Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Επιστήμονες Ανακάλυψαν Συγκλονιστική Ομοιότητα μεταξύ ανθρώπινων κυττάρων και Αστέρων Νετρονίων. Είμαστε το Σύμπαν!

Εάν επρόκειτο να συγκρίνετε τον εαυτό σας με ένα αστέρι νετρονίων, τότε μάλλον δεν θα βρείτε πάρα πολλά κοινά στοιχεία.
Άλλωστε, τα αστέρια νετρονίων – ουράνια σώματα με σούπερ ισχυρά μαγνητικά πεδία – είναι κατασκευασμένα από πυρήνες αστέρων που έχουν καταρρεύσει, είναι δηλαδή τα υπολείμματα αστεριών και βρίσκονται έτη φωτός μακριά από τη Γη!
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, μοιραζόμαστε τουλάχιστον μία ομοιότητα: τη γεωμετρία μας!!!


Οι ερευνητές βρήκαν ότι η «κρούστα» (ή τα εξωτερικά στρώματα) ενός αστέρα νετρονίων έχει το ίδιο σχήμα με τις κυτταρικές μεμβράνες μας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι διαφέρουν θεμελιωδώς, οι άνθρωποι και τα αστέρια νετρονίων σχηματίζονται με την ίδια γεωμετρία.
«Βλέποντας πολύ παρόμοια σχήματα σε τόσο εντυπωσιακά διαφορετικά συστήματα υποδηλώνει ότι η ενέργεια ενός συστήματος μπορεί να εξαρτάται από το σχήμα του με έναν απλό και καθολικό τρόπο», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο αστροφυσικός Charles Horowitz, από το Πανεπιστήμιο Bloomington της Ιντιάνα.
Για να κατανοήσουμε αυτή τη διαπίστωση, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στον παράξενο κόσμο της πυρηνικής ύλης, που οι ερευνητές αποκαλούν «πυρηνικά ζυμαρικά», επειδή μοιάζουν πολύ με μακαρόνια και λαζάνια! Δείτε και μόνοι σας:


Αυτά τα πυρηνικά «ζυμαρικά» σχηματίζονται στον πυκνό φλοιό ενός αστέρα νετρονίων, χάρη στις απωστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται με κάτι που ονομάζεται η «ισχυρή δύναμη», η οποία είναι η δύναμη που ενώνει τα σωματίδια.
Με άλλα λόγια, 2 ισχυρές δυνάμεις που εργάζονται η μια εναντίον της άλλης, αναγκάζοντας την ύλη – που αποτελείται από διάφορα σωματίδια- να δομήσει τον εαυτό της με έναν τρόπο ώστε να μοιάζει με ζυμαρικά.
Ο Greg Huber, βιολόγος φυσικός από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, εξηγεί:
«Όταν έχουμε μια πυκνή συλλογή πρωτονίων και νετρονίων, έχουμε στην επιφάνεια ενός αστέρα νετρονίων, η ισχυρή πυρηνική δύναμη και οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις συνωμοτούν για να μας δώσουν φάσεις της ύλης που δεν θα ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε αν απλά κοιτούσαμε αυτές τις δυνάμεις να λειτουργούν σε μικρές συλλογές νετρονίων και πρωτονίων.»
Τώρα αποδεικνύεται ότι αυτές οι δομές που μοιάζουν με ζυμαρικά έχουν πολλές ομοιότητες με αυτές τις δομές που βρίσκονται στο εσωτερικό των βιολογικών κυττάρων.
Αυτή η περίεργη ομοιότητα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν Huber μελετούσε τα μοναδικά σχήματα του ενδοπλασματικού δικτύου μας – το μικρό οργανίδιο στα κύτταρα μας που κάνει τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια.
Στην αρχή, ο Huber πίστευε ότι αυτές οι δομές του ενδοπλασματικού δικτύου- που ονόμασε «χώρους στάθμευσης», ή πιο επίσημα, ράμπες Terasaki – ήταν κάτι που συνέβη μόνο στο εσωτερικό της μαλακής ύλης.
Όταν όμως είδε τα αστέρια Νετρονίων, έκπληκτος διαπίστωσε ότι οι δομές του ενδοπλασματικού μας δικτύου μοιάζουν απίστευτα με τις εσωτερικές δομές των αστεριων νετρονίων!
Δείτε την δομή του Ενδοπλασματικού μας δικτύου(αριστερά) σε σύγκριση με τη δομή των αστέρων Νετρονίων(δεξιά) παρακάτω:


Περαιτέρω εξέταση οδήγησε επίσης στην εύρεση της διαφοράς μεταξύ των δύο. Όπως αναφέρθηκε από την IB Times, η διαφορά έγκειται στην κλίμακα τους, η οποία έχει μια διαφορά συντελεστή του ενός εκατομμυρίου. Οι δομές των αστεριών νετρονίων έχουν βάση τα πρωτόνια και τα νετρόνια, τα οποία υπάρχουν στην κλίμακα των φεμτομέτρων, ενώ εκείνες στα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να μετρηθούν στην κλίμακα των νανομέτρων.





Πηγή:
cosmo-scope.com