Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Μελάσα: Μία από τις 9 θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη

Η Μελάσα συγκαταλέγεται μέσα στις 9 θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη.
Εξάγεται κατά την διαδικασία της παραγωγής ζάχαρης απο το ζαχαροκάλαμο, κατά την οποία όλα τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά του ζαχαροκάλαμου συγκεντρώνονται στην μελάσα.

Μελάσα: Tι είναι Η μελάσα (melassa) είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που παράγεται απο το ζαχαροκάλαμο που την καθιστά μια γλυκαντική ουσία ιδανική για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη. Ο βαθμός και ο τύπος της μελάσας εξαρτάται από την ωριμότητα των ζαχαροκάλαμων και την μέθοδο παραγωγής.



Παράγεται από το δεύτερο βρασμό του ζαχαροκάλαμου και έχει ελαφρώς πιο πικρή γεύση από τη ζάχαρη. Το όνομα της προέρχεται από την πορτογαλική λέξη «melaço» που σημαίνει μέλι. Η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο σε σχέση με το μέλι, αλλά υπολείπεται σε βιταμίνη C. Το θετικό είναι πως μεταβολίζεται πιο αργά απ’ ότι η κοινή ζάχαρη αλλά έχει τις ίδιες θερμίδες με αυτήν.

Περιέχει πολλά ανόργανα και οργανικά στοιχεία φυτικής προέλευσης, τα οποία γι’ αυτό το λόγο είναι πλήρως αφομοιώσιμα και αβλαβή για τον οργανισμό. Έχει αφαιρεθεί η ζάχαρη και δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία συνεπώς έχει πολύ λίγες θερμίδες (λιγότερες από 25 ανά κάθε κουταλιά του γλυκού) και περιέχει φυσικά σάκχαρα που στις συνιστώμενες ποσότητες αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό.

Η μελάσα περιέχει, εκτός από σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, δηλαδή μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό και αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά γλυκαντικά, αλλά και συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο. Εκτός αυτού, θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση.

Δεν παχαίνει γιατί περιέχει φυσικά σάκχαρα με 0% λιπαρά που στις συνιστώμενες ποσότητες (2 κουταλάκια ημερησίως) αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό. Έτσι είναι κατάλληλη για όσους κάνουν δίαιτα αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και την ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός με πολύ λίγες θερμίδες.

Η μελάσα, πέρα όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων της έχει γλυκαιμικό δείκτη 55. Έτσι μπορεί να ανακουφίσει τις απαγορεύσεις ή τους περιορισμούς σχετικά με τους «γλυκούς πειρασμούς» στη ζωή ενός διαβητικού και να αποτελέσει έναν «γλυκό σύμμαχό» του.

Υπερτερώντας της μαλτοδεξτρίνης (150), της γλυκόζης (100), του σιροπιού καλαμποκιού (75), της λευκής ζάχαρης (65) αλλά και του μελιού (50-75), η μελάσα, με την αργή μεταβολική αποδέσμευσή της, δεν ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου όσο οι παραπάνω υδατάνθρακες, ενισχύοντας την ήδη αξιόλογη θέση της ανάμεσα στις 9 κορυφαίες τροφές του πλανήτη.

Τα σάκχαρα και η φρουκτόζη που περιέχει λόγω του ότι λαμβάνονται στη φυσική τους μορφή είναι πολύ εύκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό γι’ αυτό και μπορεί να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη με τη συμβουλή διατροφολόγου – ιατρού.

Μελάσα Ιδιότητες και Χρήσεις – Βοηθάει την σωστή ανάπτυξη των ιστών και οστών των παιδιών.
– Τον υγιή να έχει πνευματική και σωματική ευεξία,
– τον εργαζόμενο σε βαρέα επαγγέλματα,
– τον σπουδαστή για πνευματικές επιδόσεις,
– τον αθλητή για μεγάλες αποδόσεις,
– τον ασθενή στο στάδιο της ανάρρωσης,
– τη γυναίκα, ιδιαίτερα την περίοδο της εμμήνου ρύσης, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, αλλά και μετά την εμμηνόπαυση για την ελάττωση της οστεοπόρωσης, περιόδους που ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο..

Ευεργετική και απαραίτητη για τα άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη, βοηθά στην επαναφορά του σιδήρου, του αιματοκρίτη και της φερριτίνης στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς χημικές και συνθετικές ουσίες.

Η καθημερινή χρήση της μελάσας δίνει λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, ενισχύει τη μνήμη, βοηθάει σε προβλήματα τριχόπτωσης που προέρχονται από έλλειψη σιδήρου καθώς και στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Επίσης, επαναφέρει τη φυσική ομορφιά επαναδραστηριοποιώντας και ενισχύοντας τη σπαργή του δέρματος, δηλαδή την ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος, άρα και τη φυσική τους αναγέννηση. Συνεπώς βοηθάει και στην επούλωση των σημαδιών του προσώπου, που δημιουργούνται από την ακμή σε αγόρια και κορίτσια σε σύντομο χρόνο.

Είναι ιδανική για όσους κάνουν δίαιτα επειδή έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και την ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Βοηθά στο πρόβλημα της ανορεξίας γιατί αποτρέπει μόνιμες ορμονικές και οργανικές βλάβες, αφού παρέχει εύκολα στον οργανισμό αρκετά από τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που λείπουν.

Εξαφανίζει την ωχρότητα του προσώπου και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια (που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου και καλίου) μόνο με δυο κουταλάκια ημερησίως σε 2 με 3 εβδομάδες.

Δεν αποτελεί φάρμακο, αλλά (ενίοτε) ένα φυσικό συμπλήρωμα. Η συμβουλή γιατρού είναι απαραίτητη για αντιμετώπιση κάθε σοβαρής πάθησης.

Είναι ιδανική για μαγειρική, ζαχαροπλαστική χρήση, σαλάτες, σάλτσες.
Συνδυάζεται άριστα με παγωτό, γιαούρτι, χυμούς, γλυκίσματα, ροφήματα, κέικ, κ.α.





Πηγή: