Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Το μοιραίο λάθος του Ρ.Τ.Ερντογάν: Εμβαθύνει την εμπλοκή της στην Β.Συρία η Τουρκία – Άνοιξε νέο μέτωπο και έστειλε άρματα μάχης LEO 2A4 και Μ60T «Sabra» (εικόνες, βίντεο)

Εμβαθύνει την πολεμική εμπλοκή της στην Β.Συρία η Τουρκία καθώς άνοιξε νέο μέτωπο εισβάλλοντας αυτή τη φορά στην πόλη al-Rai, γνωστή και ως Çobanbey στα τουρκικά, με άρματα μάχης κυρίως Μ60T «Sabra» και LEO2A4 ενώ το τουρκικό πυροβολικό παρείχε κάλυψη.
Σε πρώτη φάση μπήκαν 25 άρματα μάχης, πέντε ΤΟΜΑ και φορτηγά από την περιοχή Elbeyli.
To μέτωπο αυτό βρίσκεται κατά μήκος της πόλης Kilis, 25 χλμ δυτικά από το αρχικό μέτωπο που άνοιξε η Τουρκία 11 ημέρες πριν.

Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στην περιοχή ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να μην τραβηχτούν πλάνα.
Το pentapostagma.gr εξασφάλισε φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της νέας τουρκικής εμπλοκής.
Ταυτόχρονα η Τουρκία δια στόματος Ρ.Τ.Ερντογάν διαψεύδουν τις ΗΠΑ σχετικά με την αποχώρηση των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη και ζήτησαν εκ νέου να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στο PYD.
«O Toύρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Kurtulmuş, ζήτησε από την Ουάσινγκτον να εργαστεί με την σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, «πάνω σε όλες τις διαφορετικές τρομοκρατικές απειλές».
«Θέλουμε να δούμε την αμερικανική πίεση στο PYD ώστε να οπισθοχωρήσει ανατολικά του Ευφράτη. Έτσι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν επιχειρούσαμε από κοινού με τις αμερικανικές δυνάμεις» τόνισε.
Η νέα επιχείρηση ξεκίνησε λίγο πριν την συνάντηση Ρ.Τ.Ερντογάν-Μ.Ομπάμα και Β.Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 στη Κίνα.
Την ίδια στιγμή 25 χλμ βορειοδυτικά οι μονάδες του FSA κατέλαβαν το χωριό Arab Azah από το ISIS κια έφτασαν το Sajour Dam.
Ο FSA ελέγχει αυτή τη στιγμή μια περιοχή 400 τ. χλμ σε βάθος 24 χλμ από τα τουρκικά σύνορα.
Το «κενό» μεταξύ Azaz και Jarabulus έχει μειωθεί από 52 σε 25 χλμ.
Μέχρι που θα φτάσει η Τουρκία είναι ζήτημα. Ο FSA κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν σταματήσει να παρέχουν αεροπορική κάλυψη και τονίζει πως από καθαρή τύχη δεν είχε μεγάλες απώλειες στις μάχες με Κούρδους και ISIS.
Ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι μετά την κατάληψη της Jarabulus να διασφαλιστεί και η al-Rai και να συνδεθεί με την Azaz που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του FSA.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η φάση τότε οι Τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στην τρίτη που είναι η κατάληψη της al-Bab.
Η περιοχή αυτή αποτελεί ουσιαστικά το αρχικό τουρκικό σχέδιο περί ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία θα προσπαθήσει να το μετατρέψει σε προπύργιο της για να ελέγχει όλες τις τουρκικές ομάδες ανταρτών στην Β.Συρία.
Κάνει το μοιραίο λάθος ο Ρ.Τ.Ερντογάν;
Oι τουρκικές δυνάμεις «ανοίγονται» πολύ…

















Του Βασίλη Καπούλα



Πηγή:
pentapostagma.gr