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στον σχεδιασμό με  σκοπό με σαφή εστίαση στον περιορισμό των επιπτώσεων και  της στήριξης και της συνεργασίας με τους οργανισμούς  CSTO και ΝΑΤΟ.
Η  Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας
Πόρτες σερβικό κίνημα

Τα Βαλκάνια που αποτελούν  το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης  ΗΠΑ και Ρωσίας , είναι σε φάση λίγο πριν την ανάφλεξη. Μετά την Συρία , πολλά γεωπολιτικά ινστιτούτα αναφέρουν ότι  σειρά έχει η περιοχή μας , αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο.




Πηγή:
pentapostagma.gr