Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Οι Φιλιππίνες απείλησαν να αποχωρήσουν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte. Φωτογραφία Αρχείου.
ΜΟΣΧΑ / ΜΠΑΛΙ (Ινδονησία) 17 Νοεμβρίου - RIA Novosti.  Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αφήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μετά τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters [1].



 Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Duterte, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψή του στη Λίμα για να παρακολουθήσει  τη σύνοδο κορυφής του APEC, δήλωσε ότι οι Φιλιππίνες μπορεί να ακολουθήσουν  το παράδειγμα της Ρωσίας και να εγκαταλείψουν  το ΔΠΔ, λόγω του κύματος επικρίσεων από τις δυτικές χώρες σχετικά με την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών, στη διάρκεια της οποίας  σκοτώθηκαν πάνω από δύο χιλιάδες έμποροι  ναρκωτικών.
Ο  Duterte είπε επίσης ότι αν η Ρωσία και η Κίνα αποφασίσουν  να δημιουργήσουν  μια «νέα τάξη», οι Φιλιππίνες πρώτες  θα το υποστηρίξουν.

 "Αν η Κίνα και η Ρωσία αποφασίσουν  να δημιουργήσουν  μια νέα τάξη πραγμάτων, θα είμαι  ο πρώτος που θα  ενταχθώ», - αναφέρει ο πρόεδρος στην  διαδικτυακή ιστοσελίδα  GMA Νέα [2].

 Την παραμονή ο  Duterte επίσης είπε ότι ζήτησε για μια συνάντηση με τον Πούτιν κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του APEC στο Περού.  Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλει οι  Φιλιππίνες και η Ρωσία να γίνουν  οι  «καλύτεροι φίλοι».

Πραγματικά , η οργάνωση αυτή έχει επανειλημμένα αποδείξει την  μεροληψία της

 Η κίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με άλλες χώρες

 Το αρνητικό  θα είναι η  ευκαιρία για τη Δύση να κάνει μια τακτική κατηγοριών  εναντίον της Ρωσίας

 Αυτό  θα είναι η ώθηση για  άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την προηγούμενη για  άρνηση της χώρας του  να συμμετάσχει  στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.  Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι το ΔΠΔ δεν έχει βάσιμες ελπίδες που του  έχουν ανατεθεί και δεν έγινε πραγματικά ανεξάρτητο, έγκυρο δικαστήριο.
 Το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο  τέθηκε σε ισχύ το 2002, είναι η βάση των δραστηριοτήτων του ΔΠΔ.  Η Μόσχα υπέγραψε την  συνθήκη το 2000, αλλά δεν έχει ακόμη επικυρωθεί.  Έτσι, για την  Ρωσία, καθώς και για τις   ΗΠΑ, την  Κίνα, την  Ουκρανία και αρκετές άλλες χώρες, η αρμοδιότητα της διεθνούς δικαιοσύνης δεν ισχύει.


References
Рейтер
( http://www.reuters.com/ )
интернет-портал GMA News
( http://www.gmanetwork.com/news/ )
https://ria.ru


Πηγή:
tokoutsavaki.blogspot.gr