Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Κολλητός του Πούτιν ο νέος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Ρεξ Τίλερσον θα είναι ο διάδοχος του Τζον Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς έκανε αποδεκτή την πρόταση του
επερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αναλάβει το κρίσιμο για όλον τον πλανήτη χαρτοφυλάκιο.
Ο επικεφαλής της Exxon Mobil Corp., ενός κολοσσού στον τομέα των πετρελαίων, ανέλαβε την προεδρία της μεγάλης εταιρείας από το Τέξας το 2004 και σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, διαθέτει εξαιρετικά καλές και στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.


Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από τον Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς, οι οποίοι έχουν κάνει αποδεκτές τις τιμητικές προτάσεις του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ.
Η επιλογή του Ρεξ Τίλερσον έγινε μετά από αναζήτηση πολλών εβδομάδων της ομάδας «μετάβασης» που είχε συστήσει ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός και επιχειρηματίας επιθυμούσε το συγκεκριμένο πόστο να καλύψει ένας άνθρωπος που θα ταυτίζεται απόλυτα με τις δικές του απόψεις γύρω από την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η επιλογή ενός ηγετικού στελέχους μίας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Ο Ρεξ Τίλερσον είχε να ανταγωνιστεί στην ανάληψη του νευραλγικού πόστου τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα, Μιτ Ρόμνεϊ και τον πανίσχυρο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζιουλιάνι, ο οποίος ένα 24ωρο νωρίτερα, την Παρασκευή, ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.
Ο Ρεξ Τίλερσον θα έχει άμεσο συνεργάτη του τον πρώην πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη Τζον Μπόλτον, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ή γραμματέα του Στέητ Ντεπάρτμεντ, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο οι Αμερικανοί.

Στη δε ιεραρχία, ο Τίλερσον θα είναι 4ος στη σειρά, ως αναπληρωτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν αυτό κριθεί για οποιονδήποτε λόγο απαραίτητο.





Πηγή:
crashonline.gr