Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Η νεαρή Χανιώτισσα που κατασκευάζει “σκληρούς δίσκους” από DNA στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Photos+Video)

Τoν τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι Χανιώτες καταφέρνουν να διαπρέψουν στο εξωτερικό κάνοντας τα Χανιά να ακούγονται σε κάθε μεριά του πλανήτη.
Αυτή τη φορά η Χανιώτισσα Αλεξάνδρα Μπίσια, άφησε την Ιατρική για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και όπως όλα δείχνουν, η πορεία της θα είναι μόνο ανοδική!
Τον τελευταίο καιρό συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό που διεξάγεται στην Βοστώνη, μελετώντας μια έρευνα που αφορά στην αποθήκευση δεδομένων σε DNA.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της το zarpanews.gr, έδωσε μια γεύση από τι πραγματικά συμβαίνει στο Εδιμβούργο.
Πως ακριβώς βρέθηκες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου;
Έδωσα πανελλήνιες με σκοπό να μπω στην σχολή της Ιατρικής αλλά παράλληλα είχα κάνει και αίτηση σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Κατάφερα και πέρασα τελικά στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Δηλαδή άφησες την Ιατρική για να πας στο Εδιμβούργο;
Ναι έτσι ακριβώς.
Πως ξεκίνησε το project στο οποίο συμμετέχεις;
Αυτός είναι ένας διαγωνισμός που ονομάζεται IGEM (Διεθνής Διαγωνισμός Γενετικά Τροποποιημένης Μηχανής) και έχει ως σκοπό να προσελκύσει ανθρώπους που φοιτούν στο κλάδο της Βιολογίας, να ασχοληθούν με την Γενετική Μηχανική.
Η συγκεκριμένη επιστήμη της Γενετικής έχει ως σκοπό να δώσει λύση σε προβλήματα της σύγχρονης εποχής, που έχουν σχέση με τα μειωμένα αποθέματα τροφής, μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλα πολλά.
Το θέμα με το οποίο ασχολείται η ομάδα μου είναι η αποθήκευση δεδομένων σε DNA.


Τι ακριβώς θα λέγαμε ότι είναι αυτό;
Αυτή την στιγμή όλες οι πληροφορίες του διαδικτύου αποθηκεύονται σε τεράστιες βάσεις δεδομένων που ανήκουν σε μεγάλες εταιρίες όπως Google, Microsoft κ.α. , χρησιμοποιώντας πολλά μηχανήματα που καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας
Η σκέψη μας λοιπόν είναι πως αν καταφέρουμε, αυτές τις πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο, να τις αποθηκεύσουμε σε DNA δεν θα καταναλώνουμε ενέργεια για συντηρούμε αυτά τα μηχανήματα και η αποθήκευση θα γίνεται σε πολύ μικρότερο χώρο, μέσα σε ένα μόριο DNA.
Εμείς πως θα έχουμε πρόσβαση στο DNA και στις πληροφορίες του; Τι ακριβώς θα χρειάζεται να κάνουμε;
Το σύστημα που σκεφτήκαμε εμείς υπερέχει σε σύγκριση με τα συστήματα της Microsoft και της Google διότι δεν θα χρειάζεται να συνθέσουμε εκ νέου καινούργιο DNA. Μέσο κάποιων αλληλουχιών ο χρήστης θα μπορεί να αναζητεί την λέξη που θέλει, χωρίς να χρειάζεται να φτιαχτεί από την αρχή καινούργιο DNA, το οποίο είναι και πολύ δαπανηρό.
Για παράδειγμα η δυνατότητα ενός χρήστη, για να αποθηκεύσει πληροφορίες και να έχει πρόσβαση σε αυτές, θα είναι πολύ πιο φθηνή σε σύγκριση με αυτό που προσφέρουν τώρα οι άλλες εταιρίες. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να αγοράσει το DNA και έπειτα θα χρειάζονται λίγα χρήματα για να το χρησιμοποιεί.

Αρά με λίγα λόγια εσείς δημιουργείτε σκληρούς δίσκους από DNA;
Αυτό ακριβώς!
Αυτός ο διαγωνισμός διεξάγεται ως έρευνα του Πανεπιστημίου ή απλά δουλεύεις εσύ εκεί, σαν επαγγελματική εργασία;
Είναι ένας διαγωνισμός εκτός του πλαισίου των σπουδών μου, απλά για όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται δωρεάν διαμονή και διατροφή.Ο διαγωνισμός γίνεται κάθε Οκτώβριο στο Πανεπιστήμιο του MIT στην Βοστώνη, άρα τότε θα ξέρουμε και τα τελικά αποτελέσματα.
Τι σκέφτεσαι να κάνεις μετά το τέλος των σπουδών;
Μετά τον τέλος των σπουδών θα κάνω ένα διδακτορικό διότι, έχω ως σκοπό να κάνω έρευνα και να διδάξω σε ένα πανεπιστήμιο εδώ ή στην Ελλάδα.
Στο πρόγραμμα που συμμετέχεις, υπάρχουν άλλοι Έλληνες;
Η ομάδα μου απαρτίζεται από 9 άτομα, επτά διαφορετικών χωρών και είμαι η μόνη Ελληνίδα.
Αν κερδίσετε τον διαγωνισμό υπάρχει προοπτική να υλοποιηθεί η ιδέα της ερευνάς σας;
Αυτό εξαρτάται από εμάς , κατά πόσο θα θέλαμε να συνεχίσουμε την ερευνά μας.
Σας έχει προσεγγίσει κάποια εταιρία για να υιοθετήσει την ιδέα σας ή εσείς αν έχετε παρουσιάσει σε εταιρίες την ιδέα σας;
Τις τελευταίες μέρες δίνουμε το παρών σε διαφορά συνέδρια που διεξάγονται εδώ, στα οποία μιλάμε με ανθρώπους από εταιρίες που έδειξαν ενδιαφέρον για την ερευνά μας. Ο σημαντικότερος λόγος που μας προτιμούν, είναι δίοτι η ιδέα μας είναι οικονομική, σε σχέση με άλλες.






Πηγή:
zarpanews.gr