Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Graviola ή Γκραβιόλα: Από τα ισχυρότερα αντικαρκινικά όπλα!

Ένα μικρό πλατύφυλλο αειθαλές δένδρο του Αμαζονίου με τις ιαματικές του ιδιότητες κέντρισε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας από την δεκαετία του 40’ δαπανώντας πολλά εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας Αμερικανικών συμφερόντων προκειμένου να αντιγραφεί.


«Τροφή»: Προσοχή, να αντιγραφεί και όχι να βρεθεί τρόπος να διαδοθεί ΦΥΣΙΚΟ παντού!! Πάγια τακτική των φαρμακευτικών, γιατί το φυσικό ΔΕΝ μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά, ενώ την ουσία που θα αντιγράψουν και θα παρασκευάσουν τεχνητά, μπορούν να την πατεντάρουν και να την πουλάνε ως μοναδική! Και βέβαια, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει η φαρμακοβιομηχανία, είναι… άχρηστο!!

Ως δια μαγείας, οι επίσημες έρευνες σταμάτησαν στα μέσα της δεκαετίας του `80 (συνεχίζονται οι κρυφές) και την θέση τους πήρε η γνωστή πολεμική τέχνη της χημείας των φαρμακευτικών εταιριών, που δεν είναι άλλη από την αμφισβήτηση, την απόρριψη και απαξίωση, όπως άλλωστε και σε κάθε άλλο φυσικό ίαμα.
Μέσα σε όλα τα σημεία των καιρών που ζούμε άλλωστε, είναι και τα φαινόμενα της πολυφαρμακίας και εν προκειμένω αναφερόμενος στον καρκίνο, αρκετές φορές ακόμα και άσκοπης χημειοθεραπείας.

Τι σχέση όμως θα μπορούσε να έχει η γκραβιόλα (Graviola ή Guanabana) με την χημειοθεραπεία;

Η Graviola ή Guanabana, Αννώνη η ακανθώδης θα την συναντήσουμε στην κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και το βόρειο τμήμα της νότιας Αμερικής.
Στα Αγγλικά (Ως συνήθως χρησιμοποιούν δικά τους ονόματα) θα την συναντήσουμε ως Soursop.
Σήμερα το φυτό Graviola και λόγο του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει υπέρ της υγείας θα το συναντήσουμε και σε πολλές περιοχές της Ασίας με ζεστούς Χειμώνες και υγρασία.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί και ως φρούτο φρέσκο με μια τελείως ξεχωριστή γεύση που σου θυμίζει φράουλα, ανανά, κίτρο, καρύδα και μπανάνα.
Έχει λευκή σάρκα με πολλά μεγάλα κουκούτσια και αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί το προτιμούν ως χυμό.

Από την άποψη της θρεπτικής αξίας η γκραβιόλα ως φρούτο είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φρουκτόζη, βιταμίνη C βιταμίνη Β1 και Β2. Τόσο ο καρπός, όσο οι σπόροι και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως βότανα και φάρμακα.


Οι κύριες δραστικές του ουσίες ονομάζονται
Annonaceous acetogenins και η νέα συστηματική μελέτη τους έχει αρχίσει από τη δεκαετία του 90.


Επιστημονική παρουσίαση: Όπλο ενάντια στον καρκίνο
Κάθε μέρος του δέντρου όπως προανέφερα (Φύλλα, καρπός, σπόρια, ο φλοιός και οι ρίζες) χρησιμοποιούνται σαν φυσικά φάρμακα.


H Graviola έχει μεγάλη ιστορία χρήσης στη βοτανοθεραπεία -από τους ιθαγενείς του Αμαζονίου για το διαβήτη, την καταρροή, τους σπασμούς, ως αντιμικροβιακό ευρέως φάσματος κατά των βακτηρίων και των μυκήτων, κατά των παρασίτων, για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης του αίματος, για την κατάθλιψη, για νευρικές διαταραχές, καρδιοπάθειες, άσθμα, προβλήματα με το συκώτι, αρθρίτιδες κ.ά.
Τα αποτελέσματα διαφορετικών ερευνητικών ομάδων σε πειράματα in vitro και σε πειραματόζωα έδειξαν ότι αυτές οι ουσίες έχουν σημαντικές ιδιότητες περιορισμού των όγκων και εξειδικευμένη τοξικότητα εναντίον καρκινικών κυττάρων διαφορετικών τύπων, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα.
Ιδιαίτερα σε in vitro πειράματα σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου η Graviola εμφάνισε, πολλαπλάσια υψηλότερη ικανότητα περιορισμού του όγκου από την Adriamycin, ουσία που δίνεται στη χημειοθεραπεία, χωρίς συγχρόνως να παρουσιάζει τοξικότητα.
Η μελέτη του μοντέλου δράσης τους έδειξε ότι είναι εξαιρετικοί αναστολείς ενζυμικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων και ακόμη ότι δρουν εκλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα με πολυφαρμακευτική ανοσία, λόγω δέσμευσης του ΑΤΡ – της κύριας πηγής ενέργειας στο κύτταρο.

Άλλες δράσεις του γκραβιόλα:
Σε κλινικές έρευνες που έχουν γίνει τόσο in Vitro οσο και in Vivo έχει αποδειχθεί πως το Graviola έχει δράση ενάντια σε μικρόβια (ιούς) αλλά και σε βακτήρια, έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες κύρια του γαστρεντερικού, λειτουργεί άριστα και ως αντί-φλεγμονώδες, (Βοηθά στις ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες) με έντονες αναλγητικές επίσης ιδιότητες και τέλος βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης και της υπέρτασης συνεπώς.


Προσοχή επί του παρόντος:
Χωρίς να έχει επιστημονικά αποδειχτεί η Graviola σε πολύ υψηλές δοσολογίες και σε μακροχρόνιες λήψεις έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί βλάβη στο Κεντρικό Νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα ότι προκαλεί την νόσο Parkinson. (Βέβαια, τέτοια δοσολογία και λήψη θα πρέπει κάποιος να είναι καρκινοπαθής για να χρειαστεί να τις καταναλώσει…)
Δεν συνιστάται για εγκύους.
Μπορεί σε πολύ υψηλές δόσεις να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.
Συνιστάται να συνοδεύεται με προβιοτικά όταν λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.


Συμπερασματικά:
Η Graviola για εμένα προσωπικά είναι ένα ανεξερεύνητο ακόμα πολλά υποσχόμενο ίαμα κύρια για την καταπολέμηση του καρκίνου, που έχει θυσιαστεί στο βωμό του χρήματος.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού – Φαρμακοποιός



Πηγή:
bio365.blogspot.gr