Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

Μήλα & αχλάδια περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακού-εγκεφαλικού κατά 50%

Ένα μήλο ή ένα αχλάδι την ημέρα περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 50%, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη. Τα ευχάριστα νέα για τα ζουμερά φρούτα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Βάγκενινγκεν οι οποίοι μελέτησαν συνολικά 20.000 ενήλικες.

Το όφελος αυτό αποδίδεται στην παρουσία φυτοχημικών ουσιών, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή.
Τα μήλα και τα αχλάδια (με τη φλούδα) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε ένα φλαβονοειδές που λέγεται κερσετίνη.


«Ασπίδα» κερκετίνης Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές μέσα από σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Stroke:Journal of the American Heart Association» το μυστικό της ευεργετικής δράσης μήλων και αχλαδιών κρύβεται στη θαυματουργή ουσία κερκετίνη η οποία φρενάρει τη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό που σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κανένας εθελοντής δεν είχε καρδιαγγειακό πρόβλημα όταν άρχισε η μελέτη, ενώ όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής.

Αν και είναι γνωστό πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών προϊόντων προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί τα φρούτα και τα λαχανικά βάση του χρώματός τους.


Τα φρούτα και τα λαχανικά που κατανάλωναν χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση το χρώμα τους: – πράσινα (σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά),
– πορτοκαλί/κίτρινα (κυρίως εσπεριδοειδή και καρότα),
– κόκκινα/πορφυρά (κυρίως κόκκινα λαχανικά) και
– λευκά (το 55% ήταν μήλα και αχλάδια), άλλα λευκά φρούτα και λαχανικά ήταν οι μπανάνες, το κουνουπίδι και το αγγούρι.

Από τη μελέτη φάνηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν συχνά φρούτα και λαχανικά με λευκή σάρκα, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Τα πράσινα, τα πορτοκαλί και τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά δεν φάνηκε να συσχετίζονται με το εγκεφαλικό. Αντιθέτως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κατά 52% χαμηλότερος στους εθελοντές με αυξημένη κατανάλωση λευκών φρούτων και λαχανικών, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι δεν τα έτρωγαν.

Αναλυτικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με την κατανάλωση μόλις 25 γρ. μήλου ή αχλαδιού την ημέρα, ο κίνδυνος έκανε «βουτιά» κατά 9%. Ένα μέσο μήλο ή αχλάδι ζυγίζει περίπου 100-125 γρ., γεγονός που οι ερευνητές μεταφράζουν σε προστασία της τάξεως του 36-45%.


Προστασία μέσω της διατροφής «Η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την πρόληψη του εγκεφαλικού» αναφέρει η δρ Λίντα Ούντε Γκριπ.

«Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, άλλα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν προστατευτική δράση ενάντια σε άλλες χρόνιες παθήσεις. Για τον λόγο αυτό η σημασία της συχνής κατανάλωσης πολλών φρούτων και λαχανικών είναι κρίσιμη» εξηγεί η ειδικός.

Πλούσια πηγή κερκετίνης αποτελούν και άλλα φρούτα και λαχανικά των οποίων η σάρκα δεν είναι λευκή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα βατόμουρα, οι ντομάτες, τα κόκκινα σταφύλια, το μπρόκολο και το κρεμμύδι.

Πηγή:
proionta-tis-fisis.com