Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο ΤΡΑΜΠ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (FED)

Του Mike Whitney
Κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα επιλέξει μόνο τρεις δικαστές για το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (εφεξής Ο.Τ). Θα ήταν αδύνατον να υπερβάλουμε σχετικά με την επίδραση που θα έχει αυτό στο οικονομικό μέλλον του έθνους. Με τα δύο σώματα του Κογκρέσου υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θα μπορούσαμε να δούμε την πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου να μετατρέπεται σε ένα καθαρά πολιτικό όργανο που υπακούει στις εντολές ενός προσώπου.
Οι επικριτές, μπορεί να πιστέψουν πως αυτό αποτελεί μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση κατά την οποία η Ο.Τ. αποκρύπτει την υποταγή της στις γιγαντιαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street πίσω από ένα πέπλο «ανεξαρτησίας», αλλά και μόνο η ιδέα πως ένας άνθρωπος θα ελέγχει την τιμή του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος ή την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στον πλανήτη, είναι εξ’ ίσου ανησυχητικό.
Ήδη έχουμε δει πως η αποφασιστικότητα της Ο.Τ. να πλουτίσουν τα μέλη της, έχει οδηγήσει σε απανωτές οικονομικές φούσκες. Φανταστείτε αυτή η εξουσία να ανατίθετο σε ένα μόνο άτομο που θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσει για να διαμορφώσει οικονομικά γεγονότα με τρόπο ώστε να ενισχύεται και να διαιωνίζεται η δική του πολιτική εξουσία. Ακόμα κι έτσι, μετά από επτά χρόνια πολιτικών που έχουν οδηγήσει σε οικονομική δυσπραγία κι έχουν αυξήσει την ανισότητα σε επίπεδα τέτοια που όμοια τους έχουμε να δούμε από τον Χρυσούν Αιώνα, πιστεύουμε πως έφτασε η στιγμή που ο πρόεδρος πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του στην επιλογή των μελών, ώστε ο έλεγχος της τράπεζας να έρθει πάλι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Εδώ υπάρχουν περισσότερα σχετικά στοιχεία από τους LA Times
« Ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε μια άνευ προηγουμένου κριτική στην Ο.Τ. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας. Ως πρόεδρος θα μπορούσε να την ανασχηματίσει γρήγορα… ο Τραμπ θα έχει την ευκαιρία να διορίσει πέντε από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της θητείας του και (a half in office). Σε όλο αυτό περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση της Janet L. Yellen της οποίας η θητεία λήγει στις αρχές του 2018…
Ο Τραμπ επιτέθηκε ανοιχτά στη Yellen τους τελευταίους μήνες της (προεδρικής) του εκστρατείας, κατηγορώντας την ότι διατήρησε σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο το βασικό επιτόκιο ,με σκοπό να βοηθήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο των Δημοκρατικών Ομπάμα και τη Χίλλαρυ Κλίντον.
«Θεωρώ πως είναι σε μεγάλο βαθμό φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση και θα έπρεπε ως ένα βαθμό να οικτίρει τον εαυτό της.» είπε ο Τραμπ στο CNBC στα μέσα Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ντιμπέϊτ δήλωσε ότι «η Ο.Τ. είναι περισσότερο φιλοκυβερνητική κι από την Χίλλαρυ Κλίντον».
Στο τελικό βίντεο της εκστρατείας Τραμπ, περιλαμβάνονται εικόνες της Ο.Τ. και της Yellen ενώ της εξαπολύονται μομφές πως αποτελεί μέρος του «πολιτικού συστήματος» που «έχει κάνει αφαίμαξη στη χώρα μας».
