Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Θαύμα: Δάκρυσαν οι φορολογικοί έλεγχοι στο Άγιο Όρος

Μια διακομματική τροπολογία που περιέχει νέες φορολογικές διευκολύνσεις και μειώνει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο του κράτους στα οικονομικά στοιχεία του Αγίου Όρους εγκρίθηκε την Τετάρτη από τη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Χωρικό Σχεδιασμό.


 Προβλέπεται το ακατάσχετο της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τις Μονές του Αγίου Όρους, οι οποίες επίσης απαλάσσονται από την υποχρέωση να καταθέτουν στο κράτος τον ετήσιο απολογισμό της οικονομικής τους δραστηριότητας, όπως επίσης και από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων και ακινήτων.

Την τροπολογία συνυπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Π.Σκουρολιάκος), της ΝΔ (Θ. Μπούρας), των ΑΝΕΛ (Γ.Λαζαρίδης), του ΠΑΣΟΚ (Α.Λοβέρδος) και της Ένωσης Κεντρώων (Γ.Σαρίδης).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτήν
  • Οι Ιερές Μονές του Αγίου όρους απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απολογισμό της συνολικής οικονομικής τους δραστηριότητας και ξεχωριστό απολογισμό της επιχορήγησης ή χρηματοδότησης που έλαβαν και είναι μικρότερη του 100% των συνολικών χρηματικών ποσών που διαχειρίσθηκαν. Παράλληλα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής του προϋπολογισμού τους για το επόμενο έτος.
  • Το ποσό της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τις Μονές του Αγίου Όρους είναι ακατάσχετο. Η ετήσια χορηγία βασίζεται σε έναν νόμο του 1981 και το 2016 ήταν 1,24 εκατ. Ευρώ.
  • Ο Ιερές μονές του Αγίου όρους απαλλάσσονται από «την υποχρέωση της υποβολής δήλωσης στοιχείων και ακινήτων (Ε9) προγενέστερων ετών
H τροπολογία όπως είναι στο νόμο για τον «Χωρικο σχεδιασμό και βιώσιμη ανάπτυξη» που ψηφίστηκε σήμερα




Πηγή: