Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για το νερό οι κάτοικοι της Πορταριάς

Σε μαζική συνέλευση των κατοίκων της Πορταριάς, που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ μπροστά στη Δημαρχείο, αποφασίστηκε η προσφυγή στη δικαιοσύνη και η συνέχιση του αγώνα σε όλα τα μέτωπα του νερού. Αφορμή αποτέλεσε η σφράγιση των κοινόχρηστων βρυσών από τη ΔΕΥΑΜΒ, διότι το νερό είναι επιβαρυμένο μικροβιακά.

Εκατοντάδες κάτοικοι της Πορταριάς, καθώς και εκπρόσωποι άλλων χωριών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής κοινότητας και συμμετείχαν στη λαϊκή συνέλευση μπροστά στο δημαρχείο που τελικά πήρε τα χαρακτηριστικά μεγάλης συγκέντρωσης,  για να αποδειχτεί στην πράξη ότι το νερό είναι πηγή ζωής, ενότητας και δύναμης.


Ο πρόεδρος  του τοπικού συμβουλίου περιέγραψε τα τελευταία γεγονότα τονίζοντας ότι το χωριό δέχεται μια ανίερη επίθεση με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού με τη χλωρίωση και με το κλείσιμο των δημόσιων βρυσών. Παρέθεσε στοιχεία για τις ποσότητες του νερού που κατηφορίζουν προς τις δεξαμενές του Βόλου από το 1990 (2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο) και επισήμανε το υποκριτικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την υγεία των κατοίκων της περιφέρειας, τη στιγμή που αδιαφορεί παντελώς για την υγεία των 140.000 κατοίκων της πόλης, η οποία μόνιμα απειλείται από τα περίπου 200 χιλιόμετρα αμιαντοσωλήνων του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ.
Ανέφερε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το 15% του νερού των πηγών πρέπει να παροχετεύεται στη φύση . Οι δημόσιες βρύσες έπαιζαν αυτόν τον ρόλο ικανοποιώντας τις ανάγκες της άρδευσης και το κλείσιμό τους , εκτός των άλλων, συνιστά παρανομία. Πρότεινε μάλιστα την προσφυγή στη δικαιοσύνη  τόσο για αυτό το θέμα όσο και για τη χλωρίωση και τον τρόπο γενικά που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ το νερό στην Πορταριά.



Το λόγο πήραν κάτοικοι του χωριού , εκπρόσωποι από τα χωριά του Πηλίου που ανήκουν στο δήμο Βόλου και η Κίνηση. Ο τοπικός πρόεδρος της Μακρινίτσας έκανε λόγο για τους εκβιασμούς που δέχεται η κοινότητα επειδή εμμένει στις θέσεις που διαμορφώθηκαν στις συνελεύσεις των κατοίκων πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές .
Από την πλευρά της Κίνησης έγινε μια σύνδεση της επίθεσης που δέχεται η περιφέρεια του Πηλίου με τα καλέσματα του έκπτωτου δήμαρχου στην πρεσβεία της Γαλλίας και το Γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης  για συζητήσεις γύρω από τις δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με επιχειρήσεις των δύο αυτών χωρών. Η πρώτη ως γνωστόν ενδιαφέρεται για τα νερά της χώρας και η δεύτερη για την εκμετάλλευση της γης .
«Στόχος λοιπόν της επίθεσης είναι η εγκατάλειψη της γης στις ορέξεις των VEOLIA και SUEZ και των Γερμανών επιχειρηματιών στο χώρο του τουρισμού. Εάν χαλαρώσουμε, το Πήλιο δεν θα στεγνώσει μόνον από τα νερά αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες . Για αυτό όλοι μαζί πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι και δυνατοί. Να μη χαλαρώσουμε και να μη ξεΝΕΡΟσουμε»

Μετά το τέλος της συζήτησης στην οποία πήρε μέρος αρκετός κόσμος, καταγράφηκαν τα ονόματα όσων θέλουν να συμμετάσχουν σε επιτροπή που θα διαμορφώσει κείμενο με τα αιτήματα και τις επόμενες κινήσεις που αποφασίστηκαν στη συνέλευση, όπως η προσφυγή στη δικαιοσύνη και η καθολική άρνηση της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού, το κλείσιμο των δημόσιων βρυσών,κλπ.




Πηγή:
ert.gr