Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Με την Τουρκία στο Πλευρό της η Ρωσία Απειλεί την Ουκρανία – Ο Πούτιν Κυρίαρχος στη Μαύρη Θάλασσα

Και ενώ η κατάσταση για την Ρωσία είχε αρχίσει να δυσκολεύει αρκετά με όλες αυτές τις συγκεντρώσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περίμετρο της, πλέον μετά την συμμαχία με την Τουρκία οι παράγοντες έχουν αλλάξει σημαντικά υπέρ της. Πλέον το ΝΑΤΟ ξέρει ότι ο τουρκικός στόλος τουλάχιστον θα τηρήσει ουδέτερη στάση ίσως και υποβοηθητική στις επιδιώξεις της Ρωσίας, φυσικά με ανάλογα σημαντικά ανταλλάγματα για τον Ερντογάν.


Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι οι συμμαχίες Ρωσίας – Τουρκίας είχαν ανέκαθεν σύντομη ημερομηνία λήξης, όμως επειδή η Κεμαλική Τουρκία δεν επηρεάζει πλέον τα πράγματα, η εξέλιξη της νέας συμμαχίας δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει. Σίγουρα όμως έχει μεγάλες επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.
Έτσι, η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένη τα τελευταία 24ωρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου για μια ακόμα φορά Ρώσοι και Ουκρανοί είναι έτοιμοι να συγκρουστούν. Από την μια πλευρά της μεθορίου ουκρανικά άρματα και μονάδες του πεζικού βρίσκονται, υπό το πρόσχημα στρατιωτικής άσκησης, σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο ίδιος ο Πέτρο Ποροσένκο, Πρόεδρος της Ουκρανίας, ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις του να βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης. Την ίδια ώρα η Μόσχα ενισχύει την ήδη ισχυρή στρατιωτική της παρουσία στη χερσόνησο, που έχει προσαρτήσει από το 2014, και στέλνει ακόμα και το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S400. Παράλληλα η Ρωσία επιχειρεί και μια επίδειξη δύναμης βγάζοντας για ακόμα μια φορά στα ανοιχτά τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Στο διπλωματικό επίπεδο πληθαίνουν οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές για ψυχραιμία καθώς έστω και μια ολιγόλεπτη σύρραξη μεταξύ των δύο κρατών θα είχε τραγικές συνέπειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Θεωρούμε ότι, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία πολύ δύσκολα θα αιφνιδιαστούν, όμως η Τουρκία είναι αυτή που αλλάζει σημαντικά, έστω και με ουδετερότητα την αναλογία δυνάμεων και γενικότερα τις ισορροπίες.
Με μεγάλο σύμμαχο την Τουρκία ο Ρώσος Πρόεδρος κοιτά με  άλλο μάτι τις ΗΠΑ, οι οποίες από θέση ισχύος έχουν βρεθεί χωρίς ένα σημαντικό πυλώνα τους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Συνεπώς θα είναι πολύ δύσκολο κάποιος από τους αντιπάλους να θελήσει να κλιμακώσει την κατάσταση, ούτε βεβαίως και κάτω από δυσμενείς συνθήκες να διαπραγματευτεί. Τα γεγονότα απ’ότι  φαίνεται θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ρευστά με εκατέρωθεν επίδειξη δύναμης, χωρίς όμως σοβαρές ανακατατάξεις.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος 
Στρατηγικός Αναλυτής Εξειδικευμένος σε

Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο



Πηγή:
pentapostagma.gr