Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

«ΒΑΡΥ ΥΔΩΡ» ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ Ο ΟΡΟΣ.

Ασυλληπτη ακομη για την ειρηνικη εκμεταλλευση παραμενει η θερμοτης της συντηξεως του υδρογονου,που θα εβρισκε ανεξαντλητη πρωτη υλη-υδρογονο,το πιο αφθονο απ’όλα τα στοιχεια-στους ωκεανους της υδρογειου. Προτου όμως τιθασευσουν την δυναμη αυτή,οι επιστημονες χρειαζονται να βρουν ένα δοχειο μεσα στο οποιο θα μπορει να συντελειται με ασφαλεια η τρομερη αντιδραση,αν και κάθε γνωστη στη γη στερεα ουσια εξαερουται σε θερμοκρασιες που δεν είναι παρα ένα μικροσκοπικο κλασμα των θερμοκρασιων που αναπτυσσονται στη διαδικασια συντηξεως.

Ως τωρα η πιο φιλοδοξη προσπαθεια για να βρεθει η λυση ηταν οι αποκαλουμενες «μαγνητικες φιαλες»-συσκευες που χρησιμοποιουν ισχυροτατα μαγνητικα πεδια για να κατευθυνουν,εκτρεποντας τα,τα ηλεκτρικως φορτισμενα σωματιδια του υδρογονου σ’ένα προκαθωρισμενο πλαισιο.Στις δοκιμες που εγιναν,οι επιστημονες δεν ειχαν,προς το παρον,παρα περιωρισμενη μονο επιτυχια.
Μια μηχανη «Στελλαρατορ C»-ονομα που σημαινει «γεννητρια αστερων»,αποτελει μερος της γιγαντιαιας προσπαθειας των Η.Π.Α. να τεθη υπο ελεγχον η ισχυς της θερμοπυρηνικης συντηξεως,της διαδικασιας δηλαδη που συντελειται στην υδρογονικη βομβα,στον Ηλιο και τ’αστερια.
Η συντηξη,είναι αυτό που συμβαινει όταν δυο ατομικοι πυρηνες ενωνωνται για να σχηματισουν ένα πυρηνα.Όπως γινεται με τα ατομα του δευτεριου (βαρεος υδρογονου),που χρησιμοποιειται σε πολλες πυρηνικες δοκιμες,οι συντηκομενοι πυρηνες εκλυουν τεραστια ποσα ενεργειας.Για να επιτευχθει παντως η συντηξη,το δευτεριο πρεπει να θερμανθει σε 100 εκατομμυρια βαθμους για ένα ολοκληρο δευτερολεπτο.Ετσι η επιστημονικη ιδιοφυια τιθεται μπροστα σ’ένα αδυσωπητο ερωτημα : που να τοποθετηθει μια ουσια τοσο θερμη που θα διελυε αυτοστιγμει οποιαδηποτε γνωστη φυσικη ουσια; Η συναρπαστικη λυση,επανω στην οποια εργαζονται τωρα οι επιστημονες,είναι να υφανουν ένα αορατο αλλ’αφθαρτο μαγνητικο περιβλημα μεσα στο οποιο να συντηκωνται ατομα του δευτεριου.Αν λυθει το φοβερο αυτό προβλημα,το δευτεριο των θαλασσων θα μπορει να προμηθευσει ένα δισεκατομμυριο φορες περισσοτερη ενεργεια από αυτή που απομενει ακομη σ’όλα τα ανθρακοφορα και πετρελαιοφορα κοιτασματα της υδρογειου.
Σημερα μια αλυσωτη αντιδραση σχασεως μπορει ευκολα να ελεχθει-με βραδεια σχαση μεσα στους πυρηνικους αντιδραστηρες-και στη δυνατοτητα αυτή στηριζεται η εκμεταλλευση της ατομικης ενεργειας για ειρηνικους σκοπους.Μεσα στη καρδια ενός αντιδραστηρος το ασταθες ουρανιο αρχιζει να διασπαται καθως βομβαρδιζεται από νετρονια-και εκλυει νεα νετρονια και θερμοτητα μαζι.
Τα νετρονια αυτά βομβαρδιζουν και διασπουν αλλα ατομα ουρανιου,κι ετσι αρχιζει μια αλυσωτη αντιδραση,που ελεγχεται με ραβδους που μπαινοβγαινουν ως την καρδια του αντιδραστηρος.
Οι ραβδοι κατασκευαζονται από υλικα που απορροφουν νετρονια,όπως το βοριον,το καδμιον και το αφνιον.Ο ελεγχος αυτος,που επιβραδυνει την εκλυση της ατομικης ενεργειας,καθιστα τη σχαση μεσα στον αντιδραστηρα τελειως διαφορετικη από τη μη ελεγχομενη,στιγμιαια εκρηξη της ατομικης βομβας.


ΖΩΝΕΣ ΘΑΝΑΣΙΜΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΣ Σε μια εκρηξη στον αερα,πανω από μια μεγαλη πολη,η καταστροφικη ισχυ μιας βομβας συντηξεως θα ισοδυναμουσε με 10 εκατομμυρια τοννους Τ.Ν.Τ. και θα σκοτωνε,πιθανοτατα,κάθε εκτεθειμενο ανθρωπο σ’ένα κυκλο διαμετρου 6,5 χιλιομετρων.Τα πρωτα θανασιμα αποτελεσματα προκαλουνται από τα νετρονια,τις ακτινες γαμμα,το κυμα της θερμοτητας και του φωτος και το κυμα του πεπιεσμενου αερα από την εκρηξη.Κατοπιν ερχεται μια αληθινη κολαση πυρος-αποτελεσμα της συνενωσεως πολλων πυρκαιων σε μια πελωρια εστια.

ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ 10 ΜΕΓΑΤΟΝΝΩΝ

ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 20 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 13 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ
ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΣΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 3 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ


Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΟΜΒΑΣΑν πανω από μια μεγαλη πολη επεφτε μια υδρογονικη βομβα 10 φορες ισχυροτερη από τη βομβα των 10 εκατομμυριων τοννων Τ.Ν.Τ.,οι ζημιες που θα προκαλουσε θα ηταν καπως μικροτερες από το δεκαπλασιο.Βομβα 100 μεγατοννων δεν εξερραγη ποτε,η Ρωσια όμως εχει δοκιμασει μια βομβα 60 μεγατοννων και πιστευεται ότι μια τετοια βομβα μπορει να αναπτυχθει ώστε να εκλυσει ενεργεια 100 μεγατοννων.
ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ 100 ΜΕΓΑΤΟΝΝΩΝ

ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 45 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΛΙΘΟΚΤΙΣΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 18 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ
ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 11 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΣΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ


Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΑΣΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΟΒΟΜΒΑΣ Αν ένα ατομο ειχε το μεγεθος ενός δωματιου,ο πυρηνας του δεν θα ηταν μεγαλυτερος από ένα κοκκο αμμου.Και όμως! Αυτό το απειροελαχιστο δειχμα υλης συγκρατειται από τοσο ισχυρες δυναμεις ώστε όταν ενας ασταθης πυρηνας,όπως του ουρανιου 235,διαχωρισθει-με τη διαδικασια της σχασεως-η ενεργεια που εκλυεται από λιγα κιλα του μεταλλου αυτου ισοδυναμει με εκρηξη χιλιαδων τοννων Τ.Ν.Τ. Και οι απιστευτα υψηλες θερμοκρασιες που εκλυονται στις ατομικες εκρηξεις κατεστησαν δυνατη την ακομη τρομακτικοτερη αντιδραση της συντηξεως (Βαρυ Υδωρ) στην υδρογονικη βομβα.Πρωτοι οι Ευρωπαιοι φυσικοι ανακαλυψαν,το 1939,ότι το ουρανιο κατά τη σχαση του πυρηνα του εκπεμπει νετρονια και αναρωτιοντουσαν αν αυτά θα μπορουσαν να προκαλεσουν σχαση και σε αλλους πυρηνες για να ξεκινηση μια αλυσωτη αντιδραση.Αυτό πραγματοποιηθηκε τελικα,με ελεγχομενο τροπο το 1942 στο Σικαγο.
Μπορουσε όμως να χρησιμοποιηθει μια ανεξελεγκτη αλυσωτη αντιδραση σε βομβα; Για να απαντησει στο ερωτημα,η κυβερνηση των Η.Π.Α. κατεβαλε μια μαζικη επιστημονικη και βιομηχανικη προσπαθεια.Το αποτελεσμα ηταν μια συγκλονιστικη εκρηξη πανω από την ερημο του Νεου Μεξικου,το 1945 : η πρωτη ατομικη εκρηξη που ανοιγε νέο κεφαλαιο στην ιστορια του τρομου!
Ηταν η αρχη της μεγαλης πολεμικης προσπαθειας των Η.Π.Α. για την επειγουσα κατασκευη της ατομοβομβας,του περιφημου «Σχεδιου Μανχατταν»,που οδηγισε στην ριψη δυο ατομοβομβων στο Ναγκασακι και τη Χιροσιμα αντιστοιχα.


Η ΕΚΡΗΞΗ ΜΙΑΣ ΑΤΟΜΟΒΟΜΒΑΣ Είναι το αποτελεσμα της σχασεως.Στην ατομοβομβα ο πυρηνας ενός στοιχειου σχασιμου (που μπορει να διασπασθει),όπως το πλουτωνιο,πληττεται από ένα νετρονιο κι ετσι χωριζεται σε δυο μικροτερους πυρηνες,εκλυοντας ενεργεια,καθως και αλλα δυο η τρια νετρονια.Αν υπαρχει αρκετο πλουτωνιο ώστε να δημιουργηθει αυτό που οι φυσικοι ονομαζουν «κρισιμη μαζα»,τα καινουργια νετρονια θα βομβαρδισουν αλλους πυρηνες πλουτωνιου,ώστε ν’αρχισει μια αυτοματη αλυσωτη αντιδραση.Σε μια τετοια βομβα,ορισμενη ποσοτητα Τ.Ν.Τ. εκρηγνυεται ταυτοχρονα και συμπιεζει το διαχωριζομενο πλουτωνιο,ώστε να γινει κρισιμη μαζα.Η εισοδος στην πηγη των νετρονιων,προκαλει την εκρηξη του πλουτωνιου.


Η ΕΚΡΗΞΗ ΜΙΑΣ ΒΟΜΒΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Ακριβως αντιστροφα από την σχαση,δυο πυρηνες συντηκονται.Το Δευτεριον και το Τριτιον είναι δυο διαφορετικα ειδη υδρογονου.Εάν συνενωθουν οι πυρηνες τους ο γαμος αυτος παραγει ένα πυρηνα του αεριου Ηλιον,ένα νετρονιο και τη μεγαλυτερη ενεργεια κατά χιλιογραμμο αντιδρωντος υλικου,από οποιαδηποτε άλλη αντιδραση στο Συμπαν.Η συντηξη όμως πραγματοποιειται μονο σε θερμοκρασια τουλαχιστον 100.000.000 βαθμων Κελσιου.Η βομβα υδρογονου αποτελειται από ένα πυρηνα που περιεχει υδριδια του λιθιου –την πηγη του δευτεριου και του τριτιου-και πυροδοτειται από πολλες μικρες ατομο-εκρηκτικες συσκευες(ατομοβομβες).Το περιβλημα είναι από ουρανιο 238,του οποιου η σχαση που προκαλειται από την εκρηξη,ενισχυει την εκρηκτικη ισχυ της βομβας.Ένα από τα πιο τρομακτικα σεναρια : είναι η μετατροπη της «θαλασσας σε φωτια» με μια διαρκη αλυσωτη αντιδραση του δευτεριου των ωκεανων με αποτελεσμα την εκρηκτικη εξελιξη του «βαρυ υδωρ» σε μια πυρηνικη κολαση ικανη να καταστρεψει ολο τον πλανητη,όχι μονο την ζωη αλλα και τον ιδιο.


ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ.

Δυο ομαδες από πολυμορφα στοιχεια.
Με εξαιρεση το αζωτο,τα αερια και στερεα στοιχεια εχουν ένα κοινο χαρακτηριστικο : το καθενα υπαρχει στη φυση σε περισσοτερες από μια μορφες.Οι μορφες αυτές,που λεγονται αλλοτροπικες,διαφερουν στην υφη,το χρωμα και τη χημικη συμπεριφορα,αναλογα με τον αριθμο των ατομων που περιεχονται σε κάθε μοριο του αεριου,η με τον τροπο διαταξεως των ατομων στο στερεο.Το πιο γνωστο παραδειγμα είναι το οξυγονο,που απαντα σαν Ο² και Ο³ (οζον).Τα πεντε στοιχεια της οικογενειας του αζωτου εχουν όλα πεντε ηλεκτρονια στον εξωτερικο φλοιο του ατομου.Ωστοσο,καθως πηγαινουμε από το ελαφροτερο (αζωτο) στο βαρυτερο (βισμουθιο),οι ιδιοτητες των μεταβαλλονται βαθμιαια από μη μεταλλικες σε μεταλλικες.Στα βαρυτερα στοιχεια,τα εξωτερικα ηλεκτρονια είναι πιο μακρια από τον πυρηνα και διαφευγουν πιο ευκολα,οσο πιο «ελευθερα» είναι τα εξωτερικα ηλεκτρονια,τοσο πιο μεταλλικο παρουσιαζεται το ατομο.
Τα πεντε μελη της οικογενειας του αζωτου εχουν όλα εξι ηλεκτρονια στον εξωτερικο φλοιο.Το ιδιο και εδώ,οσο προχωρουμε από το ελαφροτερο (οξυγονο) στο βαρυτερο (πολωνιο),ο χαρακτηρας μεταβαλλεται σε μεταλλικο.


Η ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Στα στενα Σευμουρ της Βρεττανικης Κολομβιας χρησιμοποιηθηκε η εκρηκτικη δυναμη του αζωτου για να εξαφανιση,το 1958,έναν υφαλο που αποτελουσε κινδυνο για τη ναυσιπλοια.
Στην εκρηξη αυτή,που είναι η μεγαλυτερη από τις μη πυρηνικες εκρηξεις της ιστοριας,χρησιμοποιηθηκαν 1.375 τοννοι νιτρικων εκρηκτικων,που εξετοπισαν 690.000 τοννους βραχων και νερου.
Η βιομετρική ταυτοποίηση και ο έλεγχος των πολιτών


ADVERTISEMENT Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγχώνευση της τεχνολογίας των υπολογιστών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες (βλέπε: πλαστικό χρήμα) για να δημιουργήσει έξυπνες κάρτες ήταν ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στο δρόμο προς το χάραγμα του θηρίου. Υπάρχει, ωστόσο, μια άλλη σημαντική τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού πλαισίου που επίσης συνδυάζεται με έξυπνες κάρτες και μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί για την δυνατή ασφάλεια των συναλλαγών σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.
Βιομετρική είναι η επιστήμη της μοναδικής ταυτοποίησης των ανθρώπων μέσα από τα φυσικά χαρακτηριστικά, τα γνωρίσματά τους, ή τις ιδιομορφίες τους. Είναι η εφεύρεση της βιομετρικής αναγνώρισης που κάνει πραγματικά την έλευση του Θηρίου ακόμη πιο αληθοφανή μέσα στο πολύ εγγύς μέλλον.
Ήδη άρχισε μια προσπάθεια από τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά να προωθήσουν την βιομετρική ταυτοποίηση. Και φυσικά παρουσιάζουν τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν πολύ χλιαρές….
Διαβάσαμε π.χ:
Με όλο και περισσότερους κωδικούς πρόσβασης να χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητα του και με τον κίνδυνο υποκλοπής τους να αυξάνεται,
Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ…….ΕΝΤΟΣ ΣΟΥ!



Πηγή: