Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Δεκαετής μελέτη συνδέει την ασπαρτάμη με εγκεφαλικά και εμφράγματα

Σε μια μεγάλη μελέτη - που χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα - ο Dr. Ankur Yvas και άλλοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα (τα οποία περιέχουν ασπαρτάμη), αυξάνουν υπερβολικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και κυρίως εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Η μελέτη σε δείγμα 60.000 γυναικών διαπίστωσε, ότι οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα - σε σύγκριση με αυτές που δεν πίνουν ποτέ ή σπάνια - αντιμετωπίζουν κατά 30% την πιθανότητα να υποστούν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο.
“Είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν γίνει πάνω σ' αυτό το πρόβλημα και τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν κάποια παλαιότερα επιστημονικά συμπεράσματα, τα οποία συνέδεαν τα αναψυκτικά διαίτης με το μεταβολικό σύνδρομο. Η μελέτη δείχνει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης και θνησιμότητας. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι υπάρχει σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία”, λέει ο Dr. Ankur Vyas, επικεφαλής της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στον τομέα καρδιαγγειακών νοσημάτων Hospitals and Clinics.
Μια πιο προσεκτική ματιά στην ασπαρτάμη
Περισσότερα από 6.000 προϊόντα σε όλο τον κόσμο, περιέχουν ασπαρτάμη.
Η ασπαρτάμη είναι μια συνηθισμένη τεχνητή γλυκαντική ουσία, που περιέχεται κυρίως στα αναψυκτικά που έχουν μικρή ή καθόλου περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η ασπαρτάμη, όπως φάνηκε στη μελέτη, ήταν το κοινό χαρακτηριστικό στη διατροφή των 60.000 γυναικών, σε συνδυασμό όμως και με άλλους παράγοντες.
Κι ενώ υπάρχει η εντύπωση ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλύτερα από τα κανονικά, τελικά μάλλον το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει. Για άλλη μια φορά, η προπαγάνδα είναι προσανατολισμένη στο κέρδος και σίγουρα όχι για στην ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τον Dr. Joseph Mercola, το 75% των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν αναφερθεί και έχουν καταγραφεί από τον FDA (σ.σ. αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) σε σχέση με τα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων, προέρχονται από την ασπαρτάμη, με πιο συνηθισμένες την ημικρανία και τον πονοκέφαλο. Η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί, επίσης, με την κατάθλιψη και την αύξηση του βάρους.

Ο Dr. Qing Yang, από το Τμήμα Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Yale, εξηγεί γιατί οι άνθρωποι παίρνουν περισσότερα κιλά όταν χρησιμοποιούν ασπαρτάμη, ακόμη κι όταν καταναλώνουν τρόφιμα ή ποτά χωρίς θερμίδες:
“Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, δεν ενεργοποιούν τους υποδοχείς της ανταμοιβής από την κατανάλωση τροφίμων, στον εγκέφαλο. Οι λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ο κορεσμός της όρεξης που επιφέρει προσωρινά η κανονική ζάχαρη, δεν επιτυγχάνεται με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ακόμα και όταν αυτές περιέχουν θερμίδες. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κάτι που να λέει στον εγκέφαλό σας, ότι χορτάσατε για να σταματήσετε να τρώτε. Θα συνεχίσετε να πεινάτε! Μελέτες έχουν δείξει ότι η ασπαρτάμη αυξάνει τελικά την πείνα περισσότερο κι από την γλυκόζη. Η αλήθεια είναι ότι οτιδήποτε έχει γλυκιά γεύση ανοίγει την όρεξη και δεν έχει σημασία ποια είναι η ουσία που δίνει στο φαγητό αυτή την γεύση. Όμως, εδώ υπάρχει ένα διπλό πρόβλημα με τεχνητά γλυκαντικά: Αυξάνουν την όρεξή σας, όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα δεν δίνουν σήμα στον εγκέφαλό σας να σταματήσετε να τρώτε”. 
Από την άλλη ο FDA, υποστηρίζει ο Dr. Qing Yang, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η ασπαρτάμη αποτελεί ένα ασφαλές πρόσθετο τροφίμων. Πόσο αληθινό είναι αυτό;
Μελέτες έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι η ασπαρτάμη ανήκει στην οικογένεια των διεγερτικών τοξικών (excitotoxin), που αποτελούν τοξίνες, οι οποίες προκαλούν την διέγερση και τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης, η φαινυλαλανίνη που περιέχεται στην ασπαρτάμη, καταστρέφει την σεροτονίνη του εγκεφάλου, που είναι ο νευροδιαβιβαστής των θετικών συναισθημάτων.
Η ιστορία της ασπαρτάμης
Στα μέσα της δεκαετίας του '60, ένας Αμερικανός χημικός που εργαζόταν σε μία εταιρεία με το όνομα “G.D. Searle” δημιούργησε στο εργαστήριο κατά λάθος την ασπαρτάμη, ενώ προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα φάρμακο για το έλκος του στομάχου. Η εταιρεία “G.D.Searle” πέρασε την ασπαρτάμη από κάποιες δοκιμές και τελικά κατάφερε να πάρει έγκριση για την κυκλοφορία της στο εμπόριο, από τον αμερικανικό FDA.

Μετά την έγκρισή της, όμως, η ουσία άρχισε να εξετάζεται περισσότερο επιστημονικά και τότε για πρώτη φορά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι κίνδυνοι από την κατανάλωση της ασπαρτάμης, γεγονός που οδήγησε το 1977 στην πρώτη ποινική έρευνα που διατάχθηκε από τον ίδιο τον FDA. Το 1980, ο FDA τελικά απαγορεύει την κυκλοφορία της ασπαρτάμης, διότι διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά πιθανόν να προκαλεί όγκους στον εγκέφαλο των ανθρώπων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από τρεις διαφορετικούς επιστήμονες.

Τον Ιανουάριο του 1981, ο Donald Rumsfeld, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της “G.D. Searle” και ταυτόχρονα μέλος της transition team του Αμερικανού Προέδρου, Ρόναλντ Ρήγκαν. Ο τελευταίος ήταν αυτός που επέλεξε ως αντικαταστάτη για τη θέση του νέου επιτρόπου του FDA της Αμερικής, τον Arthur Hull Hayes. Τον Ιούλιο του 1981 εγκρίνεται τελικά και πάλι η χρήση της ασπαρτάμης σε ξηρά τρόφιμα και το 1983 στα ποτά.
Το 1985, η “G.D. Searle” εξαγοράστηκε από τη Monsanto, η οποία στη συνέχεια ξεχώρισε την εταιρεία, σε δύο ανεξάρτητες εταιρείες, την “G.D. Searle” και την “NutraSweet”.
Της Γιάννας Σουλάκη
Με πληροφορίες από themindunleashed.com και theheartysoul.com

Δείτε επίσης:

"ΠΡΟΣΟΧΗ σε υποκατάστατο ζάχαρης: ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ, ένα επικινδυνότατο δηλητήριο, ένοχο για σοβαρότατες παθήσεις..."



Πηγή: