Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Καλλιέργεια Καρπουζιού – Οδηγίες & Συμβουλές

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεπτόμαστε το καλοκαίρι είναι το καρπούζι. Αυτό το γεμάτο δροσιά φρούτο και λαχανικό μας συντροφεύει στην καλοκαιρινή ραστώνη κάτω από τη σκιά της αυλής μας.
Σκεφτήκαμε ότι θα αναρωτιέστε πως θα το καλλιεργήσετε μόνοι σας στον κήπο και ότι θα έχετε απορίες για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να εξασφαλίσετε πως οι προσπάθειές σας θα αποδώσουν και θα απολαύσετε το δικό σας καρπούζι στο πιάτο σας.



Πιο κάτω έχουμε κάποιες συμβουλές για σας που θα σας λύσουν τα χέρια και θα ενθαρρύνουν την προσπάθειά σας.

Προετοιμάστε το Χώμα στο Οποίο θα Φυτέψετε

Το καρπούζι προτιμά για την ανάπτυξή του ελαφριά εδάφη με pH μεταξύ 6,0 και 6,8. Εδάφη με τέτοιες τιμές pH εξασφαλίζουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την θρέψη του φυτού, ενώ η έλλειψή του προκαλεί σήψη του καρπού στον ομφαλό. Προετοιμάσετε τις θέσεις φύτευσης, ρίξτε κομπόστ σε αυτές και καλύψτε με χώμα περίπου 5 εκατοστά πάνω από αυτό. Το κομπόστ παρέχει θρεπτικά συστατικά στο καρπούζι και βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή της υγρασίας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει το οξυγόνο για την φυσιολογική ανάπτυξη των ριζών.

Πότε να Φυτέψω;

Το έδαφος πρέπει να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 16°C την άνοιξη και να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τον τελευταίο παγετό. Από το σημείο αυτό και μετά κάθε στιγμή είναι κατάλληλη εφόσον υπάρχουν θερμές συνθήκες. Συνήθως, μετά τον Απρίλιο οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Για όσους μένουν σε ψυχρά κλίματα, θα πρέπει να φυτεύουν σε προστατευμένες θέσεις (μικρά θερμοκήπια) για όσο υπάρχει ο κίνδυνος πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Φυτέψτε στην Σωστή Απόσταση

Για όσους επιλέξουν να φυτέψουν απευθείας με σπόρο, φτιάξτε ένα λοφίσκο με ύψος 30 εκατοστά και διάμετρο 60 με 90 εκατοστά μιας και η καρπουζιά, ανάλογα την ποικιλία της θέλει χώρο γύρω της να αναπτυχθεί. Ο λοφίσκος εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση του νερού και ο ήλιος βλέπει καλύτερα το φυτό. Σε κάθε λοφίσκο φυτέψτε 5 ή 6 σπόρους και όταν φυτρώσουν απομακρύνεται τα πιο αδύναμα σε κάθε θέση. Ο κάθε λοφίσκος θα πρέπει να απέχει από τον άλλο περίπου ένα μέτρο ή και περισσότερο ανάλογα την ποικιλία και τη βλάστηση του φυτού.

Ποτίστε με Προσοχή

Η καρπουζιά χρειάζεται 25 χιλιοστά νερού την εβδομάδα. Ποτίστε προσεκτικά με ποτιστήρι προσέχοντας να μην διαβρέξετε τα φύλλα του φυτού, γιατί είναι ευαίσθητα σε ασθένειες που μεταδίδονται ή ευνοούνται από την υγρασία. Εναλλακτικά, ποτίστε με σταγόνες. Τον εξοπλισμό μπορείτε να τον προμηθευτείτε από ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων.

Λίπανση

Χρησιμοποιήστε κάποιο υγρό οργανικό λίπασμα και εφαρμόστε τη δοσολογία στην ετικέτα του. Προσανατολιστείτε στην εφαρμογή λιπασμάτων που περιέχουν κυρίως άζωτο όσο τα φυτά είναι μικρά και αργότερα, μετά την άνθιση, ένα λίπασμα με λιγότερο άζωτο και περισσότερο κάλιο και φώσφορο. Στην άνθιση μπορείτε να εφαρμόστε μια διαφυλλική λίπανση.

Έλεγχος Εντόμων και Εχθρών

Οι κυριότεροι εχθροί της καρπουζιάς είναι οι αφίδες (μελίγκρα) (που μπορούν να είναι φορείς ιώσεων για τα φυτά σας), τα σκαθάρια Χρύσωπες, ο τετράνυχος, θρίπες και άλλα. Αν δεν χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα και προσελκύετε όπως πρέπει τα ωφέλιμα έντομα. Επίσης έχοντας έναν σωστό προγραμματισμό χρησιμοποιώντας παγίδες και άλλες μεθόδους βιολογικής καταπολέμησης δεν θα έχετε σοβαρά προβλήματα.


Οι ασθένειες που πλήττουν την καρπουζιά είναι ο Περονόσπορος, το Ωίδιο και η Φουζαρίωση κυρίως. Για να τις αποφύγετε φροντίστε να μην ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας και απομακρύνεται κάθε φύλλο που βλέπετε να αρχίζει να ξεραίνεται ή να έχει ωίδιο. Επίσης μην βρέχεται τα φύλλα του φυτού και φροντίστε οι καρποί να μην ακουμπούν το έδαφος και μολυνθούν, τοποθετώντας μια πλαστική επιφάνεια ενδιάμεσα.

Συγκομιδή

Ξέρετε ότι ήρθε η εποχή της συγκομιδής όταν το χρώμα στο κάτω μέρος του καρπουζιού αλλάζει σε κίτρινο ανοικτό. Πρέπει να προσέχετε να κόψετε το καρπούζι την κατάλληλη στιγμή, γιατί αν το κάνετε νωρίτερα δεν θα έχει ωριμάσει και θα είναι ακόμα πικρό. Αυτά που θα πρέπει να προσέχετε είναι τα εξής:
  • Χτυπήστε το. Αν βγάλει ένα κούφιο ήχο σαν καμπάνα, είναι ώριμο.
  • Κοιτάξτε το χρώμα στην κορυφή κοντά στο κοτσάνι. Όταν είναι ώριμο υπάρχει αντίθεση στα χρώματα μεταξύ των λωρίδων.
  • Κοιτάξτε το χρώμα στο κάτω μέρος. Το ανώριμο καρπούζι έχει ένα άσπρο χρώμα στο σημείο που εφάπτεται με το έδαφος, ενώ το ώριμο έχει ένα κρεμ ή κίτρινο χρώμα.
  • Ελέγξτε τον βλαστό. Αν είναι ακόμα πράσινος, περιμένετε. Αν έχει αρχίσει να ξυλοποιείται, το καρπούζι είναι ώριμο.
Το στέλεχος θα πρέπει να κοπεί με ένα κοφτερό μαχαίρι κοντά στον καρπό.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)



Πηγή: