Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Η μουσική από το συρτάκι «Ζορμπάς» είναι του Κρητικού λαγουτιέρη Γιώργου Κουτσουρέλη και όχι του Μίκη Θεοδωράκη!

Όλος ο κόσμος έχει θαυμάσει το μουσικό έπος, το συρτάκι από την ταινία «Ζορμπάς», μια σύνθεση με την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Ωστόσο αν και η σύνθεση έχει την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη, η μουσική δεν είναι δική του.
Το συρτάκι «Ζορμπάς» κυκλοφόρησε το 1964 στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας» (Zorba the Greek).
Το θέμα από τον Ζορμπά ήταν από τραγούδι του κρητικού μουσικού Γιώργου Κουτσουρέλη.


Ο Κουτσουρέλης διεκδίκησε δικαστικά τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού και τα κέρδισε. Ο Θεοδωράκης απο την άλλη έχει πει κατά καιρούς διάφορες εκδοχές μεταξύ των οποίων πως ο Κουτσουρέλης του έδωσε την άδεια
Ο ίδιος ο Γιώργος Κουτσουρέλης είχε πει:
Εγώ το περίφημο και περιβόητο “Κρητικό συρτάκι”, που δεν ξέρω αν πρέπει να το αναφέρω τώρα , μου το εκμεταλλεύτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης , το εμπνεύστηκα στο κρεβάτι μεταξύ ύπνου και μη. Μισοκοιμώμουν. Θυμάμαι που σηκώθηκα αυτομάτως, πήγα κι έπιασα το λαγούτο μου κι άρχισα να ψάχνω και κάπως βιαστικά μη τυχόν και μου φύγουν απ΄το μυαλό αυτές οι νότες, που μου ήρθαν όπως προείπα, μεταξύ ύπνου και μη. Πράγματι σταθεροποίησα τις βασικές φωνές και μετά από ειδική μελέτη και όταν βρισκόμουν σε κατάλληλη ψυχική διάθεση το τελειοποίησα και παρουσίασα τη σύνθεση που την ηχογράφησα σε δίσκο στην Κολούμπια το 1950 σαν “Αρμενοχωριανό συρτό” και μετά το ξαναηχογράφησα με τίτλο “Κρητικό συρτάκι” το 1953.

Ακούστε αποσπάσματα από το τραγούδι του Γιώργου Κουτσουρέλη. Από το 2:25 και μετά θα καταλάβετε την ομοιότητα.





Πηγή:
e-didaskalia.blogspot.gr