Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Η Νομική Αθηνών για μια ακόμη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης

Συνέντευξη με τις νικήτριες του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού

Η Γεωργία – Ελένη Εξάρχου, η Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου και η Σοφία Στελλάτου είναι προπτυχιακές φοιτήτριες από τη Νομική Αθηνών και φέτος συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό γύρο του διεθνούς  διαγωνισμού εικονικής δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος, «2016 Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition», που έλαβε χώρα στις 27 – 29 Απριλίου στη Γλασκώβη. Η ομάδα τους αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά Πρωταθλήτρια Ευρώπης, λαμβάνοντας παράλληλα  και το βραβείο των καλύτερων γραπτών υπομνημάτων (Βest Μemorials).


Η προετοιμασία της ομάδας έγινε υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Γ. Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Αθηνών, τον οποίο συνεπικούρησε στο έργο του ως προπονήτρια η προπτυχιακή φοιτήτρια  Γεωργία – Μαρία (Γιολάντα) Καλογήρου, η οποία είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό το 2014. Το citycampus.gr  συνάντησε τις τέσσερις προπτυχιακές φοιτήτριες που απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι οι έλληνες πάντα προσπαθούν και καταφέρνουν πολλά.
Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε το αντικείμενο του διαγωνισμού που συμμετείχατε;
Σ. Στελλάτου: Ο διαγωνισμός που συμμετείχαμε είχε ως αντικείμενο το διεθνές και διαστημικό δίκαιο. Η υπόθεση αφορούσε ένα δυσλειτουργικό, εγκαταλελειμμένο δορυφόρο, ο οποίος χρειάστηκε να απομακρυνθεί από την τροχιά του για να μην αποτελέσει κίνδυνο για άλλα διαστημικά αντικείμενα ως διαστημικό σκουπίδι (space debris). Κατά την αποστολή απομάκρυνσής του και την προσεδάφισή του, οι αστροναύτες που μετείχαν σε αυτή τραυματίστηκαν ενώ υπήρξαν και άλλες απώλειες και ζημίες. Έπρεπε λοιπόν να επιδικαστεί κατά πόσο είχε ευθύνη το Κράτος που είχε το δορυφόρο ή εκείνο που προέβη στην απομάκρυνσή του. Στο τελικό παιχνίδι υπερασπιστήκαμε το Κράτος που είχε εγκαταλείψει τον δορυφόρο.
Έχει ξανασυμμετάσχει η Νομική Αθηνών στον εν λόγω διαγωνισμό;
Γ. Καλογήρου:  Η Νομική Σχολή συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στον εν λόγω διαγωνισμό, μετρώντας πολλές επιτυχίες: τρεις φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεύτερη στους Παγκόσμιους τελικούς κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου αγορητή, ενώ φέτος για πρώτη φορά κέρδισε και το βραβείο για τα καλύτερα γραπτά υπομνήματα.
Ο διαγωνισμός έχει ως αντικείμενο το διαστημικό δίκαιο. Κατά πόσον άπτεται της πραγματικότητας;
Φ. Φιλαρέτου:  Το διαστημικό δίκαιο άπτεται της πραγματικότητας πολύ περισσότερο απ’ ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Ρυθμίζει τις σχέσεις των Κρατών όσον αφορά στις δραστηριότητές του στο διάστημα, πχ τη διάσωση των αστροναυτών, την αποστρατικοποίηση του διαστήματος, θέματα αποζημίωσης για ζημίες  και γενικότερα ζητήματα που αφορούν τη χρήση δορυφόρων. Ας μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία βασίζεται στους δορυφόρους. Το διαστημικό δίκαιο εξελίσσεται διαρκώς κυρίως μέσω soft law καθώς από το 1985 δεν έχει συναφθεί κάποια καινούργια Συνθήκη.
Με πόσες χώρες διαγωνιστήκατε και ποιές ήταν αυτές; Υπήρξε κάποιο έπαθλο;
Γ. Εξάρχου: Διαγωνιστήκαμε με 4 συνολικά χώρες: στα προκριματικά με τις Νομικές Σχολές του Βελιγραδίου και του Λουξεμβούργου και στα ημιτελικά με την ομάδα της Κολωνίας. Στον τελικό παίξαμε εναντίον του  Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία). Υπήρξε ένα χρηματικό έπαθλο, συμβολικό ωστόσο.
Ποιός χρηματοδότησε την αποστολή σας; Υπήρξε οικονομική βοήθεια από το πανεπιστήμιο;



Φ. Φιλαρέτου: Δεν υπήρξε καμία οικονομική βοήθεια από το πανεπιστήμιο. Τη συμμετοχή μας χρηματοδότησε το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αν και ορισμένα έξοδα καλύφθηκαν από εμάς.
Περιγράψτε μας τα συναισθήματά σας για τη νίκη.
Αρχικά ήταν η συνειδητοποίηση. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μια πολύ καλή πορεία και το μόνο που φοβόμασταν ότι ίσως μας στερούσε τη νίκη ήταν τα παιχνίδια πολιτικής. Είναι δύσκολο να κερδίζει το ίδιο πανεπιστήμιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον ίδιο διαγωνισμό. Ωστόσο, νιώθαμε ότι είχαμε κερδίσει ήδη πολλά από την εμπειρία και θα ήμασταν ικανοποιημένες με οποιαδήποτε θέση. Είναι ωραία να ανταμείβονται οι κόποι και οι προσπάθειες σου.
Πιστεύετε ότι η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό θα σας βοηθήσει στο μέλλον και στον τομέα αναζήτησης εργασίας;
Γ. Εξάρχου: Αναμφισβήτητα είναι κάτι που εμπλουτίζει το βιογραφικό αλλά πέρα από αυτό, αξίζει ως μεταμορφωτική εμπειρία. Άλλωστε η γνώση ποτέ δεν πάει χαμένη.
Θα συστήνατε σε συμφοιτητές σας να συμμετάσχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς;
Γ. Καλογήρου: Συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς εικονικής δίκης απέκτησα εμπειρίες και γνώση που δεν θα αποκτούσα ποτέ με μια στείρα παρακολούθηση. Το συστήνω ανεπιφύλακτα επομένως, όχι μόνο σ΄ αυτούς που τους αρέσει το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν εικονικές δίκες και σε άλλους τομείς όπως το αστικό και το ποινικό δίκαιο. Ωστόσο, χρειάζεται ( και εδώ συμφωνούν όλες) αρκετό χρόνο. Είναι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Γιολάντα full life job.
Είστε ικανοποιημένες απ’ όσα σας προσφέρει το πανεπιστήμιο; Τι θα αλλάζατε σ’ αυτό;
Γ. Εξάρχου: Επειδή έχω συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής νέων στο εξωτερικό, είδα ότι συγκριτικά με άλλα πανεπιστήμια, το ΕΚΠΑ δεν στηρίζει τους φοιτητές τους, δεν υπάρχει οργάνωση, ούτε επαρκής ενημέρωση για τις ευκαιρίες που έχουν οι φοιτητές της Νομικής. Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εικονικής δίκης απαιτεί προσωπική πρωτοβουλία.
Δεν είναι πρόβλημα το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά η έλλειψη υποδομών τονίζει εδώ η Γ. Καλογήρου κάτι στο οποίο συμφωνούν όλες.
Πιστεύετε ότι αν ήταν αλλιώς τα πράγματα και ήταν πιο οργανωμένο το πανεπιστήμιο θα είχε οι χώρες μας τις ίδιες επιτυχίες;
Σ. Στελλάτου: Στο εξωτερικό οι εικονικές δίκες είναι κάτι σαν παράδοση. Η συμμετοχή των φοιτητών είναι έντονη καθώς οι εν λόγω διαγωνισμοί περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμα σπουδών τους.  Αυτό οφείλεται και στην οργάνωση των πανεπιστημίων. Ωστόσο, εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα πάθος, δεν ψάχνουμε τα βραβεία αλλά τη γνώση και την αυτοβελτίωση. Οι δυσκολίες δεν μας αποθαρρύνουν αλλά μας ωθούν να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο.
Ερωτώμενες για τα μελλοντικά τους σχέδια μας απάντησαν τα εξής: Η Γιολάντα Καλογήρου επιθυμεί να κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό κυρίως επειδή θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το διαστημικό δίκαιο, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η Σοφία Στελλάτου, στα σχέδια της οποίας είναι επίσης κάποιο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Η Φιλαρέτη Φιλαρέτου σκέφτεται να επιλέξει το διπλωματικό σώμα για να συνδυάσει, όπως μας είπε τις δύο μεγάλες αγάπες της, το διεθνές δίκαιο και τα ταξίδια. Η Γ. Εξάρχου επιθυμεί να περάσει ένα εξάμηνο στο εξωτερικό για σπουδές, ενώ στο μέλλον θα ήθελε να ασχοληθεί ή με το διαστημικό δίκαιο ή με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική της Μέσης Ανατολής.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η ομάδα από τη Νομική Αθηνών θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη στους Παγκόσμιους Τελικούς Γύρους που θα λάβουν χώρα στις 26-30 Σεπτεμβρίου στη Guadalajara του Μεξικού, όπου θα αναμετρηθεί με τις αντίστοιχες νικήτριες ομάδες Αμερικής, Αφρικής και Ασίας/Ειρηνικού. Το citycampus.gr σας εύχεται Καλή Επιτυχία!
Της Λαμπρινής Πλιάτσικα



Πηγή:
citycampus.gr