Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Οι αστρονόμοι δεν αποκλείoυν γιγάντιες υπερκατασκευές γύρω απο τον Αστέρα Κέπλερ

Η παρουσία ενός εξωγήνου γίγαντα γύρω απο τον αστέρα Κέπλερ KIC 8462852, που βρίσκεται σχεδόν 1500 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κύκνου, είναι ένα άλυτο μυστήριο, που παραξενεύει τους αστρονόμους χωρίς να έχουν κάποια εξήγηση.


Ένα μεγάλο σύμπλεγμα αντικειμένων στο χώρο μοιάζει με κάτι που όπως έχουν πει οι αστρονόμοι ''μόνο ένας εξωγήινος πολιτισμός θα μπορούσε να χτίσει".
Ο Jason Wright, ένας αστρονόμος από το πανεπιστήμιο του Penn State, δημοσίευσε την έκθεση στην "Independent'' σχετικά με το «περίεργο» αστρικό σύστημα - γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι ένα "σμήνος απο Υπερκατασκευές".



Ο ίδιος δήλωσε : "Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το δροσερό αντικείμενο που είναι τόσο ενδιαφέρον, αλλά δεν φαίνεται να έχει νόημα. Οι εξωγήινοι συνήθως είναι η τελευταία περίπτωση που εξετάζει κάποιος, αλλά αυτό φαίνεται σαν κάτι που θα περίμενε ένας εξωγήινος πολιτισμός να χτίσει και είμαι φοβερά γοητευμένος, ασχέτως αν φαίνεται εντελώς παρανοικό".
Το αστέρι ΚΙC 8462852 βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Γαλαξία μας, μεταξύ των αστερισμών του Κύκνου και της Λύρας. Προσέλκυσε την προσοχή των αστρονόμων απο το 2009, όταν ο διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ το εντόπισε ως υποψήφιο για τροχιά γύρω από πλανήτες σαν τη Γη.Το άστρο KIC 8462852 εξέπεμπε έναν ξένο διαφορετικό φως από ότι άλλα αστέρια.
Το τηλεσκόπιο Κέπλερ αναλύει το φως από μακρινά μέρη του σύμπαντος, ψάχνοντας για αλλαγές που συμβαίνουν όταν οι πλανήτες κινούνται μπροστά από τα αστέρια τους. Αλλά η αστροφεγγιά από το KIC 8462852 δεν φαινόταν φυσιολογική για έναν πλανήτη.
Η Tabetha Boyajian, του Yale, δήλωσε: "Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο με αυτό το αστέρι. Ήταν πραγματικά περίεργο. Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να είναι κακό δεδομένο, ή κάποια κίνηση του διαστημικού σκάφους, αλλά τα πάντα είχαν ελεγχθεί".
Το 2011 το αστέρι βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης από πολλά μέλη της ομάδας πληνητικών κυνηγών του Κέπλερ. Η ομάδα ήταν επιφορτισμένη με την ανάλυση δεδομένων από 150.000 αστέρια που παρακολουθούσε το Kepler.
Οι αναλυτές περιέγραψαν το αστέρι ‘‘περίεργο’’ επειδή ήταν περιτριγυρισμένο από μια μάζα ύλης με σφιχτό σχηματισμό.
Αυτό ήταν σύμφωνο με τη μάζα που περιβάλλει ένα νεαρό άστρο, όπως ακριβώς έγινε και με τον ήλιο μας, πριν το σχηματισμό πλανητών. Ωστόσο, αυτό το αστέρι δεν ήταν νέο και τα συντρίμμια της μάζας του, πρέπει να τέθηκαν γύρω του αρκετά πρόσφατα ή συγκεντρώθηκαν απο τη βαρύτητα.
Ο Boyajian, δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο που εξετάζει όλες τις πιθανές φυσικές εξηγήσεις των αντικειμένων, και είπε ότι ίσως ένα άλλο αστέρι είχε τραβήξει μια σειρά από κομήτες κοντά στο KIC 8462852, όμως αυτό θα ήταν μια απίστευτα απίθανη σύμπτωση.
O αστρονόμος Wright, από το πανεπιστήμιο Penn State, και ο συνάδελφός του Andrew Siemion, Διευθυντής του SETI (Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης), είπε ότι η πιθανότητα τα αντικείμενα να δημιουργήθηκαν από νοήμονα πλάσματα έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την ομάδα.
Οι τεχνολογικά προηγμένοι πολιτισμοί, δημιουργούν νέους και καλύτερους τρόπους συλλογής ενέργειας, και το τελικό αποτέλεσμα είναι η αξιοποίηση της ενέργειας απευθείας από το αστέρι τους.
Θα μπορούσε να είναι μια τεράστια σειρά από γιγάντια ηλιακά πάνελ τοποθετημένα γύρω από το σύστημα των αστέρων.
Οι τρεις αστρονόμοι ψάχνουν για μήκη κύματος που συνδέονται με τεχνολογικούς πολιτισμούς. Ίσως οι πρώτες παρατηρήσεις παρακολούθησης να έρθουν πολύ πιο γρήγορα.





Πηγή:
el.gr