Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Το Ιράν καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

To Ιράν ζήτησε από την Τουρκία, που διεξάγει επιχείρηση στη βόρεια Συρία, να σταματήσει "γρήγορα" τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις για να μην περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. "Η συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Συρία περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί, τον οποίο επικαλείται σήμερα η ιρανική τηλεόραση. Οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία "προκαλούν τον θάνατο αθώων και είναι αναγκαίο ο τουρκικός στρατός να σταματήσει γρήγορα τις στρατιωτικές του ενέργειες", υπογράμμισε.

"Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας", πρόσθεσε ο ιρανός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι η "καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να αποδυναμώσει τη νόμιμη κυβέρνηση" της Συρίας.

Το Ιράν είναι ο βασικός υποστηρικτής του Μπασάρ αλ-Ασαντ στην περιοχή. Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, στέλνοντας στη Συρία στρατιωτικούς συμβούλους και εθελοντές για να πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού τις ένοπλες οργανώσεις ανταρτών και τους τζιχαντιστές.

Ο τουρκικός στρατός άρχισε πριν από μια εβδομάδα μια πρωτοφανή επιχείρηση στη βόρεια Συρία με στόχο να εκδιώξει από τα σύνορα ταυτόχρονα την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία θεωρεί "τρομοκρατική" οργάνωση.Πηγή: