Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Την παραίτησή του υπέβαλε στον Ν. Τραμπ ο ισχυρός της FED Ν. Ταρούλο

Την παραίτησή του υπέβαλε στον Ντόναλντ Τραμπ ο Ντάνιελ Ταρούλο, ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) και η ισχυρότερη φωνή πίσω από το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που επιβλήθηκε στις αμερικανικές τράπεζες μετά την κρίση του 2008.
 
Η θητεία του 64χρονου Ταρούλο ήταν κανονικά προγραμματισμένο να λήξει το 2022, όμως με επιστολή του ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο πως προτίθεται να αποχωρήσει από τη θέση του «γύρω στις 5 Απριλίου ή [συγκεκριμένα] εκείνη την ημερομηνία».
 
Μολονότι δεν ήταν σημαντικός παίχτης στη νομισματική πολιτική, ο κ. Ταρούλο ήταν ο αδιαμφισβήτητος δημιουργός των κανόνων που αυστηροποίησαν τα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια και ασφάλεια των αμερικανικών τραπεζών κατά την προεδρία Ομπάμα. Είναι επίσης ο σχεδιαστής των αυστηρών τεστ αντοχής που πρέπει να περνούν κάθε χρόνο τα αμερικανικά ιδρύματα.
 
Μεγάλο μέρος του έργου του ήταν απόρροια του ρυθμιστικού νόμου Ντοντ-Φρανκ, του 2010, τον οποίο ο κ. Τραμπ φαντάζει αποφασισμένος να χαλαρώσει, έχοντας ήδη διατάξει την αναθεώρησή του.
 
Πέραν της ρύθμισης των τραπεζών, η αποχώρηση Ταρούλο ανοίγει επίσης τον δρόμο στον κ. Τραμπ ώστε να αναδιοργανώσει τη Federal Reserve και σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού.
 
Δύο από τις επτά θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ήδη κενές και η φυγή Ταρούλο θα ανεβάσει τον αριθμό σε τρεις. Αυτό σημαίνει πως ο νέος πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να διορίσει σχεδόν τη μισή ηγεσία της ομοσπονδιακής τράπεζας, βάζοντας τη σφραγίδα του στον ισχυρότερο παράγοντα νομισματικής πολιτικής στον κόσμο.
 
Η θητεία κάθε μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου διαρκεί κανονικά 14 έτη, χωρίς δικαίωμα επανεκλογής. Όλα τα μέλη του ΔΣ συμμετέχουν στην πανίσχυρη Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών (FOMC), η οποία ορίζει τα βασικά επιτόκια της Fed.
 
Επιπλέον, στις αρχές του επόμενου Φεβρουαρίου ο κ. Τραμπ θα έχει την ευκαιρία να προτείνει νέο πρόεδρο για τη Fed, καθώς εκπνέει η θητεία της νυν επικεφαλής Τζάνετ Γιέλεν. Κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Τραμπ είχε επανειλημμένα επιτεθεί στην κεντρική τραπεζίτη για τον αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Fed, ισχυριζόμενος πως υπάρχει πολιτικό σχέδιο υποστήριξης του προέδρου Ομπάμα.
 
Στην λακωνική επιστολή παραίτησής του ο κ. Ταρούλο δεν αναφέρεται στα αίτια της απόφασής του, αν και είχε δηλώσει πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου πως ούτως ή άλλως σκέφτεται να αποχωρήσει από τη Fed.
 
Η Γουόλ Στριτ έβλεπε με σεβασμό αλλά και έχθρα τον κ. Ταρούλο, ο οποίος είναι γνωστός για την αυστηρότητα που επέδειξε προς τα ιδρύματα μετά το 2008, επιδιώκοντας να «θωρακίσει» το σύστημα ώστε να μην χρειαστούν άλλες δημόσιες διασώσεις τραπεζών.
 
Πολλοί κορυφαίοι τραπεζικοί έχουν δηλώσει πως το επίπεδο κεφαλαιοποίησης που έχουν πετύχει πλέον οι αμερικανικές τράπεζες δικαιολογεί χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Ένας από τους εκφραστές αυτής της άποψης είναι ο Γκάρι Κον, νυν διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του κ. Τραμπ και πρώην «νούμερο δύο» της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.




Πηγή: