Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Καρδάμωμο ή κάρδαμο-Elettaria cardamomum: Ιδιότητες-οφέλη-χρήσεις

Άλλες ονομασίες: Κακκουλές
Που βρίσκεται: Υποφύεται σε δάση της Κεϋλάνης και των βορείων Ινδιών, ενώ καλλιεργείται σε άλλες περιοχές της Ανατολής, σε εδάφη εύφορα, ελαφρώς υγρά και σκιερά.
Τι και πότε συλλέγεται: Οι σπόροι (λοβοί) στη διάρκεια της Φθινοπωρινής ανομβρίας.
Ιδιαιτερότητα: Είναι από τα παλαιότερα μπαχαρικά. Στην αρχαία Αίγυπτο ήταν απαραίτητο συστατικό της παρασκευής αρωμάτων. Μέχρι και σήμερα στις Ινδίες και στην Ασία καταναλώνεται ως αφέψημα, με ευεργετική στομαχική δράση. Στην Ελλάδα είναι γνωστό από την χρήση του στην μαγειρική, δίνοντας χαρακτηριστική γεύση και άρωμα στα τσουρέκια.


Περιγραφή: 


Πολυετές φυτό, με ύψος έως 5 μέτρα.
  • Άνθη: Λευκά με μοβ σχέδια.
  • Φύλλα: Μακριά, λεπτά, αντίθετα, λογχοειδή, Καταπράσινου χρώματος.
  • Βλαστός: Διακλαδιζόμενος.
  • Καρποί: Στενόμακρες κάψουλες, το πράσινο χρώμα των οποίων αποτελεί ένδειξή ποιότητας. Στο εσωτερικό τους έχουν γκρίζους σπόρους με χαρακτηριστικό άρωμα και ξεχωριστή γεύση.
  • Ρίζα: Μακριά, φέρουσα άσπρους κόμπους.
Θεραπευτικές ιδιότητες Το κάρδαμο είναι ένα βότανο καρδιοτονωτικό, διουρητικό και αποχρεμπτικό, είναι γνωστό μπαχαρικό από την ανατολή και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδική κουζίνα. Το κάρδαμο εκτός από μπαχαρικό και αρωματικό που προσθέτει μία ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό είναι και φυσικό φάρμακο και βοηθάει σε στομαχικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τα γαλακτοκομικά, το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλλά και άλλους παράγοντες. Θεωρείται από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά στον κόσμο εξαιτίας του ιδιαίτερου αρώματός του και λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του.
Οι σπόροι του κάρδαμου περιέχουν πού σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και θείο. Επίσης περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο από οξικά και μυρμηκικά οξέα. Αυτό το αιθέριο έλαιο αποτελεί το 5% του όγκου των σπόρων, έχει αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες και είναι αυτό που κάνει το κάρδαμο τόσο πολύτιμο.Το έλαιο του κάρδαμου σύμφωνα με μελέτες λειτουργεί σαν αναλγητικό και αντισπασμωδικό και παράγει ανακούφιση κατά την πέψη και μειώνει τις συσπάσεις του εντέρου. Αρχαίες ιατρικές ελάμβαναν αυτές τις ιδιότητες υπόψιν και το χρησιμοποιούσαν για αιώνες στην θεραπευτική τους. Επίσης το κάρδαμο εξαφανίζει την δυσοσμία του στόματος μασώντας έναν ή μερικούς σπόρους του μπαχαρικού αυτού, επίσης καταπολεμάει την τερηδόνα και την ουλίτιδα ενώ καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό.


Βασικές χρήσεις * Ως έγχυμα, με χρήση των λοβών του, είναι ρόφημα τονωτικό της πεπτικής λειτουργίας, ιδανικό για δυσπεψία, τυμπανισμό και κολικό. Του αποδίδονται επίσης και αφροδισιακές ιδιότητες. Η έντονη γεύση του εξουδετερώνει δυσάρεστες μυρωδιές και γεύσεις άλλων βοτάνων.
* Το αιθέριο έλαιό του, είναι ιδανικό για πόνους του πεπτικού, με μαλακή εντριβή της κοιλιάς.


Επισήμανση Η χρήση του κάρδαμου δεν θα πρέπει να είναι πολύ συχνή.
Οι έγκυες είναι καλύτερο να αποφεύγουν τη χρήση του.
Διατηρείται σε γυάλινο βάζο και σε μέρος δροσερό.

Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό πριν από την λήψη οποιουδήποτε βοτάνου. Η θεραπεία με βότανα είναι εναλλακτική και συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά την φαρμακολογική σας θεραπεία.

Μην το μπερδέψετε με το κάρδαμο που… καρδαμώνουμε:




Πηγή:
proionta-tis-fisis.com