Η
έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 61.433 γυναικών (ηλικίας 39-74 ετών
κατά την έναρξη της παρακολούθησης το 1987-1990) και 45.339 ανδρών
(ηλικίας 45-79 το 1997 που ξεκίνησε η μελέτη της εν λόγω ομάδας) στα
οποία δόθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με την καθημερινή τους διατροφή.
Οι
ερευνητές εφάρμοσαν μοντέλα επιβίωσης πολλαπλών μεταβλητών για να
προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και θνησιμότητας ή
κατάγματος.
Στις
γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η η ημερήσια κατανάλωση
γάλακτος ξεπερνούσε τα τρία ποτήρια, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου
αυξανόταν κατά 90%! Η αύξηση για τον κίνδυνο τον κίνδυνο κατάγματος
ισχίου έφτανε το 60% και για οποιοδήποτε άλλο τύπο κατάγματος το 15%,
σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.
Και
για τους άνδρες όμως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν αυξημένος από την
κατανάλωση γάλακτος αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό: περίπου 10% για
τρία ποτήρια και πάνω.
Συγκεκριμένα,
κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης των 20,1 ετών, 15.541
γυναίκες πέθαναν και 17.252 έπαθαν κάποιο κάταγμα. Τα 4.259 από αυτά
ήταν κατάγματα ισχίου. Στους άνδρες, με μέση παρακολούθηση 11,2 χρόνια,
10.112 άντρες έχασαν τη ζωή τους και 5.066 έπαθαν κάποιο κάταγμα, με
1.166 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου.
Ένα
πιθανό αίτιο για την αυξημένη θνησιμότητα και τα προβλήματα υγείας
είναι κατά τους ερευνητές τα υψηλά επίπεδα D-γαλακτόζης η οποία
προέρχεται από διάσπαση της λακτόζης κατά την πέψη. Η D-γαλακτόζη έχει
συνδεθεί με αύξηση του οξειδωτικού στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον
οργανισμό. Συνεπώς το γεγονός ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν
ωφελεί αλλά βλάπτει τελικά τον οργανισμό μας, δεν φαίνεται κάτι
περίεργο.
Απόδοση: Πέτρος Ξαρχάκος
Δείτε επίσης:"ΑΦΙΕΡΩΜΑ για όσους ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΤΡΩΝΕ και τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ - Ελληνικές Υπερτροφές και Αλκαλική Διατροφή"
Πηγή:
bmj.com
viralnews.gr