Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Τεράστια καταστροφή στη Χίο! Κάηκε το 90% των μαστιχόδεντρων σε χωριά: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες (εικόνες)

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.



Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.
Η φωτιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νότιο μέρος του νησιού με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.
Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου και γρήγορα εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο με διάφορες κατευθύνσεις, νέα προς νότια στα Μεστά και ένα αντίστοιχο προς Ολύμπους και Πυργί που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση πριν βραδιάσει.
«Είμαστε αισιόδοξοι, δεν υπήρξαν ζημιές στους οικισμούς θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις», είπε ο κ. Κάρμαντζης.
Αυτή τη στιγμή στη Χίο, από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα και 6 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τέσσερα αεροσκάφη ενισχύουν το δύσκολο έργο, ενώ ήδη αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.







Πηγή:
koolnews.gr