Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ευρωπαϊκή διάκριση στο Μουσείο Τεγέας

Σε μια εποχή που οι καλές ειδήσεις όλο και μειώνονται, τα νέα για τη βράβευση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τεγέας «με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» από την Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Μπράβο στους υπεύθυνους.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, είναι ένα μικρό κόσμημα της επαρχίας που φιλοξενεί την ιστορία της γέννησης και της εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Καμιά φορά η αθηνοκεντρική νοοτροπία δεν μας αφήνει να ασχοληθούμε με ωραία πράγματα που γίνονται στην περιφέρεια, όμως να που υπάρχουν Μουσεία με ελάχιστη βοήθεια αλλά… ανήσυχο προσωπικό.


Το μουσείο συνδέθηκε με πολλές δυσάρεστες περιπέτειες, όπως η διάρρηξη του 1992 (είχε προηγηθεί και μια απόπειρα δύο χρόνια νωρίτερα), η κλοπή της περίφημης κεφαλής του Τηλέφου, αυθεντικού έργου του γλύπτη Σκόπα, παραμένει κλεμμένη –και μυστήριο η εξαφάνισή της– πολύ περισσότερο που άλλα που είχαν κλαπεί -όπως η κεφαλή Ασκληπιού και το ανάγλυφο με την παράσταση Διονύσου, Αρτέμιδος και Ηρακλή, εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν το 1998 στο μουσείο. Όταν αργότερα ολοκληρώθηκε η αναβάθμισή του, και έγινε ο σχεδιασμός της επανέκθεσης σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο 21ος αιώνας στα μουσεία, αυτή η απώλεια στάθηκε ένα έξυπνο εύρημα. Έγινε το σύμβολο του μουσείου για να υπενθυμίζεται το γεγονός.
Η ασπρόμαυρη μεγάλων διαστάσεων φωτογραφία της προτομής μαγνητίζει αμέσως τον επισκέπτη. Η επαναλειτουργία του μουσείου το 2014, έπειτα από επτά χρόνια σιωπής, αποτελεί ευχάριστο προορισμό για τον επισκέπτη που φτάνει ως το χωριό Αλέα, δυο ώρες από την Αθήνα και μόλις 15 λεπτά από την Τρίπολη. Το ανακαινισμένο Μουσείο έδωσε έμφαση στις ψηφιακές εφαρμογές αρχαιολογικού – ιστορικού περιεχομένου, που υποστηρίχθηκαν από συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Στο πέτρινο κτίριο ο επισκέπτης πληροφορείται την ιστορία του μουσείου αλλά και τη λαμπρή ιστορία της Τεγέας. Η γένεση, συγκρότηση και η εξέλιξη μιας ελληνικής πόλης-κράτους, αφηγήσεις για το φημισμένο ιερό της Αλέας Αθηνάς. Κι όλα αυτά με την πιο σύγχρονη μουσειολογική έκφραση «ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες υψηλής αισθητικής. Εισάγει με αυτόν τον τρόπο μια συνεκτική ερμηνευτική στρατηγική», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της βράβευσης, υπογραμμίζοντας πως «οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το μουσείο».


Η διάκριση από το European Museum of the Year Award, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι απογοητεύονται όμως που το μουσείο κλείνει στις 3 το μεσημέρι, παρότι είχε ζητηθεί να ενταχθεί στη λίστα του διευρυμένου ωραρίου. Τα τελευταία έξι χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας δεν έχει πάρει φύλακες. Άλλο ένα απογοητευτικό είναι το πωλητήριο του Μουσείου που δεν έχει τίποτα να αγοράσεις.

«Κατά βάθος οι ενήλικες θέλουν τη βία και τον πόλεμο! Τα παιδιά προτιμούν τον πολιτισμό!».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας της Τεγέας είναι ένα μικρό πέτρινο μουσείο στην Τεγέα Αρκαδίας, χτισμένο το 1908. Αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Στασινόπουλου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα περιφερειακά μουσεία κι αυτό γιατί συγκεντρώνει μεγάλη βεντάλια έργων του σπουδαίου παριανού γλύπτη Σκόπα. Κατά κύριο λόγο τα εκθέματα προέρχονται από το χώρο της Αλέας Αθηνάς. Στην αίθουσα των θρόνων υπάρχουν θρόνοι και κορμοί αγαλμάτων καθώς και αντίγραφο από την σπουδαία κεφαλή της Υγείας, μιας και το πρωτότυπο φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το υπέροχο δείγμα κλασικής γλυπτικής χρησιμοποιείται από τις σχολές Καλών Τεχνών παγκοσμίως ως πρότυπο αρμονίας και κάλλους. Υπάρχει επίσης μια γιγαντιαίων διαστάσεων κεφαλή του Ασκληπιού, του Μεγάλου Ιατρού, ανάγλυφο του Πανός, σκηνές από ήρωες και ημίθεους, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από την αρχαιότητα.
Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων. Το βραβείο απονέμεται σε Μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή πρόσφατα ανακαίνισαν τους χώρους και τις εκθέσεις τους.

Κεφαλή υπερφυσικού μεγέθους του γενειοφόρου Ασκληπιού

Μουσείο της Τεγέας, κόσμημα με διεθνή έπαινο




Ευχάριστη εμπειρία για τον επισκέπτη, που φτάνει στο χωριό Αλέα, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο βρίσκεται στη λίστα των καλύτερων της Ευρώπης.


Όταν είχα πρωτοπάει στην Τεγέα, είδα για πρώτη φορά από κοντά αυτό που χρόνια μου έλεγαν ή διάβαζα. Μια εκκλησία κτισμένη πάνω στα θεμέλια ενός αρχαιοελληνικού ναού.


Δείτε επίσης:Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας είναι υποψήφιο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016»



Πηγή:
nikosonline.gr