Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Το δέντρο στα Χανιά που "τρέλανε" τη NASA (Εικόνες)

Ως η Earth Science Picture of the Day (EPOD) δημοσιεύτηκε από τη NASA η φωτογραφία του γηραιότερου ελαιόδενδρου στα Χανιά.

Πρόκειται για την περίφημη αρχαία ελιά στις Βούβες, δέντρο τουλάχιστον 2.000 ετών, κλαδιά της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς του 2014.




Την ελιά φωτογράφησε ο Χανιώτης αστροφωτογράφος Χρήστος Κοτσαύτης, ο οποίος, μιλώντας στο zarpanews.gr δήλωσε πως ασχολείται με το θέμα εδώ και χρόνια με πολύ μεράκι. «Αυτό το όμορφο αλλά βαθιά ροζιασμένα ελαιόδενδρο μπορεί και να είναι το παλαιότερο δέντρο στον κόσμο και συνεχίζει να παράγει ελιές μέχρι και σήμερα.

Βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά της Κρήτης. Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του, η ανάλυση του κορμού δείχνει ότι είναι τουλάχιστον 2,000 ετών.

Σημειώνεται ότι οι πέτρες στα δύο κοντινά νεκροταφεία χρονολογείται πίσω στο γεωμετρικό περιόδου – περίπου 3,000 χρόνια πριν».



«Αυτό το υπέροχο δείγμα έχει μια περιφέρεια 41 ft (12.5 τετραγωνικών μέτρων). Έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενη φυσικό μνημείο της Ελλάδας.

Κλαδιά ελιάς από αυτό το αρχαίο χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν στεφάνια για τους νικητές των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004 και το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου».



Μάλιστα πρόκειται για την δεύτερη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από τη NASA, καθώς στις 15 Ιουνίου είχε παρουσιάσει τους Κομολίθους των Χανίων, επίσης του Χρήστου Κοτσαύτη.




Πηγή:
iefimerida.gr