Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Θεανώ, η πυθαγόρεια φιλόσοφος

Ο Κόσμος της Φιλοσοφίας και ο Κόσμος των Γυναικών σε κάποιο χρονικό σημείο, συναντώνται και δημιουργούν την προσωπικότητα της Θεανούς, της Πυθαγόρειας Φιλοσόφου, που το άστρο της έλαμψε , τον 4ο αιώνα π.Χ, στον Κρότωνα, αρχαία ελληνική αποικία, στην περιοχής της Καλαβρίας, Ιταλία.


"Θεανὼ λέγεται πρώτη τῶν γυναικῶν φιλοσοφῆσαι καὶ ἄκμασαι περὶ τὸ ἔτος 600 πρὸ Χριστοῦ. ἄλλοι δὲ γράφουσι ταύτην τὸ γένος Κρονωνιᾶτιν γενέσθαι καὶ οὐ μαθητρίαν μόνον ἀλλὰ καὶ γαμετὴν τοῦ φιλοσόφου Πυθαγόρου. τινὲς εἰς Θεανὼ ἀναφέρουσι «ὑπομνήματα φιλόσοφα» καὶ «ἀποφθέγματα Πυθαγορείων»."


Στην Αρχαία Ελλάδα το λίκνο της δυτικής γνώσης όπου γεννήθηκε η φιλοσοφία, στοχαστές, επιστήμονες και μαθηματικοί έδωσαν υπόσταση στη σκέψη. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους άνδρες, λιγότερες ήταν οι γυναίκες που ξεχώρισαν, και που είχαν το προνόμιο να συγκριθούν με αυτούς στο ταλέντο.

Ο κύκλος του φιλοσόφου Πυθαγόρα ήταν ο πρώτος, όπως είναι γνωστό, στον οποίο οι  γυναίκες μπορούσαν να μάθουν και να αναπτύξουν τη δική τους σκέψη. Μία από αυτές τις γυναίκες ήταν  η Θεανώ από τον Κρότωνα, η οποία έγραψε δοκίμια για τη Φιλοσοφία, τα Μαθηματικά και την Ιατρική, και στην οποία αποδίδεται το μαθηματικό θεώρημα της "χρυσής τομής". Η Θεανώ,επίσης,   υπερασπίστηκε  τον ρόλο της γυναίκας, ως συζύγου και μητέρας, υπέρ της διατήρησης της καθεστηκυίας τάξης.

Η Θεανώ γεννήθηκε το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. στην ελληνική αποικία του Κρότωνα, στο νότο της Ιταλίας. Ο πατέρα της  ήταν ο Βροντίνος * φιλόσοφος και φίλος του Πυθαγόρα .

Η Θεανώ θα σπουδάσει στη σχολή του Πυθαγόρα, όπου ανάμεσα στους Πυθαγόρειους, με εξαιρετικό τρόπο, συνυπήρχαν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες που αποτελούσαν μία επίλεκτη ομάδα φιλοσόφων και μαθηματικών.

Η Θεανώ ήταν μία καλή μαθήτρια που με τον καιρό έφτασε να γίνει δασκάλα. Μετά το θάνατο του φιλόσοφου, θα αναλάμβανε επίσης τη λειτουργία της σχολής. Ο Πυθαγόρας την ξεχώρισε και παρά τη διαφορά της ηλικίας, ο φιλόσοφος ήταν μεγαλύτερος από εκείνη, παντρεύτηκαν και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Από το έργο της σώζεται ένα τμήμα της πραγματείας: "Περί Ευσεβείας". Αλλά πιστεύεται ότι η Θεανώ είχε ένα εκτενές φιλοσοφικό και μαθηματικό έργο, ακόμα και ιατρικό. Από τις μαθηματικές έρευνές της, προέκυψε η προσέγγιση της ύπαρξης της χρυσής αναλογίας, μια έννοια που σχετίζεται με την ουσία του σύμπαντος  και που επιστήμονες την ανέπτυξαν αργότερα.

Επίσης ανέπτυξε τις πυθαγόρειες θεωρίες που σχετίζονται με την ύπαρξη των φυσικών αριθμών σε όλα τα πράγματα και με τη δυνατότητα να εκφράζουν αριθμητικά το μέγεθος οποιουδήποτε στοιχείου της φύσης.

Η Θεανώ υποστήριξε ένθερμα την τάξη και την αρμονία όχι μόνο στα μαθηματικά, αλλά και στη ζωή γενικά. Η σύζυγος του Πυθαγόρα ήταν μία γυναίκα που υπερασπιζόταν την καθεστηκυία τάξη και ως εκ τούτου πίστευε στην ανάγκη να διατηρείται η παράδοση.

* Σημείωση: Κατ' άλλους ο Βροντίνος ήταν σύζυγος της Θεανούς. Σύμφωνα με τον Δικαίαρχο, Έλληνα φιλόσοφο 4ου-3ου αιώνα π.Χ, η Θεανώ ήταν οπαδός του Πυθαγόρα και όχι σύζυγος. Ο δε ποιητής Ερμησιάναξ, λέει ότι ο Πυθαγόρας την αγαπούσε με πάθος. Ως σύζυγος του Πυθαγόρα εμφανίζεται αργότερα από ρωμαϊκές πηγές.


Πηγές:
mujeresenlahistoria.com /  hs-augsburg.de
el.wikipedia.org /de.wikipedia.org/en.wikipedia.org



Πηγή:
kosmosparadoxos.blogspot.gr