Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ω Έλληνες, πως πέσαμε στο λαγούμι του φόβου; - ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ

"Εχάσαμε στεριές μεγάλες και θάλασσες πλατιές, που για 120 αιώνες ήσαν ατόφια Ελλάδα. Σήμερα τις κοιτάμε μακρυά, όπως ο Κολοκοτρώνης από την Ζάκυνθο εκοίταγε τον Μοριά και έκλαιγε.
Και τι να ειπείς, που έρχεται το πρωί και το δείλι και πίνουμε τον καφέ μας στην παραλιακή. Ω Έλληνες πως πέσαμε στο λαγούμι του φόβου; Πώς εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε τόσα κοινά με τους προγόνους μας, όσα ο χασαποσφαγέας με τις μοδίστρες.

Ή δάφνη κατεμαράνθη εψιθύριζε ο Σολωμός κλαίγοντας.
Ποια Ελλάδα μακάριε άνθρωπε, μόνο οι ίσκιοι και σύννεφα έχουν μείνει από Ελλάδα. Κανένας δεν την ξέρει, κανένας δεν την μελετά, κανένας δεν την συλλογάται.
Κλάψε με , μάνα κλάψε με. Και πεθαμένο γράψε με.
Οι ξένοι ασχολούνται με την Ελλάδα, όπως εμείς στην Ελλάδα παραγγέλνουμε καφέ στο καφενείο και στα μπιλιάρδα. Αυτήν την εικόνα έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα. Ο Σουλτάνος σήμερα είναι ο Έλληνας πολιτικός, αυτό το γομάρι που δεν ξέρει τι του γίνεται πέρα από την τσέπη.
Σε ποσότητα αν ο πλανήτης ήτο 1000 άνθρωποι, οι Έλληνες είμαστε 2 άτομα ανάμεσα στους χίλιους που τρεκλοπατάμε μέσα στο πλήθος, ζαλισμένοι φουκαράδες.
Σε ποιότητα είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα, με μια ιστορία που δεν την ξέρουμε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι ήτο λαμπρή και περιμένουμε οι ξένοι να πέφτουν ξεροί μπροστά στο μεγαλείο της.
Οι θεωρίες των διαφόρων Φαλμεράυερ έχουν περάσει στους Φράγκους και αντιμετωπίζουν τούς Έλληνες όπως τούς φελλάχες τής Αιγύπτου.
Σχέση με τους Αρχαίους Έλληνες έχουμε εμείς λέγουν οι Γάλλοι, Άγγλοι και Γερμανοί. Εμείς λέγουν τους ανακαλύψαμε, τους ανασκάψαμε, τους αναστυλώσαμε και τους εξηγήσαμε. Αλήθεια δεν είναι κύριοι Μπαμπινιώτιδες και άλλοι άσχετοι δημόσιοι υπάλληλοι φιλόλογοι και αρχαιολόγοι που πάτε στην ακρόπολιν σαν τουρίστες και κάνετε διατριβές στα έργα τού Σλήμαν και Έβανς.
Για τους Ευρωπαίους είμαστε μία δράκα ανθρώπων απρόσωπη ανάμεσα στους Βαλκάνιους, τουρκαλαβανοί και αράπηδες. Με ρούσικο τυπικό στην γραφή, με τους κουμπέδες και τούς τρούλους πάνω από τα σπίτια μας, και φιγούρες αγίων στους τοίχους.
Οι Βουλεπτέ εκατέστρεψαν το έθνος γράφει ο Παπαδιαμάντης".
ΓΚΕΜΜΑ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ



Πηγή: