Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

«Ύμνοι» Ρώσων για το ελληνικό παρελθόν και παρόν της Κριμαίας

Στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας διοργανώθηκαν «Μέρες Ελληνικού Πολιτισμού» στην Γιάλτα. Οι εκδηλώσεις κράτησαν από τις 2 μέχρι τις 17 Απριλίου, λαμβάνοντας χώρα στη βιβλιοθήκη του χωριού Κορέιζ και είχαν ως στόχο να αναδείξουν τον ελληνικό πολιτισμικό πλούτο και τον ρόλο του στην ιστορία της Κριμαίας ή αλλιώς Ταυρίδας.


Κατά την τελετή εγκαινίων ήταν καλεσμένοι ως ομιλητές η εκπρόσωπος του κόμματος του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» Ιρίνα Αλεξέγιεβα, η πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου «Αναβίωση», Λιουμπόφ Σβιτάιλο, καθώς και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκηση.
Όπως αναφέρει το Ponots-news.gr, στην βιβλιοθήκη υποδέχτηκαν τους παρευρισκομένους κοπέλες με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, συνοδεία ελληνικών μελωδιών.
Στις «Μέρες Ελληνικού Πολιτισμού» πραγματοποιήθηκαν ταχύρρυθμα μαθήματα ελληνικών χορών διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, ενώ στην γκαλερί της βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν εκθέματα ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς από τον ελληνικό σύλλογο «Αναβίωση».
Η εκπρόσωπος του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» Ιρίνα Αλεξέγιεβα τόνισε τον ρόλο των Ελλήνων στην ιστορία της Κριμαίας και της Ρωσίας. «Οι αρχαίες και βαθιές ρίζες των Ελλήνων της Κριμαίας αποδεικνύονται από τα ονόματα των βουνών και των οικισμών της Κριμαίας: Χερσόνησος, Λειβαδιά, Θεοδοσία, Άγιος Δανιήλ. Οι αρχαίοι Έλληνες μας παρέδωσαν τη φιλοσοφία, το θέατρο, την τέχνη της γλυπτικής και της ζωγραφικής, την Ολυμπιάδα, τη σοφία του βιβλίου. Στην Οδύσσεια και στην Ιλιάδα του Ομήρου γίνεται αναφορά στους Κιμμέριους, αλλά και η Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη λαμβάνει χώρα στη Χερσόνησο. Από την Κριμαία, από την Χερσόνησο ήρθε σε μας η ορθόδοξη πίστη».





Πηγή:
prisonplanet.gr