Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Αυτά που θέλει να κρύψει το Ρίο ντε Τζανέιρο

Η απάνθρωπη «κατάσταση εξαίρεσης» που έχει ως στόχο να διώξει τους φτωχούς κατοίκους της πόλης, από τη θέα των επισκεπτών. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 πρόκειται να ξεκινήσουν σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Καθώς η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ξένους επισκέπτες, χτίζει νέα συστήματα υποδομών και μεταφορών για να τους φιλοξενήσει και να τους προσφέρει τις απαραίτητες ανέσεις. Αλλά η πόλη, επίσης, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια άλλο ένα μεγάλο «έργο»: Να κρύψει και να μετακινήσει τους φτωχούς ανθρώπους από τη θέα των ξένων επισκεπτών. Το Vox επισκέφθηκε το Ρίο για να καταγράψει πώς η πόλη αλλάζει για να ανοίξει ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό το είδος του αστικού σχεδιασμού όπου κρύβονται οι φτωχοί, δεν είναι πρωτοφανές στο Ρίο. Η πόλη έχει φιλοξενήσει πολλές διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια και σε κάθε περίπτωση, έχουν λειτουργήσει παρόμοιες πολιτικές απομάκρυνσης, προκειμένου να κρατήσουν τους φτωχούς έξω τις περιοχές όπου κινούνται οι επισκέπτες.


Ένα πράγμα που οδηγεί σε επιτυχία τον αστικό σχεδιασμό της διάκρισης, είναι αυτό που χαρακτηρίζει ο πολεοδόμος  Orlando Santos, ως την «κατάσταση εξαίρεσης». Ο Santos εξήγησε στο Vox, ότι όταν μεγάλα γεγονότα όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται στο Ρίο, η πόλη είναι σε θέση να δικαιολογήσει δραστικές αποφάσεις που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν αποδεκτές.
Το Ρίο βρίσκεται σε «κατάσταση εξαίρεσης» για αρκετά χρόνια λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πληθώρα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της περιουσίας των κατοίκων.
Η σημαντικότερη από τις παραβιάσεις είναι οι πάνω από 77.000 πολίτες που από το 2009 έχουν υποστεί βίαιες εξώσεις και έχουν μεταφερθεί σε άλλες περιοχές. Παρά τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας που διέθεταν, αναγκάστηκαν να μεταφερθούν, οι περισσότεροι παρά τη θέλησή τους, σε συγκροτήματα δημόσιας στέγασης πολύ έξω από το κέντρο της πόλης.
Τα δισεκατομμύρια των δολαρίων  που δαπανώνται για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν σίγουρα κάποια μεγάλα οφέλη για την πόλη, με τη μορφή της επέκτασης του δικτύου μεταφορών και των αισθητικών βελτιώσεων. Αλλά, τελικά, το τεράστιο ποσό του δημόσιου χρήματος που υποτίθεται δαπανήθηκε για να μειωθούν οι φτωχοί, για μια ακόμη φορά, κατάληξε τελικά στο να τους κρύψει από τη θέα των πλουσίων.
Από τη Νικολέτα Μακρή



Πηγή:
klik.gr