Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Γλουτένη: Πως προκαλεί ρευματοειδή αρθρίτιδα

Οταν τρώμε τροφές που περιέχουν γλουτένη μπορεί να οδηγηθούμε σε ρευματοειδή αρθρίτιδα μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις μας και αυτό διότι
πολλά άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά
  • στο σιτάρι
  • στο κριθάρι
  • στη σίκαλη και 
  • στη βρώμη 
άρα βρίσκεται και
σε όλα τα υποπροϊόντα τους όπως
  • στο ψωμί και
  • στα ζυμαρικά 
Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από την κατανάλωση της άρα και θα την εντοπίσουν μερικοί όμως δεν έχουν συμπτώματα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο -εν αγνοία τους -κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχοντας δυσανεξία στη γλουτένη σημαίνει ότι για το σώμα μας η γλουτένη είναι δύσπεπτη και ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις που μία από αυτές είναι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που σημαίνει ότι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να επιτεθεί σε υγιή ιστό βρίσκεται πιο συχνά σε γυναίκες μέσης ηλικίας όχι ότι οι άνδρες δεν υποφέρουν και αυτοί από αυτή.
τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος τις περισσότερες φορές αυτό επηρεάζει
  • τα δάχτυλα 
  • στους καρπούς 
  • τα γόνατα 
  • τα πόδια και 
  • τους αστραγάλους 

Παραμόρφωση στις αρθρώσεις μπορεί να συμβεί την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με το PubMed Υγείας.
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα που αιτίας της μπορεί να είναι η δυσανεξία στη γλουτένη έχει προταθεί η διαιτητικά θεραπεία.
Η διαιτητικά θεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αν αποκλειστούν από την διατροφή τα τρόφιμα με γλουτένη σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Rheumatotology

Αυτή η θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
Η διαιτητικά θεραπεία είναι επίσης χρήσιμη και ως διαγνωστικό εργαλείο ώστε να εντοπιστούν τα τρόφιμα που δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Η θεραπεία αρχίζει με την σταδιακή απομάκρυνση κάποιων τροφίμων
όπως.
  • το βόειο κρέας
  • τα αυγά
  • το σιτάρι 
  • το γάλα
  • τα φιστίκια 
  • η σόγια και 
  • η βύνη 
Μέχρι να εντοπιστούν όλα εκείνα τα τρόφιμα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στο συγκεκριμένο άτομο.




Πηγή: