Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Ψηφιακή αναπαράσταση των καταστροφών του Παρθενώνα ανά τους αιώνες από τον Κώστα Γαβρά

Με το άνοιγμα του Μουσείου της Ακρόπολης, ξεκίνησε άλλη μία προσπάθεια παρέμβασης στον πνευματικό κόσμο της χώρας από την Εκκλησία. Μήλο της έριδος μία ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους σκηνοθετημένη από τον Κώστα Γαβρά, όπου αναπαριστώνται οι καταστροφές που υπέστη ο Παρθενώνας ανά τους αιώνες. Περίπου ενάμιση λεπτό από την αρχή της, φαίνονται κάποιες φιγούρες φορώντας σκούρους μανδύες να ανεβαίνουν με σκάλες στο μνημείο για να γκρεμίσουν γυμνά αγάλματα.

Πρόκειται για Χριστιανούς του 438 μ.Χ., και η Εκκλησία απαίτησε να αφαιρεθεί η σκηνή από την ταινία. Πρόφαση για την ένσταση ήταν η ομοιότητα των καταστροφέων με Χριστιανούς ιερείς, ενώ δεν υπήρξε συστημική παραμόρφωση του μνημείου (πέρα φυσικά από τη μετατροπή του σε Χριστιανική εκκλησία) και οι καταστροφείς υπήρξαν μάλλον Χριστιανοί με υπερβάλλοντα ζήλο. Κάποιοι ιερείς ζήτησαν «αντικειμενικότητα» στην εξιστόρηση, όπου το φιλμ θα έπρεπε να παρουσιάζει τις «εκατέρωθεν» βιαιότητες. «Μετά από τόσους αιώνες τώρα, ποιον εξυπηρετεί αυτό;», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Κι ενώ το Μουσείο αρχικά προχώρησε στην εν λόγω αφαίρεση, ο σκηνοθέτης απείλησε με απόσυρση του ονόματός του από οποιαδήποτε μονταρισμένη έκδοση της ταινίας. Το Μουσείο υποχώρησε και τελικά η ταινία άρχισε τις επαναληπτικές προβολές του στην ολοκληρωμένη της μορφή.
Ο Κώστας Γαβράς είχε δηλώσει «Θεωρώ πως είναι λυπηρό και απαράδεκτο στην Ελλάδα, μία χώρα μέλος της ΕΕ, το κράτος να γονατίζει σε πίεση από την Εκκλησία», και ξεκαθάρισε πως οι φιγούρες με τους μανδύες δεν αναπαριστούν ιερείς, αλλά Χριστιανούς της εποχής –ήταν σύνηθες τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού να καταστρέφονται αρχαία αγάλματα και άλλα έργα τέχνης, ως «παγανιστικά».
Εδώ μπορείτε να δείτε την κάλυψη του περιστατικού από το Mega.

Εδώ, μπορείτε να κάνετε μια εικονική περιήγηση στη σημερινή Ακρόπολη.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης



Πηγή:
eranistis.net