Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ: Φακελάκια με τσάι γεμάτο θανατηφόρα φυτοφάρμακα

Δημοφιλέστατα φακελάκια τσαγιού περιέχουν παράνομα ποσότητες θανατηφόρων φυτοφαρμάκων. Ποιες μάρκες να αποφύγετε πάση θυσία.

Τα φυτοφάρμακα είναι παντού. Σε παιδικές χαρές, χωράφια, δρόμους… τα ύποπτα για καρκινογενέσεις, τοξικά ζιζανιοκτόνα ψεκάζονται παντού. Είμαστε εκτεθειμένοι σ’ αυτά, χωρίς να το ξέρουμε, και φυσικά μπορεί ακόμη και να βρεθούν στα τρόφιμα που αγοράζουμε από το μανάβικο.


Βέβαια κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε κάθε επαφή με αυτά τα φυτοφάρμακα, από το πλύσιμο των προϊόντων μας προτού τα φάμε, μέχρι την επιλογή βιολογικών ή ντόπιων φρούτων και λαχανικών.

Και ενώ εμείς κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφεύγουμε την κατανάλωση αυτών των τοξικών φυτοφαρμάκων και όμως πάντα με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να εισχωρήσουν τελικά στα σπίτια μας. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα για αυτό περιλαμβάνει την ανακάλυψη των απίστευτα υψηλών επίπεδων φυτοφαρμάκων σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες τσαγιού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Lipton, Tetley και Twinings.

Φυτοφάρμακα σε φακελάκια τσάι Το CBC News διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με τα επίπεδα φυτοφαρμάκων σε φακελάκια τσαγιού των πιο μεγάλων εταιρειών τσαγιού. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται:

  • Lipton (Pure Green Tea and Yellow Label Black Tea) 
  • Tetley 
  • Twinings 
  • Red Rose 
  • No Name 
  • Uncle Lee’s Legends of China (Green Tea and Jasmine Green Tea) 
  • King Cole 

Χρησιμοποιώντας ένα διαπιστευμένο εργαστήριο, οι ερευνητές του CBC χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο δοκιμών (τεστ) που χρησιμοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων για να ελέγξει τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα αποξηραμένα φύλλα τσαγιού που περιέχονται στα φακελάκια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερα από τα μισά του συνόλου των τσαγιών που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που ήταν πάνω από το νομικά αποδεκτό όριο. Οκτώ από τα δέκα τσάγια που δοκιμάστηκαν περιείχαν επίσης πολλαπλές χημικές ουσίες, με μία από τις μάρκες τσαγιού να περιέχει πάνω από 22 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων.
Μερικά από τα φυτοφάρμακα που ανακαλύφθηκαν στο τσάι, συμπεριλαμβανομένων των endosulfan και monocrotophos, είναι επί του παρόντος στο στάδιο της απαγόρευσής τους από διάφορες χώρες, λόγω των κινδύνων υγείας που ενέχει για τους εργαζόμενους, αλλά και την αρνητική επίδραση που έχουν στο περιβάλλον γενικότερα.


Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας μπορείτε να δείτε στο παρακάτω αρχείο:






Πηγή:
barenaturaltruth.com
Επιμέλεια/Απόδοσή: proionta-tis-fisis.com