«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε συναντήσει την περίπτωση, ένας διεκδικητής του προεδρικού θώκου ο οποίος όχι μόνο επικρίνει την εφαρμογή της πολιτικής της Ο.Τ. αλλά και που κατηγορεί την πρόεδρο της ότι υπονόμευσε τον θεσμό, με το να έχει στενή πολιτκή συνεργασία με την αντίπαλό του και τον Λευκό Οίκο» δήλωσε ο James Pethokoukis. «Είμαστε εκτός δικτύου σε αχαρτογράφητα νερά». (Ο Τραμπ ως υποψήφιος κατακεραύνωσε την Ο.Τ . Ως πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να την αναμορφώσει ταχύτατα, LA Times).
Μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα αντικατοπτρίζει τη φιλική διάθεση του Τραμπ προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ερώτημα είναι το εξής: Τι μπορούμε να περιμένουμε από την Κεντρική Τράπεζα μόλις αυτή γίνει υπόλογη του Λευκού Οίκου;
Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, κυρίως επειδή ο Τραμπ ενστερνίζεται συχνά δύο φαινομενικά αντιφατικές απόψεις ταυτόχρονα.
Τι εννοώ με αυτό
Εννοώ πως από τη μία πλευρά ο Τραμπ είναι ένας μεγάλος εμψυχωτής ενός μη παρεμβατικού καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς αλλά από την άλλη είναι ένας αφοσιωμένος δεξιός λαϊκιστής που φαίνεται να ευδοκιμεί από τη στήριξη των μαζών, κάτι που είναι έκδηλο όταν σκέφτεται έτσι:
«Γνωρίζετε ποιος βάλλεται περισσότερο (από τα σχέδια της Yellen για εύκολο πλουτισμό); Οι πολίτες που επί 40 χρόνια αποταμίευαν τα χρήματα τους στην τράπεζα…Εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους ώστε να έχουν κάποιες οικονομίες και τώρα εξαναγκάζονται να βρίσκονται μέσα σε μια χρηματιστηριακή φούσκα κάτι που μπορεί κατά κάποιο τρόπο να σημαίνει την καταστροφή τους».
Έτσι πώς ο λαϊκισμός του Τραμπ θα διαμορφώσει την κρίση του ως προς το ποιος θα μπορούσε ή όχι να αποτελέσει μέλος του ΔΣ της Ο.Τ.;
Δεν το γνωρίζουμε, αλλά είμαστε βέβαιοι πως η νομισματική πολιτική θ’ αλλάξει εκ βάθρων μετά από τα τελευταία οκτώ χρόνια μη παραγωγικών πειραματισμών, διότι ο Τραμπ περιστοιχίζεται από βιομήχανους που έχουν μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα.
Ελέγξτε το από τα λεγόμενα του οικονομικού αναλυτή Tommy Behnke:
«Κάποιες από τις εγκυρότερες οικονομικές φωνές συμπεριλαμβάνονται στον στενό κύκλο του Τραμπ. Σε αυτές οι φωνές συμπεριλαμβάνονται ο David Malpass του Encima Global που έχει συνυπογράψει με τον Jim Grant επιστολή που αντιτίθετο στο «πληθωριστικό» και «γεμάτο στρεβλώσεις πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ο.Τ., ο John Paulson της Paulson & Co που κέρδισε δισεκατομμύρια από το βραχυκύκλωμα της αγοράς κατοικίας πριν από τη Μεγάλη Ύφεση, ο Andy Beal ο αυτοαποκαλούμενος «φιλελεύθερος» που κατηγορεί την Ο.Τ. για την πιστωτική κρίση και ο Stephen Moore του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είπε στο CSIN το 2012 πως είναι «ένας πολύ αυστηρός επικριτής» της πολιτικής της Ο.Τ.για εύκολο πλουτισμό κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Μολονότι κανένας εκ των οκονομικών συμβούλων του Τραμπ δεν είναι τρόπος του λέγειν Αυστριακός, είναι μακράν αυστηρότεροι από οποιονδήποτε οικονομικό σύμβουλο των Bush και Obama» (Why President Trump Will Fumigate the Fed, Mises Institute)
