Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Πως η Καρδιά Λειτουργεί Ως Ένας Δεύτερος Εγκέφαλος! (Βίντεο)

Η ανθρώπινη καρδιά είναι το όργανο που παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο από κάθε άλλο όργανο στο ανθρώπινου σώμα. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς σας έχει ακτίνα που εκτείνεται αρκετά μέτρα μακριά από το σώμα. Επιπλέον, το πεδίο της ενέργειας αλλάζει ανάλογα με τα συναισθήματά σας. Κάτι, επίσης, που πρέπει να ξέρετε είναι ότι κάθε όργανο και κύτταρο στο σώμα σας μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό πεδίο γύρω του.
Επειδή η καρδιά παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται σε αυτό επηρεάζουν κάθε όργανο και κύτταρο στο σώμα σας. Αυτό ενδεχομένως συμβαίνει επειδή η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που αρχίζει να λειτουργεί σε ένα έμβρυο. Εκτός από το να δημιουργεί το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στο σώμα, η καρδιά έχει μια δική της νοημοσύνη, για την οποία ορισμένοι νευροκαρδιολόγοι αναφέρονται σε αυτήν ως καρδιοεγκέφαλος ή ως ο Πέμπτος Εγκέφαλος.
Σύμφωνα με τους νευροκαρδιολόγους, η καρδιά δεν αποτελείται μόνο από τα μυϊκά κύτταρα, αλλά και από νευρώνες. Ερευνητές του Ινστιτούτου HeartMath διεξήγαγαν πειράματα που αποδεικνύουν ότι ο ρόλος της καρδιάς δεν περιορίζεται μόνο στην άντληση του αίματος. Υπάρχει η πεποίθηση ότι έχει και νοημοσύνη, η οποία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.
Εδώ παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο Staradigm που μιλά για τις βαθύτερες λειτουργίες της καρδιάς:
«Η καρδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, διότι είναι ένα από τους κύριους ενδιάμεσους φορείς που μας συνδέουν μεταξύ μας και με το σύμπαν. Η συμβατική επιστήμη μας έχει διδάξει ότι ο κύριος ρόλος της καρδιάς είναι να αντλεί το αίμα και να το προωθεί σε όλους τους ιστούς του σώματος. Αυτός ο ορισμός της καρδιάς δεν είναι και πολύ ακριβής. Εκτός από την άντληση του αίματος, η καρδιά έχει μια δική της νοημοσύνη.
Σύμφωνα με τους νευρικαρδιολόγους, το 60 έως 65% των καρδιακών κυττάρων είναι νευρωνικά κύτταρα και όχι μυικά κύτταρα. Αυτή τους η ανακάλυψη τους παρακίνησε να διεξάγουν πειράματα που απέδειξαν πως η καρδιά λειτουργεί παρόμοια με τον εγκέφαλο και σε κάποιους τομείς είναι ανώτερη από αυτόν. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που ξεκινά να λειτουργεί μετά τη σύλληψη. Σε περίπου 20 ημέρες μετά τη σύλληψη η καρδιά αρχίζει να λειτουργεί, αλλά ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί παρά μόνο μετά από περίπου 90 ημέρες. Η πληροφορία αυτή μας λέει ότι ο εγκέφαλος έχει δευτερεύουσα σημασία ως προς την καρδιά.»

Η Καρδιά, Ο Εγκέφαλος, και τα Συναισθήματα

Ο εγκέφαλος και η καρδιά μερικές φορές λειτουργούν αντιμαχόμενοι ο ένας τον άλλο. Συνεχώς προσπαθούμε να καθορίσουμε αν θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην σκέψεις ή τα συναισθήματά μας. Οι άνθρωποι της λογικής θα έλεγαν ότι το μυαλό είναι το κλειδί για να αποφύγουμε όλα μας τα προβλήματα, μιας και το μυαλό σκέφτεται με το συμφέρον και υπολογίζει τις πιθανότητες που θα μας κρατήσουν ασφαλής ή θα έχουν λιγότερο ρίσκο.
Η καρδιά από την άλλη πλευρά, μας ωθεί να επιλέγουμε σύμφωνα με όσα αισθανόμαστε ότι είναι καλύτερα για το εσωτερικό μας επίπεδο που συνδέεται με τη διαίσθησή μας. Το να λειτουργείτε μόνο με ένα από αυτά τα δύο, μόνο το μυαλό ή μόνο την καρδιά, μπορεί μερικές φορές να σας οδηγήσει σε μπελάδες. Το μυαλό μπορεί να φοβάται να αναζητήσει την ευτυχία έξω από την ζώνη άνεσής του, και η καρδιά μερικές φορές προτρέπει σε αποφάσεις που είναι άγνωστες και επικίνδυνες. Χρησιμοποιώντας και τα δύο σε ισορροπία μπορείτε να αποσαφηνίσετε πολλά πράγματα.
Το «ακολούθησε την καρδιά σου» είναι μια κοινότυπη φράση που ακούγεται συνεχώς, αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Ακολούθησε την καρδιά σημαίνει να αφήσεις τα βαθιά συναισθήματά σου να σε οδηγήσουν, χωρίς να υπάρχει κάποια λογική ή προφανής αιτιολογία στις αποφάσεις που παίρνεις. Η καρδιά μας καθοδηγεί με την αίσθηση της διαίσθησης, αλλά πρέπει να είμαστε ικανοί, δεκτικοί και να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή για να αντιληφθούμε το θέλημά της και στη συνέχεια να ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτό με πλήρη πίστη στο αποτέλεσμα. Τα συναισθήματά μας είναι αυτά που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο πέρα από τη λογική και ως εκ τούτου είναι τα κλειδιά για την κατανόηση των πνευματικών πτυχών του εαυτού μας.

Η Νοημοσύνη της Καρδιάς

Μερικοί ερευνητές και νευροκαρδιολόγοι στηρίζουν την θεωρία πως η καρδιά μπορεί να λειτουργεί σαν ένας δεύτερος εγκέφαλος, αποκαλύπτοντας πως μπορεί να υπάρχει μια διαφορετική μορφή νοημοσύνης. Υπάρχουν πολλές μελέτες φυσιολογίας σε εξέλιξη που εξετάζουν τη διασύνδεση καρδιάς και εγκεφάλου, και τις αισθήσεις και τα συναισθήματα που τα αποδίδουμε στην καρδιά. Η αγάπη και ορισμένες συναισθηματικές καταστάσεις αισθητές στο επίπεδο της καρδιάς, παράγουν διαφορετικές φυσιολογικές αντιδράσεις.
Οι χτύποι της καρδιάς βρέθηκε πως επηρεάζονται από την εσωτερική κατάσταση και τα συναισθήματα, όπως συμβαίνει με την διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, όταν βιώνουμε άγχος ή αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, όταν αισθανόμαστε θετικά, οι ρυθμοί της καρδιάς είναι πιο σταθεροί.
Το νευρικό σύστημα της καρδιάς περιέχει περίπου 40.000 νευρώνες ή αισθητηριακούς νευρίτες. Ένας από τους ρόλους τους είναι να παρακολουθούν τις ορμόνες της καρδιάς, νευροχημικές, τον καρδιακό ρυθμό, και πληροφορίες για την πίεση. Πληροφορίες για την συμπεριφορά αυτών των χημικών ουσιών αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Η καρδιά και ο εγκέφαλος επικοινωνούν συνεχώς μέσω του πνευμονογαστρικού νευρικού συστήματος και του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του σώματος. Μέσω αυτής της δυναμικής διαδικασίας επικοινωνίας είναι που η συνείδηση της καρδιάς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που επεξεργάζεται τις πληροφορίες ο εγκέφαλος. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς η ενέργεια ρέει στο σώμα.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η καρδιά συνεργάζεται με τον εγκέφαλο και το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, ώστε να επεξεργάζεται τα συναισθήματα και να ενσωματώνει συναισθηματικές αναμνήσεις. Η αμυγδαλή είναι το τμήμα του εγκεφάλου που μας βοηθά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις πληροφορίες που λαμβάνει και τις επεξεργάζεται με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος μας. Αυτό δείχνει μια σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων και της φυσιολογίας του εγκεφάλου και του σώματος.
Άλλες ψυχικές διαθέσεις και το άγχος επηρεάζουν επίσης το σώμα και τη γενικότερη υγεία μας. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο θυμός, το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ως εκ τούτου, οι αγχωτικές καταστάσεις και τα υψηλά επίπεδα άγχους επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά ως όργανο.
Η σύνδεση του εγκεφάλου και της καρδιάς, ως ένα αυτοτελές συναισθηματικό κέντρο είναι ένα θέμα που πολλοί ερευνητές έχουν δώσει προσοχή. Έχει αποδειχθεί ότι τα συναισθήματα που βιώνουμε ψυχικά, εκδηλώνονται επίσης στο σώμα και μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό και τους παλμούς της καρδιάς. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε μια υγιή καρδιά είναι όχι μόνο να κάνουμε μια υγιεινή διατροφή, αλλά επίσης να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας τεχνικές διαλογισμού για την εξισορρόπηση της ενέργειας της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Γιατί η Καρδιά Κρατά το Κλειδί για την Παγκόσμια Ειρήνη;

Η καρδιά μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο μας μέσα από τα συναισθήματα. Αυτό μας επιτρέπει να κατανοούμε την πραγματικότητα ως μια ολότητα στο σύμπαν, δίνοντάς της καθολική χαρακτηριστικά. Η καρδιά ως βιολογική γεννήτρια ηλεκτρομαγνητικού πεδίου μας επιτρέπει να κατανοούμε ο ένας τον άλλον σε συναισθηματικό επίπεδο, αλλά και πέρα από αυτό, δίνοντας μας μια αίσθηση σύνδεσης με όλα τα πράγματα που μας περιβάλλουν. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση είναι αυτό που φέρνει κοντά τον καθένα μας.
Όταν μάθουμε να σκεφτόμαστε με την καρδιά, τότε θα είναι πιο εύκολο για μας να κατανοήσουμε τους άλλους και να ζήσουμε σε αρμονία μαζί τους. Για τους λόγους αυτούς, η καρδιά κρατά το κλειδί που ενώνει την ανθρωπότητα ώστε να επιτευχθεί η παγκόσμιας ειρήνη.

Των Jacqueline & Pao Chang
Πηγή:
Μετάφραση και Επιμέλεια Κειμένου: share24.gr via wakingtimes.com


Σχετικό Βίντεο:



Πηγή: