Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Οργή από Ι.Σαββίδη για τις τηλεοπτικές άδειες: «Με έβγαλαν εκτός επειδή είχα την καλύτερη προσφορά και θα τους χαλούσα το deal»

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ


«Νομικά, ηθικά και πολιτικά διάτρητη αποδεικνύεται η διαδικασία δημοπράτησης νέων τηλεοπτικών αδειών» αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο πρόεδρο του ΠΑΟΚ, επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη μετά τον αποκλεισμό του από τη τελική φάση υποβολής των προσφορών.
Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, όχι απλώς είχε γνωστοποιήσει την καταθεση τιμήματος πενταπλάσιου από του αρχικού τιμήματος (3 εκατομμύρια ευρώ) τονίζοντας σε συνομιλίες του με κυβερνητικούς εκπροσώπου ότι «Εχει 15 εκατ. ευρώ να διαθέσει για την αγορά μιας τηλεοπτικής άδειας», αλλά σε δεύτερη φάση θα επένδυε επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία ενός μεγάλου καναλιού ικανού.


Φαίνεται ότι, όπως εκτιμούν οι άνθρωποί του Ι.Σαββίδη, ότι το λάθος του ήταν να δηλώσει το ποσό το οποίο θα διέθετε για την αγορά της τηλεοπτικής άδειας, καθώςόπως υποστηρίζουν υπάρχει deal μεταξύ των εναπομείντων παικτών να μην κτυπηθούν αρκετά υψηλότερα από τα αρχικά 3 εκατ. ευρώ οι τιμές του κάθε καναλιού και να «βολευτούν», λοι μέσα σε συνεταιριστικά σχήματα, αποκτώντας άδεια στα τηλεοπτικά δρώμενα έναντι «πινακίου φακής»..
«Είναι πραγματικά αστείος ο λόγος για τον οποίο ο Ι.Σαββίδης βρίσκεται εκτός δημοπρασίας τηλεοπτικών αδειων», λένε οι στενοί συνεργάτες του: «Η Dimera βγήκε εκτός διότι η οικονομική έκθεση της μητρικής κυπριακής εταιρίας της δεν ελέγχθηκε, όταν στην Κύπρο, από όπου προέρχεται η εταιρία, όπως προείπαμε, δεν γίνεται έλεγχος στο πρώτο μισό του έτους, αλλά μόνο στο τέλος του έτους».
Και αν εν πάση περιπτώσει, λένε, «Εκπλήσσει ακόμα περισσότερο ο γεγονός ότι 5 μέρες μετά την παράδοση των αιτήσεων οι ελεγκτές είχαν δώσει τη λίστα με τις διευκρινιστικές ερωτήσεις στους αιτούντες.
Γιατί δεν ρώτησαν αυτό; Οι αιτούντες είχαν κάνει τα σχόλιά τους πάνω σε αυτό, οπότε θα ήταν αδύνατον να μην το καταλάβει η επιτροπή από την αρχή. Δεν το ανέφεραν διότι δεν υπήρχε πρόβλημα.
Το πρόβλημα το ανακάλυψαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ο Ελληνας ομογενής θα κτυπούσε «στο Θεό» τις τιμές των αδειών. Ο Σαββίδης πλήρωσε τα χρέη του ΠΑΟΚ που επίσης δεν έχει κάνει κανένας άλλος.
Και θα πλήρωνε για την άδεια. 
Οπότε η πιο «έξυπνη» ιδέα για να μην εκτοξευτεί η τιμή ήταν να τον βγάλουν εκτός. Είναι πολύ πιο εύκολο για τους άλλους να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε μια συγκεκριμένη τακτική προσφοράς και να μείνουν σε χαμηλές τιμές. Ποιος θα πάρει λιγότερα λεφτά; Το κράτος. Προφανώς αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν…».
Σε ότι αφορά το επιχειρηματικό πλάνο της κολοσσιαίας επένδυσης των 55 εκατ. ευρώ και την βιωσιμότητα του καναλιού, αυτή θα βασιζόταν κατ’αρχήν επάνω σε δύο αξόνες: Στον ΠΑΟΚ και στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Τα δικαιώματα των τηλεοπτικών προβολών του ΠΑΟΚ αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι μια δύναμη η οποία ξεπερνά όχι απλώς τα σύνορα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας.
Επίσης το κανάλι είχε άριστες προϋποθέσεις να συνεργαστεί τόσο με την ΑΕΚ, όσο και με τον Παναθηναϊκό και τις άλλες μεγάλες μάδες της βορείου Ελλαδας, όπως ο Αρης και ο Ηρακλής για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο «πακέτο» αθλητικών τηλεοπτικών προβολών. Και πολλά άλλα…
Bέβαια, μέσα σε όλα τα παραπάνω, που θυμίζουν πολύ την υπόθεση της προσφοράς του ομίλου της Russian Railways για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ROSTEK, να βάλουμε και τον γεωστρατηγικό παράγοντα.
Πέντε έως δέκα φορές παραπάνω χρήματα έδιναν οι Ρώσοι, από τα 45 εκατ. των Ιταλών (οι οποίοι ούτε την ROSTEK αγόρασαν!) αλλά ούτε καν τους επέτρεψαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Και ο Ι.Σαββίδης, μόνο κακές σχέσεις δεν έχει με τον ρωσικό παράγοντα, όπως φαίνεται και στην φωτό…
του Πέτρου Αναστασίου



Πηγή:
pronews.gr