Ο Τραμπ ο οποίος δεν είναι οπαδός του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ο.Τ. του επονομαζόμενου QE, έχει παραδεχθεί ότι σκέφτεται πως οι αγορές βρίσκονται μέσα σε μία φούσκα, υπαινισσόμενος ότι θα εφαρμόσει μια πιο συντηρητική, νομισματική πολιτική. Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται να έχει την ευκαιρία να επιλέξει προσωπικά την κυβερνητική πλειοψηφία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, που σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να απαιτήσει την πίστη τους ως προϋπόθεση για την πρόσληψη τους. Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει σοβαρά ότι ο Τραμπ θα προτιμούσε να ελέγχει αυτός την Ο.Τ. από το να την αφήσει στα νύχια των φονικών τραπεζών της Wall Street;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι διανεμητικές πολιτικές της Ο.Τ., εκτόξευσαν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Εκατομμύρια Αμερικανών που ανήκουν στην εργατική τάξη και που υπέφεραν από τη νομισματική πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους εις βάρος των ασθενεστέρων οικονομικά και από τις εμπορικές συμφωνίες που βιάζουν την αγορά εργασίας, βρήκαν έναν τρόπο να εκφράσουν την απογοήτευσή τους μέσω της υποψηφιότητας Τραμπ. Η συλλογική τους οργή ξέσπασε στην κάλπη σπρώχνοντας τον μεγιστάνα των ακινήτων σε μια νίκη έναντι της αντιπάλου του Κλίντον, σε μια κατάσταση που πολλοί αποκαλούν «πολιτικό μπουρίνι του αιώνα».
Ο Τραμπ, εναρμονίστηκε με αυτή την ανεξάντλητη πηγή θυμού και απογοήτευσης, καταγγέλλοντας το «αποτυχημένο και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο» στο οποίο η Χίλαρρυ και η Ο.Τ. κατέχουν εξέχουσα θέση.
Τώρα πρόκειται να το πάει παρακάτω δρομολογώντας μια αιφνιδιαστική επίθεση στην Ο.Τ. που έχοντας χάσει την εξουσία της, θα την εγκαταλείψει η Wall Street στην τύχη της.
«Μια βασική άποψη πολλών συμβούλων του Τραμπ είναι, ότι η παρατεταμένη περίοδος πολιτικών έκτακτης ανάγκης έχει προωθήσει μια φούσκα στο χρηματιστήριο, έχει συμπιέσει τα εισοδήματα των αποταμιευτών, έχει προκαλέσει φόβο στο κοινό κι έχει ενθαρρύνει την κακή κατανομή του κεφαλαίου», δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics . «Αυτή τη στιγμή, αυτές είναι οι απόψεις της μειοψηφίας στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, αλλά οι διορισμένοι από τον Τραμπ πιθανόν θ’ αλλάξουν ρότα.» (With Trump in Power, the Fed Gets Ready for a Reckoning, New York Times)
Θα το τερματίσουν βυθίζοντας το μαχαίρι στην καρδιά του φιδιού. Η Ο.Τ. είχε κάθε ευκαιρία να δείξει πού είναι αφοσιωμένη και πάντα τασσόταν στην πλευρά της Wall Street. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο το 95 τοις εκατό του συνόλου των κερδών εισοδήματος τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει πέσει στο ένα τοις εκατό, ενώ οι άνθρωποι που εργάζονται, παλεύουν για να έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους. Ακριβώς όπως υπάρχει κι ένας λόγος για τον οποίο οι μετοχές έχουν τριπλασιαστεί σε αξία τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ οι μισθοί και τα εισοδήματα έχουν παραμείνει στάσιμα και η οικονομία σέρνεται. Είναι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, ηλίθιες.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία μόνιμη οικονομική δυσπραγία, προκειμένου να παρέχει άφθονο χρήμα στους διεστραμμένους φαύλους φίλους της Wall Street. Τώρα το παρτάκι τους φθάνει στο τέλος του.
Περισσότερα ΕΔΩ

Μτρφ.: Άρτεμις Λ.



Πηγή: