Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΣΚΙΡΟΦΟΡΙΩΝ

Με την δύση του ήλιου σήμερα(6/6), αρχίζει ο 12ος και τελευταίος μήνας του Αττικού Ημερολογίου, ο Σκιροφοριών, αφιερωμένος στην Αθηνά Σκιράδα.

- Στις 12 του μηνός αυτού εορτάζοντο τα Σκιροφόρια προς τιμή της Δήμητρας και της Κόρης, αλλά και της γονιμοποιού θεάς Αθηνάς Σκιράδος και του Ποσειδώνος Φυταλμίου. Γινόταν περιφορά του "Σκιαδείου" της θεάς και ακολουθούσαν επικλήσεις για την προστασία της παραγωγής από καύσωνες και ξηρασίες. Λίγες μέρες αργότερα γινόντουσαν τα Αρρηφόρια, μυστική περιφορά των "αρρήτων" αντικειμένων της θεάς, από δύο μικρά κορίτσια, τις Αρρηφόρες.

- Στις 14 του μηνός Σκιροφοριώνος εορτάζοντο τα Διιπόλια ή Διπολίεια, προς τιμή του Διός Πολιέως, του ύπατου του δωδεκαθέου και προστάτη της πόλεως.

- Στις 30 του μηνός, που ήταν και η τελευταία ημέρα του Αττικού έτους, εορτάζοντο στο Διισωτήριον Ιερό του Πειραιώς με πομπή και νεανικούς αγώνες, τα Διισωτήρια, προς τιμή του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σωτείρας, όπου οι άρχοντες της πόλεως εθυσίαζαν στην Αγορά των Αθηνών προς τιμή των πιο πάνω θεών δια καλό νέον έτος..

Πηγή: