Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Λάρισα: Από πού πήρε το όνομα η πόλη και τι σημαίνει!

Λάρισα.. Το λες και γεμίζει το στόμα σου. Κάποτε το έγραφες με δυο σίγμα, τώρα πια με ένα. Γεννήθηκες, μεγάλωσες, ζεις και δουλεύεις σ’ αυτή την πόλη. Αυτή είναι η καταγωγή σου, η ταυτότητα σου. Κι όμως αναρρωτήθηκες ποτέ τι σημαίνει στ’ αλήθεια η λέξη «Λάρισα»;


Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μυθολογία, πιθανολογείται ότι το όνομα της πόλης μας δόθηκε από την νύμφη Λάρισα. Η Νύμφη Λάρισα, κόρη του Πελασγού, έπεσε στα ορμητικά νερά του Πηνειού και ο Πελασγός (που θεωρείται γενάρχης των ανθρώπων) έδωσε το όνομα της στην πόλη. Μια άλλη εκδοχή της μυθολογίας, λέει πως το όνομα της Λάρισας προήλθε από τον Λάρισο, ο οποίος έκτισε τη Λάρισα πριν 4.000 χρόνια και τη βάφτισε με κάτι παραπλήσιο του ονόματος του.

Το όνομα της πόλης μας προήλθε από τη λέξη «λάας», λέξη που στην αρχαία ελληνική (πελασγική διάλεκτο) σημαίνει βράχος. Από την άλλη μεριά και σύμφωνα με την επιστήμη, το όνομα «Λάρισα» προήλθε πιθανώς από κάποια άλλη πόλη. Κι αυτό γιατί, Λάρισα σημαίνει -γλωσσολογικά και ετυμολογικά σύμφωνα με τους αρχαιολόγους- «Λίθινη Ακρόπολη» και δεν συνάδει με τον χωμάτινο λόφο -ύψους μόλις 25 μέτρων- της Λάρισας.

Εκτός, όμως από αυτή την εκδοχή, φημολογείται -πάντα σύμφωνα με την επιστήμη- ότι «Λάρισα» σημαίνει επίσης «οχυρό«. Κι αυτό, γιατί βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων, το όνομα της πόλης μας χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα και από τους Πελασγούς της Πελοποννήσου, οι οποίοι ονόμασαν «Λάρισα» την ακρόπολη του Άργους.





Πηγή: