Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τελικό χτύπημα στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, «ναυάγιο» με Ισραήλ

Τινάζει στον αέρα ο Ερντογάν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, εμμένοντας στην πλήρη διπλωματική ακαμψία, αφού ακυρώνει τα πάντα εάν οι Ισραηλινοί δεν προχωρήσουν σε άμεση άρση του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας… Κι όλα αυτά, λίγες μόλις ημέρες μετά από τις δηλώσεις του υπουργείου τουρκικού Εξωτερικών περί «επικείμενης» (imminent) συμφωνίας.

Τις δηλώσεις που προδιαγράφουν την εκ νέου αλλαγή στάσης της Τουρκίας, ξεκίνησε ο γνωστός εξτρεμιστής εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επαναφέροντας στο τραπέζι μετ’ επιτάσεως το θέμα της Γάζας, παρότι γνωρίζει την ευαίσθητη φύση του θέματος για τους Ισραηλινούς.


Δηλώνοντας ότι «η κατάσταση είναι απαράδεκτη», στην ουσία «καίει» τη συμφωνία, αφού ο τρόπος που τίθεται θα εμφάνιζε τους Ισραηλινούς ως ηττημένους δημιουργώντας εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα και ιδίως την τρέχουσα περίοδο που οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες είναι ευαίσθητες, δεν θα υπήρχε Ισραηλινός πρωθυπουργός να έκανε τα «στραβά μάτια».
Βέβαια, με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι συγκαλύπτουν αυτό που οι ίδιοι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν σε αντάλλαγμα ενδεχομένως για τη μερική έστω άρση του εμπάργκο στη Γάζα. Το να τερματίσουν τη φιλοξενία «επιχειρησιακού» πολιτικού κέντρου της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, σύμφωνα με τη Sabah, οι Τούρκοι δείχνουν ενοχλημένοι διότι οι Ισραηλινοί δεν τους έχουν επιτρέψει να οδηγήσουν πλοίο παραγωγής ενέργειας για να βοηθήσουν στην κάλυψη των ελλείψεων στη Γάζα. Το αστείο είναι ότι οι Ισραηλινοί δεν το έχουν απορρίψει…
Όπως είναι φυσικό θα το επέτρεπαν στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης της κατάστασης, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι οι θετικές σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο που έχει ανοιχτό μέτωπο με την Άγκυρα, παίζει κομβικό ρόλο.
Η κατάσταση αυτή δεν θα επέτρεπε την απόδοση στους Τούρκους ηγετικού ρόλου στην «αυλή» του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ο οποίος στηριζόταν από τον ομοϊδεάτη και εν τέλει πάτρωνά του Ερντογάν…
Η εξέλιξη αυτή βέβαια προστίθεται σε όλα όσα η Ουάσιγκτον καταλογίζει στην Άγκυρα και επιβαρύνει περεταίρω τις διμερείς σχέσεις, με την Τουρκία να έχει μείνει από φίλους και συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή, αφού ακόμα και φίλιες δυνάμεις έχουν ως προτεραιότητα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ρίσκο που θα μπορούσαν να αναλάβουν «για τα μάτια του σουλτάνου» είναι περιορισμένο.
Πλέον, οι εκπρόσωποι από το Ισραήλ και την Τουρκία θα συναντηθούν σε περίπου δύο εβδομάδες για να καταβάλουν μια τελική προσπάθεια υπέρβασης των δυσκολιών, αλλιώς και αυτή η απόπειρα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων θα καταρρεύσει.





Πηγή:
defence-point.gr