Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Αρχαίων Ήχων Άρμοσις (Βίντεο)

Η ταινία «ΑΡΧΑΙΩΝ ΗΧΩΝ ΑΡΜΟΣΙΣ» καταδεικνύει τη σημαντικότητα της Μουσικής σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και συνοδεύει τον Έλληνα σε όλους τους τομείς της ζωής του, από τη γέννηση ως το θάνατο, στον πόλεμο και στην ειρήνη, στην ιδιωτική και στη δημόσια ζωή.


Η Μουσική σε συνδυασμό με το λόγο και την όρχηση συνδέεται με το θεϊκό - μεταφυσικό στοιχείο, διαμορφώνει και εμπλουτίζει τους Μύθους, κυριαρχεί στη λατρεία, στην άσκηση της ιατρικής πρακτικής, διαπλάθει ήθη και φρόνημα.
Ο Έλληνας «κατακλύζεται» από Μουσική. Η μουσική του παιδεία του επιτρέπει να περνάει αβίαστα από το ρόλο του ακροατή στο ρόλο του δημιουργού. Κανένας δεν αποκλείεται από τη μουσική δραστηριότητα.
Καθώς οι εποχές εναλλάσσονται και περνάμε από το Μύθο στην εποχή του Ομήρου και από την εποχή των Λυρικών στην Kλασική εποχή, η Μουσική παραμένει πάντοτε μία σταθερή αξία, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας, κριτήριο ευζωίας και βασικό χαρακτηριστικό του αριστοκρατικού ήθους.
Διατηρώντας τις απαραίτητες επιφυλάξεις ως προς την ταυτοποίηση των μουσικών οργάνων, παρουσιάζονται τα πιο ευρέως διαδεδομένα, ενώ παράλληλα, αποδίδονται μουσικά κομμάτια, που αποτελούν σημαντικότατα μουσικά τεκμήρια τα οποία έχουν διασωθεί.
Η διαχρονικότητα της μουσικής αν και δεν αποδεικνύεται μέσα από τον ήχο, υποδηλώνεται όμως εύστοχα με το λόγο, όπου αυτός έχει διασωθεί ή μερικώς αποκατασταθεί. Ο θεατής μέσα από την εικόνα και τον ήχο μεταφέρεται σε μία άλλη πραγματικότητα ζωντανή και γοητευτική που αποδεικνύει ότι η Μουσική είναι Ενιαία και Παγκόσμια.Υπουργείο Παιδείας - Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης 2007, Σκηνοθεσία: ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΟΜΗΝΕΑΣ, Έρευνα Κειμένων: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΒΟΛΟΥ, Αφήγηση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ - Data provider: HELLENIC EDUCATIONAL TELEVISION

Επιμέλεια Κειμένων: ΑΝΤΩΝΙΑ ΡΟΥΜΠΗ, Μουσική έρευνα, Σύνθεση, Επιμέλεια & Κατασκευή Οργάνων: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΟΣ, Μουσική απόδοση από το συγκρότημα "ΛΥΡΑΥΛΟΣ", Χορός: ΓΙΑΣΕΜΗ ΚΑΛΑΘΑΚΗ, Φωτογραφία: ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΥΠΕΡΕΙΔΙΣ, Ηχοληψία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Οργάνωση Παραγωγής: ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΕΛΕΤΕΑ, Υπεύθτυνη Εκπομπής: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΒΟΛΟΥ
Πηγή:
elhalflashbacks.blogspot.gr