Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Αποσύρεται, με εντολή Πούτιν, η Ρωσία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Τι οδήγησε τον Ρώσο πρόεδρο στην απόφαση να αποσύρει την χώρα από την ιδρυτική συνθήκη του νομικού οργάνου

Διάταγμα με το οποίο αποσύρεται άμεσα η Ρωσία από την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, υπέγραψε την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνθήκη είχε υπογραφεί το 2000, ωστόσο η Ρωσία δεν είχε προβεί στην σχετική επικύρωση, με επακόλουθο όλο αυτό το διάστημα η παρουσία της στο συγκεκριμένο όργανο να είναι συμβολική.


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι το δικαστήριο έχει κατηγορήσει αδίκως τις δυνάμεις της χώρας για την σύρραξη με την Γεωργία το 2008 ενώ πριν λίγες μέρες το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκάλεσε την οργή της Μόσχας, καθώς σε έκθεσή του χαρακτηρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας ως ένοπλη σύγκρουση.
Την ίδια ώρα η Ρωσία δέχεται πιέσεις για τις αεροπορικές επιδρομές της στη Συρία, καθώς ακτιβιστές και αξιωματούχοι των ΗΠΑ την κατηγορούν ότι βομβαρδίζει αμάχους. Η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.
"Δυστυχώς το δικαστήριο δεν ανταποκρίθηκε στις ελπίδες που υπήρχαν γι' αυτό και δεν έγινε ένα πραγματικά ανεξάρτητο, έγκυρο όργανο της διεθνούς δικαιοσύνης", αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ και συνεχίζει: "Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 14 χρόνια "ζωής" του, το δικαστήριο έχει αποφασίσει μόλις τέσσερις καταδίκες και έχει δαπανήσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια".
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η απόφαση για απόσυρση της χώρας λήφθηκε βάσει "εθνικού συμφέροντος" και ήταν μια τυπική διαδικασία.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας και ιδρύθηκε όταν 120 χώρες υιοθέτησαν το καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του, το 1998.
Γεννήθηκε, ως ιδέα, από τις δίκες της Νυρεμβέργης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τα δικαστήρια για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα. Είναι το πρώτο νομικό σώμα με μόνιμη διεθνή δικαιοδοσία για διώξεις που αφορούν γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Να σημειωθεί ότι αρκετές αφρικανικές χώρες αποχώρησαν πρόσφατα από το εν λόγω δικαιοδοτικό όργανο, κατηγορώντας το για μεροληψία.



Πηγή:
Reuters