Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Η Μόσχα δίνει στην Αθήνα ρωσικά έγγραφα του Καποδίστρια

Ιστορικά κείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια, μοναδικής αξίας, τα οποία βρίσκονται σε βιβλιοθήκες της Μόσχας και είναι γραμμένα στην ρωσική γλώσσα, θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή μορφή για πρώτη φορά, σε έκθεση αρχείων, η οποία θα εγκαινιαστεί στην Βουλή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τάσος Κουράκης, τα σπάνια και άγνωστα στο ευρύ κοινό κείμενα αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι ο τότε τσάρος της Ρωσίας, Αλέξανδρος, «είχε δώσει εντολή στον Καποδίστρια να συντάξει το Σύνταγμα της Πολωνίας, καθώς επίσης και επιστολές του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη προς τον Αλέξανδρο, προκειμένου να τον πείσει για να ανακηρυχτεί η Ελβετία ανεξάρτητο κράτος».
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο κ. Κουράκης συναντήθηκε με τον ομόλογό του, αντιπρόεδρο της Δούμα και συμφωνήθηκε να μεταβούν στη ρωσική πρωτεύουσα, με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης, τεχνοκράτες και ιστορικοί προκειμένου, όπως είπε, να μελετήσουν τα κείμενα του Καποδίστρια.

«Ζητήσαμε τα αρχεία σε ψηφιακή μορφή το δέχτηκαν μας δέχτηκαν και ήταν πάρα πολύ ενημερωμένοι για τη μεγάλη μορφή και έμεινα έκπληκτος όταν μας έδειξε κείμενα και επιστολές του Καποδίστρια», δήλωσε ο αντιπρόεδορς της Βουλής, ο οποίος εγκαινίασε στη Μόσχα έκθεση φωτογραφίας της Αθωνικής Πολιτείας, με αφορμή την εγκατάσταση του πρώτου Ρώσου μοναχού στο Άγιο Όρος, πριν από 1.000 χρόνια.





Πηγή:
prisonplanet.gr