Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Πούτιν στα BRICS: «Δεν δεχόμαστε την πολιτική επιβολή»

«Οι διεθνείς συγκρούσεις θα πρέπει να εξομαλυνθούν αποκλειστικά μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει οι διεθνείς συγκρούσεις να ομαλοποιηθούν αποκλειστικά μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Γκόα.



«Δεν δεχόμαστε την πολιτική της επιβολής σε οποιαδήποτε περιοχή ή της παρέμβασης στην κυριαρχία άλλων κρατών», τόνισε ο ρώσος ηγέτης.
Οι ηγέτες των χωρών μελών BRICS προέτρεψαν τα ευρωπαϊκά κράτη να δώσουν δύο έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ) υπέρ των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.


Η δημιουργία ενός οργανισμού αξιολόγησης
Οι ηγέτες των χωρών μελών των BRICS συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα οργανισμό αξιολόγησης κινδύνου, το συντομότερο δυνατόν, όπως έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντα Μόδι.  


«Η ενεργοποίηση των θεσμών είναι ο κύριος στόχος των προσπαθειών μας», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει για τη δημιουργία του οργανισμού αξιολόγησης των BRICS».
Σύμφωνα με τον Μόδι, τα μέλη έχουν επίσης συμφωνήσει να ενεργοποιηθεί το Κέντρο Γεωργικών Ερευνών και η επιτάχυνση της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου των BRICS.


Οι συμμετέχοντες
Στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS συμμετείχαν πέντε χώρες: ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόδι, ο Κινέζος ηγέτης, Ξι Ζινπινγκ και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέϊκοπ Ζούμα.  
Την κοινή διάσκεψη των χωρών των BRICS και των BIMSTEC παρακολούθησαν ανώτεροι αξιωματούχοι απεσταλμένοι από το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, τη Βιρμανία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και την Ταϋλάνδη. Επίσης, είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση οι ηγέτες του Αφγανιστάν και των Μαλδίβων.  

Οι πέντε πτυχές

Η σύνοδο κορυφής των BRICS, την προεδρία των οποίων ασκεί για φέτος η Ινδία, βασίστηκε στις ακόλουθες πέντε πτυχές:
1. Δημιουργία θεσμών για την εμβάθυνση, τη διατήρηση και τη περαιτέρω θεσμοθέτηση της συνεργασίας στο πλαίσιο των BRICS.
2. Εφαρμογή των αποφάσεων των προηγούμενων συνόδων κορυφής.
3. Ενσωμάτωση των υφιστάμενων μηχανισμών συνεργασίας.
4. Καινοτόμους ή νέους μηχανισμούς συνεργασίας
5. Συνέχεια, δηλαδή τη συνέχιση των υφιστάμενων μηχανισμών συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των BRICS.





Πηγή:
pronews.gr