Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Αράπικο φυστίκι: Θρεπτική αξία και οφέλη

Θρεπτική Αξία Αράπικου Φυστικιού
Τα φιστίκια είναι για πολλούς, ένας από τους μεγαλύτερους πειρασμούς. Είναι γνωστό ότι όταν αρχίζουμε να τρώμε φιστίκια, δύσκολα μπορούμε να σταματήσουμε.

Τα φιστίκια κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν απέκτησαν και τόσο καλή φήμη. Επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες και επειδή συχνά όταν καβουρδίζονται προστίθεται και αλάτι, θεωρούνται ότι είναι αρνητικά για την υγεία.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα σχετικά με τα φιστίκια; Ποια είναι η διατροφική τους αξία και πως μπορούμε να τα καταναλώνουμε με το σωστό τρόπο;
Τις απαντήσεις στα ενδιαφέροντα αυτά ερωτήματα έδωσαν μια σειρά από έρευνες που έγιναν κατά τα τελευταία χρόνια. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα φιστίκια, όταν χρησιμοποιούνται σωστά μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.


Τα κυριότερα στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζουμε για τα φιστίκια περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
1. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, νοσηρές ουσίες που προκύπτουν από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων και που μπορούν μεταξύ άλλων να βλάπτουν το DNA των κυττάρων.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνουν την οξείδωση της χοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας έτσι το κυκλοφορικό σύστημα από τις καταστροφικές συνέπειες της αθηρωμάτωσης. Τα φιστίκια έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν στο αίμα την κακή χοληστερόλη και να προστατεύουν την καρδία από τη στεφανιαία νόσο.


Η ρεσβερατρόλη των φιστικιών μπορεί να προσφέρει για την προστασία της καρδίας και των αγγείων. Η ρεσβερατρόλη είναι το αντιοξειδωτικό συστατικό του κόκκινου κρασιού που θεωρείται υπεύθυνο για το “Γαλλικό παράδοξο”.
Στους Γάλλους παρά το ότι έχουν μια διατροφή πλούσια σε τυριά και άλλες λιπαρές ουσίες, η συχνότητα καρδιακών παθήσεων είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Το γεγονός αυτό συσχετίστηκε με το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρασιού το οποίο διαμέσου της ρεσβερατρόλης, προστατεύει την καρδία.
Η περιεκτικότητα των φιστικιών σε ρεσβερατρόλη είναι χαμηλή. Όμως ο τεμαχισμός τους αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα τους σε ρεσβερατρόλη.
Μια αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στα φιστίκια, το π-κουμαρικό οξύ, αυξάνεται όταν αυτά καβουρδίζονται.
Συνολικά τα φιστίκια είναι πλούσια σε ευεργετικές για τον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.
Το περιεχόμενο τους στις ουσίες αυτές είναι παρόμοιο με αυτό των φραουλών και των μούρων. Είναι μεγαλύτερο από αυτό των μήλων και των καρότων. Είναι χαμηλότερο από εκείνο των ροδιών που είναι τα πλουσιότερα σε ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.

2. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Τα λιπαρά αυτά οξέα βοηθούν εναντίον της αθηρωμάτωσης και της στένωσης των αρτηριών. Ανάλογα οξέα περιέχονται στα ψάρια και στο ελαιόλαδο.

Το βούτυρο από φιστίκια ή Φυστικοβούτυρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες. Νέες τεχνικές επεξεργασίας των καρπών, προσπαθούν να το εμπλουτίζουν σε ωφέλιμες ουσίες των φιστικιών όπως η ρεσβερατρόλη με στόχο την καλύτερη προστασία κατά των καρδιοπαθειών και του καρκίνου.


3. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε θερμίδες και για αυτό επιβάλλεται προσοχή.
Μία ουγκιά φιστικιών (28,34 γραμμάρια) περιέχει 200 θερμίδες και 14 γραμμάρια λιπαρών ουσιών. Δηλαδή λιγότερο από μια χούφτα φιστικιών, έχει πολύ ψηλό θερμιδικό και λιπιδικό περιεχόμενο.


4. Πλούσιο περιεχόμενο των φιστικιών σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες και φυτικές ίνες.
Τα φιστίκια είναι πλούσια σε
– βιταμίνη Ε,
– βιταμίνη Β6,
– θειαμίνη (βιταμίνη Β1),
– ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2),
– νιασίνη (βιταμίνη Β3),
– μαγνήσιο,
– κάλιο,
– ψευδάργυρο,
– σίδηρο
– φωσφόρο
– χαλκό και
– τρυπτοφάνη

Οι πρωτεΐνες των φιστικιών είναι καλής ποιότητας και οι φυτικές ίνες βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας.
Χάρη στα συστατικά τους, τα φιστίκια συμβάλλουν στη σωστή αρτηριακή πίεση, και τη διάθεση. Επιπλέον, τα φυστίκια έχουν θετικές επιπτώσεις στην όραση.
Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια έτσι χρειάζεται μία ορισμένη προσοχή.

Γερή καρδιά με φιστίκια
Τα λιπαρά των φιστικιών, τα οποία ονομάζονται μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά για πολλά χρόνια. Ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φυστικιών ή φυστικοβούτυρου απομακρύνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών αλλά και εγκεφαλικών προβλημάτων.

Τα φιστίκια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β3 (νιασίνη) που συμβάλλει στην καλή ροή του αίματος και ενισχύει τη μνήμη. Ακόμα το συνένζυμο Q10 που περιέχουν εξασφαλίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ η ρεσβερατρόλ -χημική ουσία που υπάρχει άφθονη στα φιστίκια- υπόσχεται να μας κρατήσει για πάντα νέους, αφού είναι γνωστή και για τις αντιγηραντικές ιδιότητές της.


Θρεπτικες ουσιες στα φιστίκια ανά 100 γραμμάρια.
Βιταμίνη B7 – Βιοτίνη: 31 μg
Μαγνησίο 180 mg


Διατροφικη αναλυση ανα 100g:
Ενέργεια: 561 kcal
Λίπος: 48%
Μονοακόρεστα λίπη: 49% των ολικών λιπαρών
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 29% των ολικών λιπαρών
Υδατάνθρακες: 8,3 g
Φυτικες ίνες: 10,9 g
Πρωτεΐνες: 26,0 g


Σημείωμα σχετικά με τις διατροφικές πληροφορίες:
Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των φρέσκων φυστικιων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ποικιλίες, την ωριμότητα και την προετοιμασία. Ως εκ τούτου, είναι προς την αναγραφή των θρεπτικών πληροφοριών είναι πάντα μόνο κατά προσέγγιση τιμές.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι η κατανάλωση φιστικιών και των προϊόντων που προκύπτουν από αυτά, όταν γίνεται με μέτρο και χωρίς καταχρήσεις, είναι ωφέλιμη για την υγεία. Όπως και σε άλλους τομείς της διατροφής, η συγκράτηση και το μέτρο είναι απαραίτητα.




Πηγή:
Άρθο από medlook.net.cy
grecianpeanuts.gr