Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Το μεγάλο αίνιγμα ενός μυθικού ναού!

Μυστηριώδεις μεγάλιθοι βάρους χιλιάδων τόνων, δημιουργούν το μεγαλύτερο αίνιγμα της αρχαιότητας, που πλέκεται στον ιστό ενός μυστηρίου, για τα ερείπια ενός ναού στον Λίβανο!
Πρόκειται για τον ναό στο Μπάαλμπεκ, όπου βρίσκεται ένα μνημείο, τουλάχιστον 2.000 ετών και λέγεται πως δημιουργήθηκε από τους Ρωμαίους. Όμως, όλα όσα αναφέρονται γύρω από αυτόν είναι θολά και κανείς δεν μπορεί μέχρι σήμερα να δώσει απάντηση.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πώς επρόκειτο για ναό αφιερωμένο στον Δία. Μετά, στον θεό Βάαλ. Ακολούθησε ο μύθος πως έγινε για να κρυφτεί ο Κάιν από την οργή του Θεού και εκεί ήταν ο Πύργος της Βαβέλ. Επίσης, μπορεί να χτίστηκε από Σολομώντα σαν παλάτι για τη βασίλισσα του Σαβά. Και ακόμη τον κατασκεύασαν εξωγήινοι γίγαντες ή ήταν τόπος προσγείωσης διαστημοπλοίων!
Όμως, τίποτα δεν μπορεί να αποδειχτεί με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά ούτε να εξηγηθεί πως μεταφέρθηκαν τρεις μεγάλιθοι, βάρους 1.600 τόνων ο καθένας, 40 φορές μεγαλύτεροι από εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή Στόουνχετζ. Και ακόμη γιατί δεν υπάρχει άλλη ένδειξη παρόμοιου ναού, ή γιατί οι τεράστιες πέτρες από γρανίτη εγκαταλείφθηκαν εκεί.
Οι μεγάλιθοι αυτοί βρέθηκαν σε ανασκαφές, πολύ πρόσφατα, το 2014, στο χώρο όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης και ενός συγκροτήματος ναών. Η πρώτη εκτίμηση ήταν πως αποτελούσαν τα θεμέλια για έναν νέο ναό, όμως τα ερωτήματα είναι πολλά.
Το Μπάαλμπεκ είναι το όνομα του Βάαλ, φοινικική θεότητα, αν και οι Ρωμαίοι γνώριζαν την περιοχή από την ελληνική ονομασία της, Ηλιούπολη. Οι ιστορικοί μιλούν για ασυνήθιστη έλλειψη τεκμηρίωσης σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αναθέσει, τη δημιουργία του ναού ή ποιος τον σχεδίασε.
Σύμφωνα με κάποιους αρχαιολόγους, ο ναός σίγουρα χτίστηκε από τους Ρωμαίους, τουλάχιστον σε τέσσερις φάσεις. Η κατασκευή άρχισε γύρω στο 15 π.Χ., όταν η περιοχή έγινε για πρώτη φορά ρωμαϊκή επαρχία. Η τελευταία αναδιαμόρφωση έγινε στις αρχές του τρίτου αιώνα μ.Χ.
Αλλά ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο είναι το ζήτημα του μεγέθους. Γερμανοί αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ενδέχεται το Μπάαλμπεκ να ήταν μια σειρά αρχαίων έργων ώστε να δικαιολογούνται οι μεγάλιθοι. Αλλά και πάλι, τι τους εμπόδισε να τα ολοκληρώσουν;
Αυτό που θεωρούν δεδομένο οι αρχαιολόγοι είναι πως το παλαιότερο τμήμα από τα ερείπια στο Μπάαλμπεκ δεν ταιριάζει σε κανέναν γνωστό πολιτισμό. Και, ίσως, να είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί για κάποιο μυστηριώδη σκοπό.








Πηγή:
snoopit24.com